Lege pentru propriul interes: Vor sa defriseze paduri pentru a-si face spatii de agrement

Sambata, 14 Iunie 2014, ora 11:51
4514 citiri
Lege pentru propriul interes: Vor sa defriseze paduri pentru a-si face spatii de agrement

37 de deputati PSD si unul conservator au semnat un proiect de lege care prevede ca o suprafata impadurita poate fi defrisata complet pentru construirea de pensiuni, restaurantte sau spatii de agrement. 10 dintre ei sunt proprietari de paduri.

Ideea a fost a deputatului PSD Catalin Radulescu (foto), acesta reusind sa isi convinga alti 37 de colegi sa sustina initiativa, sustinand ca intr-un asemenea mod poate fi incurajat turismul montan, informeaza TVR.

In expunerea de motive a proiectului de lege, initiatorul sustine ca masura vine pentru incurajarea investitiilor in turismul montan.

"Este interzisa includerea padurilor in intravilan, cu exceptia padurilor proprietate privata ale persoanelor fizice sau juridice, care prin planuri urbanistice sunt transformate in structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, terenuri de recreere sau de agrement", se arata in la aliniatul 4 al articolului 7.

"Vrem ca tara asta sa devina o tara de interes turistic, ca nu suntem nici tara industriala, ca s-a dus dracu industria la noi. Daca nu suntem nici agrara, nici turistica, vai de capul nostru. Sa facem si noi ca francezii, nemtii, belgienii, care au construit, nu au pus limita de scoatere din circuitul silvic, cum e acum la noi. Poate vreau sa fac un resort, ma duc cu familia si nu vreau sa stau o noapte acolo, vreau sa stau o saptamana ca sa cheltuiesc bani acolo", a explicat Catalin Radulescu, citat de Gandul.

Desi in proiect scrie foarte limpede ca se poate ajunge la defrisarea in proportie de 100% a proprietatii forestiere respective, Catalin Radulescu sustine contrariul, afirmand ca textul este rastalmacit.

Unii dintre cei care si-au pus semnatura pe proiectul de lege spun ca nu stiu pentru ce au semnat, iar altii au spus ca isi vor retrage semnaturile. In urma scandalului declansat, chiar si initiatorul legii a sustinut ca va depune noi amendamente, pentru a clarifica lucrurile.

Proiectul de lege a primit aviz negativ de la Guvern, iar ministrul de resort, Doina Pana (PSD), a declarat ca nu va sustine niciodata un asemenea proiect.

"In nici un caz nu putem sacrifica padurea. Nu vreau ca imobiliarele care s-au dus pana in luncile apelor, si la ora actuala avem mari probleme pentru ca sunt in zone inundabile, sa le ducem si in padure", a afirmat aceasta.

Silvicultorii spun ca daca o asemenea lege va fi adoptata, in cel mult zece ani vor disparea si padurile care au mai ramas in picioare dupa ani si ani de defrisari masive si necontrolate.

"Interesul este imobiliar, in jurul marilor orase", a declarat Catalin Tobescu, vicepresedinte al asociatiei Nostra Silva, pentru TVR.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#lege defrisare paduri, #defrisare paduri agrement, #Catalin Radulescu deputat PSD , #deputat