Kovesi a fost reclamata la Ministerul Justitiei, dupa ce a refuzat sa vina la comisia de ancheta

Luni, 10 Iulie 2017, ora 12:19
7530 citiri
Kovesi a fost reclamata la Ministerul Justitiei, dupa ce a refuzat sa vina la comisia de ancheta
Foto: Hepta.ro

Comisia de ancheta privind prezidentialele din 2009 a decis, luni, sesizarea Ministerului Justitiei cu privire la refuzul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a participa la audieri.

Sesizarea Ministerului Justitiei a fost votata cu sapte voturi pentru si trei impotriva.

Totodata, lui Kovesi i se solicita sa raspunda in scris daca a fost prezenta acasa la Gabriel Oprea in noaptea alegerilor.

Propunerea facuta de deputatul PSD Liviu Plesoianu, privind depunerea unei plangeri penale, nu a fost supusa la vot. De asemenea, acesta a cerut revocarea lui Kovesi din functie.

"E nevoie de asa ceva. Nu se poate sa elaborezi un regulament, dupa care sa spui ca nu exista o corelare intre regulament si Codul Penal.

(...) Cu Inspectia Judiciara - am vazut foarte bine cum functioneaza sectia de procurori acolo. Singura mea speranta este la ministrul Justitiei. Dna Kovesi incalca o hotarare negru pe alb a Curtii Constitutionale. Daca nici acum nu este oportun, cred ca Parlamentul trebuie sa plece acasa.

Colegii au considerat ca trebuie lasata la latitudinea Ministerului Justitiei. Ramane de vazut cum va actiona dl Tudorel Toader de acum incolo. A fost incalcata o hotarare a Curtii Constitutionale. Colegii de la PNL si USR sunt avocatii constanti ai dnei Kovesi.

(...) Consider ca am fost sfidati destul de trei ori. Sa ne apucam sa ii trimitem iar scrisori este sub demnitatea Parlamentului. (...) PNL si USR il apara si pe dl Oprea, si pe dl Coldea. Din punctul meu de vedere, nu se poate face un raport final pana nu vin toate aceste persoane sau pana cand nu sunt sanctionate intr-un fel sau altul pentru ca nu au venit", a spus Plesoianu, la iesirea din sedinta Comisiei.

Iata si explicatiile unui constitutionalist

Disputa Plesoianu - Nicolicea

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus insa ca nu poate fi facuta o plangere penala daca nu este indicata si o infractiune, solicitand ca Plesoianu sa spuna care este infractiunea pe care crede ca sefa DNA a comis-o.

Plesoianu a spus ca acest lucru trebuie decis de cei care au redactat Regulamentul Comisiei, acuzand ca acest for nu are suficiente instrumente la indemana. "Am fost trimisi fara arme la lupta", a afirmat el.

Nicolicea s-a aratat impotriva depunerii unei plangeri, cel putin in acest moment. "Daca este facuta se va termina ancheta dupa ce se termina Comisia. Comisia nu mai are decat 40 de zile. (...) Daca e doar ca actiune de pedepsire poate sa fie sesizat Parchetul si in ultima sedinta a Comisiei. Obiectivul nostru principal este aflarea adevarului", a spus acesta.

Liviu Plesoianu si-a retras solicitarea de depunere a unei plangeri penale, nefiind sustinuta de alti parlamentari.

O alta propunere, facuta de PNL si aprobata, a fost cea de solicitare de raspunsuri in scris de la Laura Codruta Kovesi.

"Sa nu facem obiectiv din prezenta doamnei Kovesi aici. Sa-i punem cate intrebari vrem, sa ne raspunda in scris daca nu vrea sa participe. Daca altii au putut sa raspunda in scris, si imi aduc aminte ca doamna Ana Maria Patru nu a venit la comisie, nu cred ca acum trebuie sa aplicam alt principiu, doar pentru ca ne-am facut o tinta din a o aduce pe Laura Codruta Kovesi aici", a spus liberalul Dan Vilceanu.

Comisia cere Parchetului informatii din dosarul alegerilor prezidentiale

Comisia va transmite si o noua solicitare Parchetului General, de a pune la dispozitie declaratiile facute de cei audiati de procurori, avand in vedere ca dosarul penal privind prezidentialele din 2009 a fost inchis cu neinceperea urmaririi penale. Toti cei care au fost audiati la Comisie si au refuzat sa raspunda pe motiv ca exista o ancheta in curs sau cei care au refuzat participarea din acelasi motiv vor fi reinvitati la Comisiei.

"Este public ca la Parchet a fost deschis un dosar care s-a finalizat. V-as propune sa solicitam Parchetului sa ne puna la dispozitie (...), ne lamurim cu acei invitati care au declarat deja la Parchet, acele acte sunt deja publice, pot sa vina la Comisiei", a spus deputatul PSD Florin Iordache.

Printre ei se numara Gabriel Oprea, Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu. Membrii Comisiei urmeaza sa decida viitorul calendar de audieri.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a refuzat din nou sa vina la comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, la care era asteptata luni.

Kovesi a trimis o scrisoare membrilor comisiei, in care prezinta motivele pentru care nici de aceasta data nu da curs invitatiei comisiei.

Procurorul sef al DNA spune ca nu se va prezenta pentru ca nu detine informatii cu privire la prezidentialele din 2009 care sa poata ajuta Comisia in obiectivele ei.

"Avand in vedere ca nu am cunostinta si nu detin mijloace de proba referitoare la imprejurarile si cauzele in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii in cauza ce formeaza obiectul activitatii Comisiei, nu ma voi prezenta in data de 10 iulie 2017 - ora 11.30 la sedinta Comisiei de ancheta", se arata in scrisoarea trimisa de Kovesi.

Este pentru a treia oara cand sefa DNA refuza sa vina la audiere in comisia de ancheta privind prezidentialele din 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#comisie ancheta prezidentiale plangere Kovesi, #comisie ancheta Kovesi Ministerul Justitiei , #comisie ancheta