Klaus Iohannis anunta calendarul relaxarilor: "Din 15 mai se elimina portul mastii in exterior, cu cateva exceptii. Se elimina restrictiile de circulatie noaptea" VIDEO

Joi, 13 Mai 2021, ora 17:45
14886 citiri
Klaus Iohannis anunta calendarul relaxarilor: "Din 15 mai se elimina portul mastii in exterior, cu cateva exceptii. Se elimina restrictiile de circulatie noaptea" VIDEO
Presedintele va vorbi despre ridicarea restrictiilor FOTO Facebook/ Klaus Iohannis

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat joi, 13 mai, ca Romania va avea o relaxare pas cu pas, fiind elaborat calendarul masurilor de relaxare pana la data de 1 septembrie. "Aceste relaxari sunt conditionate de evolutia pandemiei si de gradul de vaccinare", a spus seful statului.

"Din 15 mai se elimina portul mastii in exterior cu exceptii cum ar fi pietele, targurile sau statiile de transport public. In aer liber se renunta la masca. A doua eliminare a restrictiilor este circulaba de noapte si, simultan magazinele revin la program normal. Activitatile sportive in aer liber vor fi posibile cu 25 la suta din locuri ocupate, deci cu spectatori. In interior, vom avea cateva relaxari care incep din 1 iunie. Avem nunti, botezuri, mese festive unde vor participa in aer liber maxim 70 de persoane in exterior iar in interior maxim 50 persoane. Numarul va creste de la 1 iulie si de la 1 august", a declarat presedintele precizand insa ca daca organizatorul unor astfel de evenimente garanteaza ca toti participantii sunt vaccinati, atunci se elimina restrictia privind numarul de participanti.

"Daca pe 15 iulie cineva doreste sa organizeze o nunta si garanteaza ca toti participantii sunt vaccinati, nu se mai aplica restrictionarea la un nr de 70 peroane", a exemplificat presedintele spunand ca acelasi principiu se aplica si in cazul competitiilor sportive.

In ceea ce priveste scolile, presedintele a precizat ca acestea vor respecta restrictiile in vigoare, adica scenariile insa, cel mai probabil, "sfarsitul de an scolar ne va prinde cu toti elevii fizic in scoli" a mai mentionat presedintele Iohannis.

Totodata, presedintele Romania a declarat ca a discutat cu membrii Guvernului o serie de masuri care vor fi aplicate dupa trecerea pandemiei.

"Am discutat despre pandemie, despre campania de vaccinare si despre masuri de relaxare. Rememorez foarte pe scurt prin ce am trecut cu aceasta pandemie: peste un an de zile a durat pandemia, a fost prea multa suferinta in Romania si imi pare rau pentru toti cei care au suferit de pe urma acestei boli, insa trebuie sa ne amintim si de cei care au facut posibilia gestionarea pandemiei, medicii au fost eroii nostri si lor le datoram multumiri multumiri multumiri.

Pandemia s-a redus un pic, parca putem sa respiram un pic mai usurati dar in acelasi timp suntem in pregatiti pentru Romania post pandemica. Am invatat mult, am suferit mult, avem sansa sa facem o Romanie mai buna. Trebuie sa implementam reforme, o Romanie in care avem investitii, in care facem scoli mai sigure, spitale mai bune. Romania post pandemica este Romania in care salariile cresc si viata romanilor devine mai buna" a declarat presedintele.

Declaratia vine dupa ce presedintele Klaus Iohannis a convocat joi, 13 mai, la ora 16, o sedinta cu prim-ministrul Florin Citu si cu membri ai Guvernului cu repsonsabilitati in domeniul sanatatii, temele de discutie urmand sa fie situatia epidemiologica si masurile de restrictie.

Le sedinta participa prim-ministrul Romaniei, Florin Citu, Viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, si Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, dr. Adriana Pistol.

De mai multe zile, situatia epidemiologica s-a ameliorat, toate judetele si Capitala avand o rata de imbolnavirilor de COVID sub 1,5, ceea ce impune relaxarea restrictiilor destinate combaterii pandemiei.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se...
#declaratie, #Klaus Iohannis presedinte, #Cotroceni, #sedinta, #guvern , #stiri politice