UPDATE VIDEO Presedintele Klaus Iohannis anunta ca Romania va trimite la Chisinau "pana la 200.000" de doze de vaccin impotriva coronavirus, dar si specialisti care sa ajute la stabilirea Strategiei de vaccinare

Marti, 29 Decembrie 2020, ora 13:15
5749 citiri
UPDATE VIDEO Presedintele Klaus Iohannis anunta ca Romania va trimite la Chisinau "pana la 200.000" de doze de vaccin impotriva coronavirus, dar si specialisti care sa ajute la stabilirea Strategiei de vaccinare
Klaus Iohannis, Maia Sandu FOTO Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza, marti, o vizita oficiala la Chisinau, la invitatia omologului moldovean, Maia Sandu. Este prima vizita la nivel inalt primita, la Chisinau, de Maia Sandu dupa preluarea mandatului de presedinte, in urma alegerilor din 15 noiembrie din Republica Moldova.

UPDATE Klaus Iohannis si Maia Sandu au sustinut declaratii comune de presa, in cadrul vizitei oficiale pe care presedintele roman o efectueaza la Chisinau.

Maia Sandu:

"Ma bucur foarte mult sa va gazduiesc aici la Chisinau in aceasta prima vizita in Moldova dupa multi ani de inghet. De azi, Moldova si Romania reintra intr-o interactiunea fireasca, frateasca si deschisa. Astazi, o spun cu toata increderea, pornim o noua etapa in cooperarea bilaterala, care va aduce beneficii cetatenilor ambelor state.

Romania a fost alaturi de Moldova din prima zi de independenta. Ati fost alaturi de noi si la bine, si la greu. Zeci de mii de copii si tineri au invatat in liceele si universitatile din Romania si au fost primiti ca acasa. In anul care se incheie, Romania a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Romania a venit si cu investitii in domenii strategice: conducta Iasi Ungheni Chisinau. Romania e cel mai important partener comercial al Moldovei. Accentuez deschiderea noastra fata de investitiile romanesti. Iata de ce este atat de important sa reformam justitia si sa ducem o lupta eficace impotriva coruptiei. Cetatenii Moldovei au nevoie in continuare de ajutor pentru a iesi cu bine din criza sanitara si economica.

Ne bucuram de deschiderea Romaniei de a oferi vaccinuri Moldovei cat mai curand. Va trebui sa depasim si efectele crizei economice. Si aici contam pe sprijinul Romaniei. Moldova si Romania au o limba comuna, o istorie si cultura comune.Sper sa reusim in urmatorii ani sa construim poduri rutiere si feroviare peste Prut.

Constructia unui pod nou va conecta cetatenii Moldovei de Iasi si de autostrada care va lega estul Europei de UE. Vreau sa organizam un forum de afaceri. Aceste deziderate se regasesc in declaratia comuna adoptata azi, prin care ne-am exprimat hotararea de a aprofunda cooperarea si de a actiona impreuna pentru indeplinirea obiectivelor comune".

Klaus Iohannis:

"Am placerea de a fi primul oaspete primit de Maia Sandu dupa preluarea mandatului. Ma bucur ca aceasta vizita se realizeaza pe fondul unui vot masiv in favoarea reformelor democratice. Acest vot clar reprezinta un semnal in privinta directiei in care cetatenii doresc ca Moldova sa se indrepte. Sper ca toate fortele politice sa inteleaga acest semnal limpede.

Numai prin implementarea completa a reformelor Moldova poate deveni un stat cu adevarat european, prosper, stabil si rezilient. Romania isi doreste ca Moldova sa prospere iar cetatenii sa se bucure de institutii democratice si puternice. Vom urmari mentinerea mentinerea si promovarea Moldovei ca tema prioritara pe agenda UE. Doresc sa subliniez in mod special ca Romania este si va ramane prietenul sincer si principalul partener al cetatenilor Moldovei.

Suntem alaturi de presedintele Maia Sandu si suntem pregatiti sa furnizam intreaga asistenta de care e nevoie pentru implementarea programului sau. Anunt un nou pachet de sprijin din partea Romaniei. Prin acest pachet Romania are in vedere: incheierea cat mai rapida a celui de-al saselea protocol aditional privind grantul de 100 mil euro vizand prelungirea valabilitatii acordului. Sustinerea procesului de vaccinare anti-Covid prin furnizarea a pana la 200.000 de doze de vaccin si trimiterea unei echipe de experti romani care sa ajute la pregatirea strategiei de vaccinare.

Romania va furniza medicamente, echipamente medicale si de protectie pentru ingrijirea pacientilor COVID-19. Stiu cat de afectati au fost agricultorii. Romania va acorda ca ajutor extern a unei cantitati de motorina de 6.000 de tone. Vom initia o cooperare aprofundata pe linia justitiei.

Avem in vedere semnarea cat mai rapida a protocolului de cooperare in Educatie. Am luat nota de aprobarea initierii negocierilor pentru acordul privind recunoasterea reciproca a diplomelor. Ministerul Apararii va transfera in Moldova o donatie separata de medicamente si echipamente.

Am convenit ca este importanta continuarea proiectelor comune de interconectare strategica, in special in energie, infrastructura rutiera si feroviara, comunicatii. Avem intreaga disponibilitate pentru a realiza investitii in beneficiul tuturor cetatenilor Moldovei, indiferent de zona sau limba pe care o vorbesc.

Am subliniat relevanta majora acordata de Romania reglementarii conflictului din Transnistria, cu respectarea integritatii si suveranitatii Moldovei. Am adresat invitatia de a efectua o vizita oficiala la Bucuresti. Am adoptat o declaratie comuna, care reconfirma relatia bilaterala speciala.

Am convingerea ca preluarea mandatului prezidentia va reprezenta punctul de plecare pentru aprofundarea cooperarii bilaterale. Va rog sa contati pe ajutorul meu si al Romanie".

Cetatenii moldoveni care s-au adunat in fata Presedintiei au scandat "Romania nu are granita la Prut" si "Traiasca, traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca", potrivit Agora.md.

Vizita sefului statului roman la Chisinau va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de sustinere pentru noul presedinte al Republicii Moldova, intr-un moment istoric pentru parcursul european al tarii vecine, precum si un mesaj de sprijin pentru cetatenii moldoveni in efortul de democratizare, de implementare ireversibila a principiilor statului de drept si de consolidare atat a parcursului european, cat si a relatiilor privilegiate cu Romania, a informat Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Din aceasta perspectiva, in cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul Romaniei pentru cetatenii Republicii Moldova, inclusiv in contextul pandemiei de COVID-19, si respectiv pentru sustinerea dezvoltarii economice si sociale a tarii vecine.

Totodata, cei doi presedinti urmeaza sa adopte o Declaratie comuna prin care se urmareste consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmand relatia speciala dintre Bucuresti si Chisinau la aniversarea, in 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, precum si angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european si de a implementa reformele democratice necesare in acest sens, precizeaza sursa citata.

Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi...
#Klaus Iohannis, #maia sandu, #vizita oficiala, #Chisinau , #stiri politice
Comentarii