Kelemen Hunor cere o "dezbatere rationala" privind pensiile speciale: "Noi, in 30 de ani, am construit o societate anormala"

Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 12:10
4829 citiri
Kelemen Hunor cere o "dezbatere rationala" privind pensiile speciale: "Noi, in 30 de ani, am construit o societate anormala"
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale FOTO Facebook

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marti, ca sustine "o dezbatere rationala" privind pensiile speciale, dar ca nu poate fi de acord cu pensionarea la 48-50 de ani si cu pensii mai mari decat salariul.

"Dincolo de populism, ar trebui sa purtam o discutie cu argumente rationale. Ce doreste sa faca statul roman cu anumite categorii profesionale, care sunt in serviciul public, au niste restrictii, incompatibilitati foarte serioase, cum sunt magistratii, judecatorii si procurorii, cum sunt militarii, indiferent daca vorbim de armata sau de alte structuri, cum sunt politicienii, parlamentarii, primarii, care in timpul mandatului nu au voie sa faca anumite lucruri si e bine sa fie asa.

Si atunci, trebuie o discutie foarte serioasa si sa lasam populismul la o parte. Ori mergem pe contributivitate pentru toata lumea, inclusiv pentru magistrati ori, daca statul roman decide ca sunt anumite domenii unde dupa serviciul public, luand in considerare toate restrictiile, dai peste contributivitate o anumita limita, atunci asta se poate discuta. In majoritatea statelor din lumea civilizata asa se intampla", a declarat Kelemen Hunor intr-o emisiune la Realitatea Plus.

In opinia sa, trebuie pusa o limita pentru pensii, astfel incat acestea sa nu fie mai mari decat salariul pe care l-a luat cel care se pensioneaza si nu se poate accepta pensionarea la 48-50 de ani si nici cumulul pensiei cu salariul la stat.

"Ce s-a intamplat? Noi, in 30 de ani, am construit o societate absolut anormala. Si aici suntem vinovati cu totii, cei care am intrat mai tarziu in politica, cei care au facut politica de la bun inceput", a subliniat vicepremierul.

Acesta a dat ca exemplu un fost ofiter de Securitate care l-a anchetat inainte de 1989 si care in prezent are o pensie de 25.000-30.000 de lei si mai lucreaza si intr-o primarie, de unde mai primeste un salariu de 9.000-10.000 de lei.

"Eu sustin o dezbatere rationala. Incerc sa fiu in aceasta coalitie si nu numai, in Parlament, vocea ratiunii si sa spun haideti sa tratam pe toti cetatenii egali", a adaugat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a reiterat faptul ca in 2021 se doreste o reforma a sistemului de pensii si o recalculare a acestora, astfel incat sa nu fie nicio pensie mai mare decat indemnizatia presedintelui Romaniei.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla va cere acţionarilor să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului Elon Musk, pe care un judecător din Delaware l-a anulat la începutul acestui an, după ce a...
#Kelemen Hunor UDMR, #pensii speciale parlamentari, #salariu, #pensionare , #stiri politice