Juncker: Ce consecinte are disparitia spatiului Schengen

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 14:58
3745 citiri
Juncker: Ce consecinte are disparitia spatiului Schengen
Foto: Facebook/Jean Claude Juncker

Rata somajului in Uniunea Europeana va creste daca sistemul de libera circulatie european se va dezintegra, a declarat vineri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a adaugat ca pastrarea monedei euro nu ar mai avea sens intr-un asemenea scenariu.

"Schengen este una dintre cele mai mari realizari ale procesului de integrare europeana. Fara Schengen, fara libera circulatie a lucratorilor, fara libertatea cetatenilor europeni de a calatori, euro nu are niciun sens. Acelasi lucru este valabil pentru legatura dintre Schengen, libera circulatie si piata interna. Daca cineva doreste sa suprime Schengen, atunci ceea ce va face in final va fi sa puna capat si pietei unice europene", a spus seful executivului comunitar intr-o conferinta de presa, potrivit Reuters.

Ciolos, la Berlin: Romania vrea intr-un Schengen securizat, solid. Merkel: Asteptam MCV-ul (Video)

In opinia sa, consecinta majora intr-o astfel de eventualitate ar fi cresterea somajului. "Mai putin Schengen inseamna mai putina forta de munca ocupata si crestere economica mai mica", a conchis Juncker.

La randul sau, comisarul european pentru migratie Dimitris Avramopoulos a estimat joi, intr-o audiere in Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European, ca desfiintarea spatiului Schengen, problema adusa in dezbaterea publica de criza migrantilor din ultimele luni, ar insemna "inceputul sfarsitului proiectului european".

"Este in joc unitatea UE, pe fondul ascensiunii populismului si nationalismului", a spus Avramopoulos, solicitand statelor membre sa isi indeplineasca promisiunile si sa manifeste solidaritate.

In septembrie 2015, Parlamentul European a sustinut doua propuneri urgente de relocare a 160.000 de solicitanti de azil din statele europene de la frontiera in alte state membre. Pana in prezent, doar 272 de persoane au fost redistribuite.

Normele actuale ale UE privind refugiatii sunt incluse in Regulamentele Dublin care prevad, printre altele, modul de procesare a tuturor cererilor de azil.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Juncker consecinte disparitie Schengen, #Juncker zona Schengen , #Schengen