Jocul procurorilor: Cine ia sah, cine risca, cine pierde - Analiza

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:57
7128 citiri
Jocul procurorilor: Cine ia sah, cine risca, cine pierde - Analiza

Fascinanta povestea asta cu procurorii. N-as fi banuit-o, la sfarsitul anului trecut, desi mie imi ies aproape intotdeauna pronosticurile, si nu cred ca ar fi banuit-o aproape nimeni.

Nu doar ca ea e spectaculoasa prin faptul ca aduce surprize si declaratii spumoase, dar are potentialul de a schimba harta strategica a politicii din Romania.

Toata ecuatia asta are si cateva necunoscute - ele se numesc CSM, Comisia Europeana, Nitu si, cel mai important lucru dintre toate, scopul pe care-l urmareste cu adevarat Traian Basescu. Cu o mica adaugire aici. E cel mai important lucru pana dupa momentul deciziei. Pentru ca dupa aceea, daca decide sa-i numeasca pe amandoi, cel mai important element al jocului e o persoana. Acelasi Tiberiu Nitu.

Ponta ia sah, dar poate fi castigator

Crin Antonescu are dreptate, Victor Ponta chiar e la mana lui Traian Basescu in momentul asta. La mana lui Basescu, avand mainile legate. Daca presedintele nu-i numeste pe Tiberiu Nitu si Laura Codruta Kovesi ori, mai rau, o numeste doar pe ultima, Ponta va fi pus intr-o situatie ridicola. Atentie, insa, ridicol nu inseamna neaparat dezastru, pe termen mediu si lung, desi va fi sigur o infrangere.

Pana la a vedea ce face Basescu, Ponta e in sah, dar imediat dupa deznodamant, are mainile libere si posibilitati de castig strategic. Timp de cel putin o luna, pana la avizul CSM, chiar si dupa scurtarea termenului, Ponta a fost si e blocat in privinta unei batalii cu Traian Basescu.

Orice iesire dura, orice atac, orice ofensiva anti-prezidentiala il poate costa pe seful Guvernului ceva umilinta, ceva pierdere de incredere si orice a incercat el, fie ca e sa faca pe placul UE, fie altceva, atunci cand i-a propus pe Nitu si Kovesi.

Pe termen lung, nu cred ca Ponta va avea mult de suferit, desi e de anticipat ca va mai iesi la atac la adresa lui Basescu, imediat dupa ce se termina povestea asta, pentru a-si reface credentialele de antibasist feroce.

Eu am mai spus-o. E foarte posibil ca miscari de genul asta sa aduca Romania in Schengen, iar Ponta va putea culege laurii. Pentru ca, dincolo de retorica si de faptul ca face unele lucruri pentru ca pur si simplu nu-si domina partidul si alianta asa cum da impresia, Ponta nu e nici pe departe invins.

Traian Basescu respira. Dar vrea el razboi?

Un lucru e clar, seful statului are cateva luni de respiro, cum n-a mai avut de pe vremea cand era comandant de vas, probabil. Conteaza cum termina lunile asta, ce face in privinta procurorilor.

El jongleaza acum cu patru alegeri, dar numai doua rezultate posibile. Alegerile sunt astea - ii numeste pe Nitu si Kovesi dupa avizul pozitiv al CSM, ii respinge pe amandoi dupa un aviz negativ, ii numeste pe amandoi dupa un aviz negativ sau o numeste doar pe Kovesi, indiferent de aviz.

Rezultatele posibile sunt mai putine. Cu variantele 2 si 4 provoaca un nou razboi politic cu USL. E oare bine? Ar obtine mai mult decat ce ar fi obtinut acum? Ma indoiesc.

Poate ca moral ar fi sa ceara procedura sau sa-l respinga pe Nitu sau mai stiu eu ce mai cer unii si altii si, pe termen scurt, i-ar satisface pe "talibanii" care l-au sustinut. Ok, dar ar fi asta cel mai bun lucru? Ce s-ar intampla? Nimic altceva decat unirea USL, din nou, impotriva sa si, foarte posibil, si impotriva unor institutii ale statului.

Este oare inteligent sa-ti unesti dusmanii? Nu. Desi nu-l banuiesc de lipsa de inteligenta, Traian Basescu a facut si multe miscari rau gandite, prin care a "cimentat" USL si a devenit adevaratul sau tata. Nu se va mai putea face nicio intelegere cu Ponta si va avea pana la sfarsit o formidabila coalitie impotriva sa, la fel de motivata sa-i puna bete in roate precum a fost si pana acum, la paranteze produsa de Kovesi. Ponta, inselat si umilit, va fi presat sa duca razboiul, si nu doar cu Basescu.

Optiunea anti-razboi e cea a numirii procurorilor. Ca sa impace si capra si varza, si Comisia, si 2-3 talibani, are si o solutie buna, la indemana - ii numeste pe procurori, dar se intelege cu premierul ca o procedura foarte clara si corecta sa se aplice DE APOI in cazul procurorilor. Pentru ca ministrii Justitiei si presedintii se mai schimba, in urmatorii doi ani...

Nitu, o uriasa necunoscuta

Pe Ponta, Basescu, Antonescu ii stim bine. Exista insa un actor al acestei povesti pe care nu-l cunoastem aproape deloc. El se numeste Tiberiu Nitu si e propus pentru sefia Parchetului General.

Exista cateva necunoscute in cazul lui.

Este el competent? S-a descurcat prost la audierile din CSM de data trecuta cand a fost propus, dar ne demonstreaza asta ca va fi un sef prost? Nu neaparat. Stiu oameni de exceptie care nu-si stapanesc bine nervii. La urma urmei, a fost adjunct in Parchetul General, o structura laudata la Bruxelles, dar care a fost rolul lui, mai exact? Putini stiu.

Este el incoruptibil sau face jocul cuiva? Daca da, al cui? Daca da, cine stie de treaba asta?

Pentru ca, daca sta prost la unul din cele doua criterii, viitorul anticoruptiei din Romania e unul sumbru. Asta e cel mai important posibil rezultat al jocului, nu daca se supara Ponta ori Basescu si face urat.

Indraznesc inca un pronostic - perdantii acestei afaceri vor fi tocmai cei care nu vor fi stiut ce hram poarta Nitu.

Ce vrea CSM? Dar Comisia?

Avizul CSM va cantari greu, desi e doar consultativ. Intr-un singur caz, daca e negativ pentru Nitu, Kovesi sau amandoi, iar Basescu, in ciuda acestui fapt, ii numeste.

E interesant cum se va pozitiona CSM, iar eu as risca un pronostic - macar Nitu va avea aviz negativ.

La Comisia Europeana e mai complicat. Semnalele trimise, chiar si prin lipsa de reactie in unele cazuri cand putea reactiona ferm, sunt acelea ca, in ciuda faptului ca vrea procedura, o intelegere Ponta-Basescu, chiar fara procedura, nu e de lepadat si poate constitui singura garantie ca vom avea anticoruptie adevarata in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#joc numire procurori, #numire procurori Ponta Basescu , #procurori sefi