Iulian Fota: In nicio tara responsabila securitatea nationala nu se face miza intr-un joc politic

Marti, 06 August 2013, ora 18:27
3373 citiri
Iulian Fota: In nicio tara responsabila securitatea nationala nu se face miza intr-un joc politic
Foto: Administratia Prezidentiala

Consilierul prezidential pentru probleme de securitate Iulian Fota apreciaza ca "iresponsabila" propunerea facuta de Adrian Nastase ministrilor de a boicota sedintele CSAT pana la finalul celui de-al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu.

"E o forma de iresponsabilitate", a replicat consilierul prezidential Iulian Fota, contactat de Ziare.com.

"Mi se pare o propunere iresponsabila, care nu ar duce la rezolvarea problemelor grave pe care le au de gestionat premierul si presedintele, ci doar ar bloca functionarea celei mai importante institutii de securitate nationala. Daca apare o situatie grava, in care trebuie luata o decizie cu privire la interesele Romaniei, ce facem? E absolut halucinanta declaratia", a completat Iulian Fota.

Consilierul prezidential a facut apel catre politicienii romani sa lase Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in afara jocurilor marunte.

"Apelul meu, adresat oricarui om politic responsabil din tara asta, este sa lase CSAT in afara jocului politic, lucru pe care l-a spus, de altfel, si presedintele Romaniei.

Avem suficiente domenii unde sa ne 'incrucisam floretele': economie, social etc. In nicio tara responsabila securitatea nationala nu se face miza intr-un joc politic, mai ales in unul marunt, cum sunt mai toate jocurile din ultimul timp", a subliniat seful Departamentului Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Cu toate ca a declarat privatizarea CFR Marfa un succes, Victor Ponta s-a temut sa semneze contractul alaturi de castigatorul licitatiei, Gruia Stoica, proprietarul GFR. Premierul, care este si ministru interimar al Transporturilor dupa condamnarea lui Relu Fenechiu la inchisoare, a sustinut in ultimele doua saptamani ca ar fi nevoie de un aviz din partea CSAT, lucru dezmintit atat de presedinte, cat si de analistii economici.

Ponta: Daca CSAT nu avizeaza privatizarea CFR Marfa, nu o mai facem. Basescu sa taca din gura

CSAT a desecretizat hotararea privind privatizarea CFR Marfa - Responsabilitatea e a lui Ponta

De ce se teme Victor Ponta sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa?

Joi, 1 august, premierul a plecat in jurul orei 10 in vacanta in Statele Unite, iar dupa amiaza, la 17.05, Secretariatul general al Guvernului a trimis Administratiei Prezidentiale o solicitare de a se pune pe ordinea de zi a viitoarei sedinte CSAT subiectul privatizarii CFR Marfa.

Presedintele Traian Basescu a convocat CSAT a doua zi dimineata, argumentand ca privatizarea trebuie finalizata in calendarul convenit cu FMI, adica pana in luna septembrie. De la sedinta a lipsit ministrul Economiei, Varujan Vosganian, in timp ce Gabriel Oprea, vicepremierul care ii tine locul lui Victor Ponta, a participat in calitate de invitat, fara drept de vot.

CSAT: Discutia despre CFR a fost "constructiva". Nu s-a emis o decizie

Concluzia sedintei a fost ca CSAT nu are atributii in avizarea unor contracte comerciale semnate de guvern.

Invitat sambata seara la Antena3, fostul premier Adrian Nastase a declarat ca presedintele "si-a facut damblaua" convocand sedinta CSAT pentru privatizarea CFR Marfa in lipsa premierului si i-a indemnat pe ministri sa boicoteze de acum inainte sedintele CSAT, pana la incheierea mandatului presedintelui.

""Daca se dorea, sedinta CSAT putea sa nu aiba loc(...) Si ar putea sa nu aiba loc pana la sfarsitul mandatului lui Traian Basescu", a spus Adrian Nastase, in conditiile in care 7 din cei 13 membri ai CSAT sunt membri ai guvernului.

Nastase indeamna ministrii la boicotarea sedintelor CSAT si dezvaluie unde e Ponta

"Daca patru membri nu se prezinta de acum incolo la sedintea CSAT, nu e cvorum si nu se poate tine sedinta", le-a sugerat Adrian Nastase membrilor Cabinetului Ponta.

Intr-o declaratie de presa tinuta luni, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a cerut guvernului sa publice in Monitorul Oficial Hotararea nr. 526/24 iulie 2013, semnata inclusiv de ministrii Apararii, pentru buget, dar si de vicepremierul Daniel Chitoiu si premierul Ponta, hotarare care consfinteste castigarea licitatiei de catre Gruia Stoica. De asemenea, presedintele i-a recomandat premierului sa urgenteze finalizarea privatizarii, altfel statul roman risca sa plateasca daune.

Basescu, despre privatizarea CFR: Guvernul a presat pentru crearea unui precedent in CSAT

Este a doua oara cand USL incearca implicarea CSAT in jocul politic. In timpul evenimentelor din vara lui 2012, care au culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, Crin Antonescu, in calitatea sa de presedinte interimar, a cerut in CSAT revocarea din functie a sefului STS, Marcel Opris, sub pretextul ca STS ar fi instalat telefoane la sediul de campanie al lui Traian Basescu.

"Am facut propunerea ca domnul Opris sa fie revocat din functie. Toti membrii CSAT, mai putin unul, au votat pentru. Ca propunerea sa fie validata, trebuie sa fie votata de toti membrii CSAT. Domnul consilier prezidential Iulian Fota, al domnului Basescu, care era in concediu, dar care a venit la aceasta sedinta, a votat impotriva", explica atunci Crin Antonescu. In scurt timp, toti consilierii lui Traian Basescu au fost demisi.

Marcel Opris a ramas in functie, iar STS a asigurat transmiterea securizata a datelor in ziua referendumului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iulian Fota boicot CSAT, #Fota CSAT privatizare CFR, #Nastase boicot CSAT, #Ponta CSAT CFR , #presedinte