Istorii care se repeta: criza si politica romaneasca - De la cititori

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 23:12
1775 citiri
Istorii care se repeta: criza si politica romaneasca - De la cititori

"Partidul [X] a dat publicului un comunicat prin care anunta inceputul unei campanii pentru rasturnarea guvernului; iar mai grabit, partidul [Y] raspandeste peste tot vestea apropiatei lui treceri la putere si isi face un program de lucru in consecinta.

Ne-am afla deci, dupa toate aparentele, in preziua unei schimbari de regim. Cu atat mai mult cu cat chiar presa care-si zice - si intr-o oarecare masura chiar e - independenta, duce o vie campanie, pe o tema sau alta, impotriva guvernului actual. Citim astfel, in fiecare zi, despre o noua combinatie ministeriala. Cu preziceri care in ultima vreme merg pana la numele viitorilor ministri..."

"Politica noastra de stat, astazi? Ea nu poate fi decat de doua feluri. Prima [...], o politica net revolutionara. Care plecand de la faptul ca lumea intreaga este in criza si ca interdependenta mondiala a scazut in mod considerabil, recomanda: o decuplare a noastra de la politica mondiala; o inchidere a noastra, cat mai departe impinsa, in granitele noastre; o luare in considerare a realitatii romanesti; o scadere provizorie a standardului de viata la nivelul acestor realitati; si asezarea temeiurilor unui stat romanesc de structura taraneasca, singura forma in care noi putem cu adevarat trai dupa indicatiile firii noastre..."

"...ramane insa oamenilor nostri de stat deschisa o a doua cale. Si calea aceasta a fost adoptata de toti. Ea e incontestabil falsa, daca avem in vedere destinele rasei si tarii noastre. Dar are o seama de avantaje: nu bruscheaza obisnuintele, nu comporta efort reformator si, mai ales, nu comporta responsabilitati; nici fata de altii, nici fata de tine insuti.

Politica asta spune: toata lumea trece printr-o grea criza; criza noastra e in buna parte criza celorlalti; noi nu suntem singuri pe pamant; si nici cei mai destepti nu suntem. Sa vedem deci ce vor face ceilalti. Sa astepatm rezultatul framantarilor lor, solutiile lor. Si cand se vor drege lucrurile la ei, vom folosi si noi din asta. Sa asteptam deci. Chiar daca am sti ce avem de facut, ceea ce e de facut e asa de nou si asa de indraznet, incat nu putem incepe noi.

Prin urmare: sa fim cuminti; sa nu luam initiative radicale; sa incercam a ne strecura de azi pe maine printre dificultati, pana cand rezolvarea crizei mondiale ne va ingadui si noua sa atacam problema refacerii noastre..."

"Ei bine, aceasta politica, iat-o: rezolvarea provizorie a chestiunilor marunte, asteptand ca solutia cea mare sa vina din afara. E politica acelui 'putintel bine' de care se veselesc toti oamenii politici si care e totusi politica TUTUROR, in acest moment."

Cu ajustarile cuvenite, fragmentele prezentate mai sus nu fac parte din jurnalistica zilelor noastre, ci dintr-un articol publicat de Nae Ionescu, in ziarul Cuvantul, pe 27 ianuarie 1932. Puteti inlocui partidele X si Y cu actualele partide de Opozitie, caci pe vremea aceea X era Partidul National-Taranesc, iar Y Partidul National Liberal, aflate in afara guvernarii.

La conducerea guvernului era Nicolae Iorga (18 aprilie 1931 - 5 iunie 1932), despre care Nae Ionescu spunea urmatoarele:

"Profesorul Iorga avea, intr-adevar, perspective de vizionar, larga intelegere [...] a realitatilor romanesti si insufletire profetica de mare reformator. Domnul Iorga a preferat totusi sa fie un gospodar cinstit, care sa faca in aceasta tara de oameni necajiti 'putintel bine'. Nu a avut sufletul pe care i l-am banuit noi?... Fapt este ca profesorul Iorga nu ne-a dat marea guvernare revolutionara... Politica noastra, a revolutiei de sus in jos ramane mai departe un lucru pe care oamenii politici nu consimt si nici nu vor consimti a-l accepta si infaptui, desi el este singurul firesc".

Daca facem substitutiile potrivite, in locul domnului Iorga avem guvernarea bicefala Basesc - Boc, profeticul reformator si gospodarul cinstit, impietriti in proiectul "putintel bine", dar eschivandu-se cu obstinatie de "revolutia de sus in jos".

In rest, "decuplare de la politica mondiala" avem, precum avem si o scadere drastica a standardului de viata si o societate cladita pe "structura taraneasca" a economiei de subzistenta.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#istorie repetitiva politica, #asemanari politica Iorga, #citate politice Nicolae Iorga , #opozitie