Lider AUR, acuzat de interpretare neo-legionară a evenimentelor de la 23 august. „Sugestia e că "elitele lucide" (i.e. legionarii) au fost singurele vizionare și patriotice”

Marti, 24 August 2021, ora 13:40
5997 citiri
Lider AUR, acuzat de interpretare neo-legionară a evenimentelor de la 23 august. „Sugestia e că "elitele lucide" (i.e. legionarii) au fost singurele vizionare și patriotice”
Copreședintele AUR Claudiu Târziu este acuzat că rostogolește „minciuni istorice” FOTO Facebook/ Claudiu Târziu

Istoricul și cercetătorul CNSAS Mihai Demetriade l-a acuzat pe copreședintele AUR Claudiu Târziu de „fake news istoric” privind evenimentele din 23 august 1944. Acesta susține că politicianul „rostogolește minciuni” și subliniază că „ei se pretind singurii și cei mai autentici reprezentanți ai luptei împotriva comunismului. Un fals grosolan, ridicol”, subliniază istoricul.

”`Camaradul` Claudiu Târziu confirmă, dacă mai era nevoie, suita de fake-news istoric în legătură cu 23 august 1944.

Fără prea multe lecturi, fără acces la arhivele disponibile, șeful de la Senat al grupului parlamentar al partidului AUR, rostogolește nimic altceva decât contraistoria legionară despre 23 august. Sursele lui bibliografice sunt doar cele conținute de memorialistica legionară.

Reprezentanții Legiunii vorbesc de "trădarea" de la 23 august, urmând fidel relațiile proprii cu spionajul nazist aflat la București, cu ajutorul căruia mulți dintre ei au reușit să scape clandestin, ajungând în Italia sau Austria. Sigur, ei uită să spună că toată armata română a fost atunci fidelă Monarhului și i-a respectat decizia.

Ca orice mișcare totalitară, ML și urmașii ei din prezent nu acceptă instituția compromisului, amestecă lucrurile și inventează false cauzalități (ce legătură este între 23 august și instaurarea comunismului? Riguros, nu pe prezumții, anticipări sau proiecții?). Evident, nu e nici o legătură!

Nimeni nu putea anticipa atunci rapiditatea comunizării (deși existau analize la nivelul SSI privind tacticile sovietice, dar lucrurile erau foarte incerte pt România), în orice caz nimeni nu era atât de lipsit de luciditate încât să cumpere un prezumtiv viitor cu prețul compromiterii prezentului. "Eliberarea" țării de ruși ar fi însemnat o catastrofă, evitată de Rege și cei apropiați.

Rostogolirea minciunii, relativizării unor gesturi istorice capitale are un singur scop: amplificarea frustrării, combustia sentimentului eternei victime, alături de sugestia transparentă că "elitele lucide" (i.e. legionarii) au fost singurele vizionare și patriotice.

Poziția lui Târziu și a multor frisonați de stil nou mizează pe patrimonializarea memoriei anticomuniste. Ei se pretind singurii și cei mai autentici reprezentanți ai luptei împotriva comunismului. Un fals grosolan, ridicol.

Anticomunismul legionar nu e defel unul legitim și cultivabil, fiind nu doar nedemocratic, violent și umoral, ci profund necritic și excluziv. Adică totalitar.

Un alt istoric CNSAS, Mădălin Hodor, sesizează și el într-un comentariu ipocrizia AUR privind „distrugerea capitalismului”.

„Amuzant ca enumera printre `neplaceri` și `distrugerea capitalismului`. Credeam ca ei sunt împotriva acestui sistem odios. Și oare cum stătea capitalismul lângă satul romanesc?

Bine, înțeleg ca domnul Claudiu ar fi continuat lupta alături de Germania Nazista pana la victoria finala. De fapt stai. Asta și fac pana în ziua de astăzi”, a notat Hodor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Claudiu Tarziu, #23 august 1944, #Alianta pentru Unirea Romanilor , #stiri politice