Isteria cazului Bodnariu. Cine ne ia copiii?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 20:01
15823 citiri
Isteria cazului Bodnariu. Cine ne ia copiii?

Dintre toate protestele care au izbucnit in acest sfarsit de saptamana in multe locuri din Europa, de la Koln si Pristina (Kosovo) pana la cele din Polonia, cu motivatii pe cat de variate, pe atat de infricosatoare ca potential, mitingul de sustinere in favoarea familiei Bodnariu, careia i-au fost luati cei cinci copii de catre autoritatile norvegiene, pare a fi cel mai benign.

Este in acelasi timp o poveste pe care nu o cunoastem, inca, in totalitate si in care este posibil ca, odata cu aflarea unor noi detalii, judecata si opinia publica sa se schimbe radical.

Cazul familiei Bodnariu are toate ingredientele pentru a fi deopotriva subiect de scandal, tema de reflectie asupra diferentelor dintre culturi si sisteme de educatie si motiv de discordie politica.

Pentru cei care au iesit in strada in sustinerea cazului Budnariu, statul norvegian este un monstru fara suflet, care a luat copiii familiei fara niciun motiv intemeiat. Cineva la un post de stiri (Antena 3) spunea nici mai mult, nici mai putin ca Norvegia a devenit astfel un stat nazist de inspiratie hitlerista, in timp ce moderatorul il invita sa se revolte si mai mult.

De cealalta parte, potrivit presei locale din Norvegia, parintii risca ani de puscarie pentru "abuzuri in familie, amenintari, coercitie, privare de libertate, violenta sau alte incalcari". In cazul in care acuzatiile se vor dovedi adevarate, ei vor fi nu numai decazuti din drepturile parintesti, ci pot face si pana la sase ani de puscarie. Toate potrivit legilor din Norvegia si valorii pe care statul norvegian o da acestui termen abstract "protectia copilului".

Exista si sustinatori ai modelului norvegian si ai sistemului de protectie care a facut posibila luarea celor cinci copii din sanul familiei.

Dar oricata incredere ai avea in educatia si in sistemul de protectie sociala din Norvegia, nu poti sa nu intrebi daca trauma despartirii celor cinci copii de parintii lor - dintre care cel mai mic in varsta de doar cateva luni - nu este mult mai dureroasa si nu-i va mutila pe cei mici mai mult decat atmosfera din sanul familiei, asa cum era ea.

"Indoctrinarea religioasa" ar fi vazuta de statul norvegian drept o forma de radicalizare si ar fi fost si ea invocata printre motivele care au dus la despartirea copiilor de parinti.

Dar tipetele celor care se tem ca statul norvegian cel ateu a conspirat pentru a pune mana pe cinci copii crestini nu sunt intrecute de vocile rationale care ar trebui sa linisteasca temerile produse de o decizie atat de radicala, precum aceea de a lua un bebelus de la sanul mamei.

Tocmai pentru ca sistemele de educatie, protectie si asistenta sociala produc rezultate atat de bune in tarile nordice si au devenit un model pentru restul lumii, o decizie extrema precum cea de a lua copiii unei familii trebuie sa se bazeze pe fapte care sa nu lase loc niciunei interpretari.

Altfel, exista sanse ca pana si intr-o tara care nu da la propriu doi bani pe protectia copilului sau pe asistenta sociala sa se stranga o masa critica de persoane care sa acuze drept inuman excesul de corectitudine al unor institutii educate sa actioneze tot mai mecanic.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#familia Bodnariu norgevia copii luati, #protectia copilului Norvegia Bodnariu , #democratie