Ioana Mihaila, despre depolitizarea sistemului de sanatate: "Nu trebuie vazuta ca un scop in sine"

Duminica, 09 Mai 2021, ora 13:05
2226 citiri
Ioana Mihaila, despre depolitizarea sistemului de sanatate: "Nu trebuie vazuta ca un scop in sine"
Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila FOTO Ministerul Sanatatii

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, sustine ca scopul depolitizarii nu este de a scoate din sistemul de sanatate orice persoana care are vreo afiliere politica, ci de a facilita accesul in sistem pentru oamenii competenti.

Ioana Mihaila a fost intrebata duminica, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, ce va face pentru depolitizarea sistemului de sanatate.

"Trebuie sa intelegem ca aceasta depolitizare nu trebuie vazuta ca un scop in sine, Depolitizarea este un pas pentru a creste eficienta managementului, pentru ca atunci cand managementul la orice nivel al sistemul de sanatate este unul corect, competent si fara legaturi politice, exista sansa ca acel management sa fie eficient. Scopul depolitizarii nu este de a scoate de peste tot din sistemul de sanatate orice persoana care are vreo afiliere politica, ci este de a facilita accesul in sistemul de sanatate al oamenilor competenti. Si atunci ce vrem sa facem este sa organizam concursuri unde sa putem selecta cei mai competenti oameni pentru postul respectiv", a declarat Ioana Mihaila.

Ea a fost intrebata daca concursuri vor fi organizate in toate spitalele.

"Ar fi foarte bine ca reforma din sistemul de sanatate si toate reformele de altfel sa poata fi facuta in sase luni. Din pacate, nu este posibil acest lucru. Vom organiza concursuri la spitalele din subordinea Ministerului Sanatatii, acolo unde nu exisa mandat al unui manager care a fost obtinut prin concurs. Dar in paralel vrem sa intarim capacitatea Consiliului de Administratie si vrem sa avem mai multe mecanisme de control al managerilor care ajung in pozitiile de manager. Intrarea in sistem nu este suficienta, trebuie sa existe monitorizare si control si sanctiuni acolo unde performantele managementului nu ating cotele", a explicat ministrul Sanatatii.

Mihaila considera ca trebuie intarite consiliile de administratie nu doar cu medici, ci si cu personal cu expertiza in sistemul medical sau cu juristi.

"Cred ca trebuie intarite acele consilii de administratie nu doar cu medici, trebuie intarite cu personal care are oarecare expertiza in sistemul medical, dar trebuie intarite si cu juristi buni, trebuie intaritaesi cu economisti buni, nu as vedea de ce aceste consilii sa contina doar medici", a mentionat Mihaila.

Ea a mai transmis ca la spitalele unde expira mandatele directorilor interimari va incepe organizarea de concusuri.

"Pentru managementul spitalelor din subordinea Ministerului Sanatatii, acolo unde avem manageri interimari, in general am prelungit mandatele managerilor interimari cu pana la trei luni pentru a avea timp sa organizam concursul. Si atunci, acolo unde expira mandatele interimarilor, deja incepem sa organizam concursuri, sperand ca pana la finalul anului sa nu mai avem management interimar in spitalele din subordinea MS", a mai afirmat ministrul Sanatatii.

Mihaila a precizat ca aproximativ 55-60 de spitale se afla in subordinea Ministerului Sanatatii, iar cele mai multe dintre acestea sunt conduse de directori interimari.

Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că toate propunerile privind finanţarea listei de medicamente compensate sunt aprobate în Guvern şi a subliniat că în discuţiile purtate cu producătorii...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#ministerul sanatatii, #depolitizare, #Ioana Mihaila , #politica interna