Ioana Mihăilă, conferință de bilanț, după ce a demisionat de la Ministerul Sănătății VIDEO

Marti, 07 Septembrie 2021, ora 10:07
3024 citiri
Ioana Mihăilă, conferință de bilanț, după ce a demisionat de la Ministerul Sănătății VIDEO
Ioana Milăilă l-a înlocuit pe Vlad Voiculescu la șefia Ministerului Sănătății FOTO Facebook/ Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, a susținut marți, 7 septembrie, o conferință de presă în care a prezentat mandatul bilanțului.

„Acum 4 luni, la preluarea mandatului, ne-am stabilit 3 priorități, pe lângă gestionarea pandemiei: fonduri europene, reforma spitalelor”, a spus Ioana Mihăilă.

Ministrul demisionar al Sănătăţii Ioana Mihăilă a afirmat că este "dramatică" situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate, iar dacă rectificarea bugetară nu are loc foarte repede este posibil ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat.

"Situaţia fondurilor pentru acţiuni prioritare încă nu este dramatică, dramatică este situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate, aici discutăm de programul de vaccinare şi de programul de tratament pentru bolnavi HIVSIDA şi TB. Dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat”, a declarat Ioana Mihăilă, marţi, într-o conferinţă de presă.

Întrebată până când mai sunt medicamente, ea a răspuns: "Singura unitate sanitară cu care am discutat ieri (luni - n.r.) a fost Spitalul Matei Balş, care a spus că va începe să aloce medicamente pentru perioade de o săptămână. Trebuie să mulţumesc managerilor de spital pentru toate eforturile pe care le-au făcut în această perioadă grea de a suplimenta fondurile fie pentru aceste programe de tratament a pacienţilor, fie pentru funcţionarea unităţilor de primiri urgenţe”.

De asemenea, Mihăilă a fost întrebată dacă din cauza lipsei banilor până la rectificarea bugetară pot apărea şi alte probleme în sistemul medical.

"Mai există încă probleme cu aprovizionarea cu medicamente, aceste probleme nu sunt la nivel naţional unele dintre ele, ci există stocuri deficitare din anumite medicamente la nivel global. Împreună cu Direcţia Politica Medicamentului, cu asistenţa medicală şi cu Unifarmul, am identificat posibile soluţii şi în următoarele săptămâni ele vor fi implementate”, a explicat Ioana Mihăilă.

Ea a fost întrebată dacă poate apărea o criză a imunoglobulinei.

"Este unul din medicamentele la care mă refeream anterior. Da, începem achiziţia de imunoglobulină prin eliberarea de autorizaţii pe nevoi speciale sau prin regimul obişnuit, vom vedea care va fi calea cea mai rapidă şi mai eficientă de a obţine stocuri de imunoglobulină în perioada următoare.

Am avut discuţii cu reprezentanţii producătorilor de imunoglobulină pentru a diversifica oferta şi a nu mai depinde de un singur producător şi avem promisiuni ferme că începând cu luna ianuarie 2022 unul sau doi producători vor veni pe piaţa din România, dar aceasta este o problemă care necesită şi investiţii în sistemul de donare de sânge şi donare de plasmă şi am alocat în programul operaţional sănătate investiţii de aproximativ 70 de milioane de euro pentru reorganizarea sistemului de transfuzii”, a transmis Ioana Mihăilă.

Liberalii din echipa Cîțu au discutat împărțirea ministerelor rămase libere în urma demisiei miniștrilor USR PLUS.

Potrivit unor surse liberale, ministru interimar al Transporturilor, în locul lui Cătălin Drulă, ar urma să fie ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, ar urma să preia interimar și Ministerul Sănătății, iar în locul lui Ciprian Teleman la Ministerul Cercetării ar urma să fie numit interimar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Premierul Florin Cîțu ar urma să preia interimatul de la Ministerul Fondurilor Europene, iar Virgil Popescu, ministru al Energiei, ar urma să fie numit interimar la Ministerul Economiei în locul lui Claudiu Năsui.

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seara, 6 septembrie, că demisionează din Guvernul condus de Florin Cîțu.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Soția premierului spaniol ar putea scăpa de ancheta care l-a determinat pe Pedro Sanchez să se gândească la demisie. Cererea Parchetului din Madrid
Soția premierului spaniol ar putea scăpa de ancheta care l-a determinat pe Pedro Sanchez să se gândească la demisie. Cererea Parchetului din Madrid
Ancheta preliminară asupra soţiei premierului Pedro Sanchez, Begona Gómez, ar putea fi clasată la cererea Parchetului din Madrid, au relatat joi, 25 aprilie, postul de televiziune RTVE,...
#Ioana Mihaila, #ministerul sanatatii, #demisie , #criza coalitie