Ioan Stanomir: Revizuirea Constitutiei si demiterea presedintelui vor deveni situatii curente

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 18:50
5265 citiri
Ioan Stanomir: Revizuirea Constitutiei si demiterea presedintelui vor deveni situatii curente
Foto: Arhiva

Modificarea cvorumului de validare a unui referendum si a rezultatelor lui este un "gest politic" al USL care va ajuta guvernarea sa impuna masuri care nu au acordul populatiei si va face ca adoptarea unei Constitutii sau demiterea unui sef de stat sa nu mai fie situatii exceptionale, ci sa devina situatii curente, afirma prof. univ. Ioan Stanomir.

Parlamentarii USL au depus marti un proiect legislativ de modificare a Legii Referendumului conform caruia orice referendum va fi valid daca participa 30% din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale, fata de 50% plus unu, cum era pana acum, iar rezultatul referendumului va fi validat daca optiunile valabile exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

"Este vorba despre un gest politic care anticipeaza dezbaterea si adoptarea ipotetica a versiunii revizuite a Constitutiei. Semnificatia acestui act tine de contextul politic. Exista, probabil, o teama de erodare a USL, pe de o parte, si o teama de lipsa de entuziasm a romanilor fata de noua forma a Constitutiei pe de alta parte.

Asadar, este un gest care schimba cu catva timp inainte de debutul jocului regulile dupa care acest joc se va desfasura", a comentat situatia prof. univ. Ioan Stanomir pentru Ziare.com.

Guvernarea va putea impune masuri care nu au acordul populatiei

Intrebat daca modificarea Legii Referendumului nu se face cu prea putin timp inainte de desfasurarea celui pentru adoptarea unei noi Constitutii, Ioan Stanomir a raspuns: "Evident".

"Aceasta revizuire a Constitutiei se defineste prin doua probleme delicate si criticabile. Pe de o parte, nu exista cu adevarat o dezbatere reala a proiectelor respective si pe de alta parte exista in mod evident o graba politica de a face sa treaca prin Parlament si de a fi adoptate prin referendum aceste texte", a adaugat profesorul de drept constitutional.

De asemenea, intrebat daca tinta acestei modificari legislative este referendumul pentru revizuirea Constitutiei sau referendumul pentru demiterea presedintelui, la care continua sa se faca referire in randul membrilor USL, profesorul Stanomir a explicat ca "revizuirea Constitutiei si suspendarea presedintelui trebuie vazute in acelasi context".

"Este vorba de o depasire a impasului care ar putea aparea in urma refuzului populatiei de a lua parte fie la revizuirea Constitutiei, fie la referendumul de suspendare. Indiferent de situatiile care sunt avute in vedere este vorba de un gest care usureaza guvernarii posibilitatea de a impune masuri care nu au acordul populatiei", a completat acesta.

In aceste conditii, exista riscul ca un presedinte sa fie suspendat dupa bunul plac al partidelor aflate la guvernare intr-un anumit moment?

"Riscul foarte mare este ca adoptarea unei Constitutii sau demiterea unui sef de stat sa nu mai fie situatii exceptionale, ci sa devina situatii curente. Este foarte posibil, pe de o parte ca un presedinte sa fie ales cu o majoritate si sa fie revocat din functie cu un numar infim de voturi in comparatie cu cel obtinut initial.

Este posibil, de asemenea, ca o Constitutie sa nu mai fie rezultatul unui compromis, ci sa fie rezultatul unui dictat parlamentar sustinut apoi printr-o prezenta foarte slaba la urne", a explicat prof.univ. Ioan Stanomir.

Citeste si Valeriu Stoica, despre revizuirea Constitutiei: Decat sa se faca ceva prost, mai bine sa nu se faca Interviu

"Nu exista cvorumuri de 30%, 40% sau 20%"

Acesta si-a exprimat convingerea ca, daca va fi adoptata, legea va fi contestata la Curtea Constitutionala.

"Mai mult ca sigur acest proiect, daca va trece, va fi atacat la CCR si ii va reveni Curtii misiunea de a decide. Ce va pot spune eu este ca nu exista cvorumuri de 30%, 40% sau 20%. Fie exista un cvorum de participare de 50%, fie nu exista niciun cvorum de participare. Aceasta este norma europeana", a subliniat prof. Stanomir.

Intrebat care este situatia in alte tari membre ale UE, acesta a raspuns ca nicaieri nu exista un cvorum de participare pentru validarea unui referendum de 30%. "Ori se impune un cvorum, iar acesta este de 50% plus 1 din numarul alegatorilor inscrisi pe liste, ori nu exista cvorum de participare", a completat el.

"Trebuie inteles ca la nivelul Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) exista o recomandare privitoare la existenta unui numar minim de cetateni de a carui participare sa depinda validarea referendumului. Pe de alta parte, Comisia de la Venetia nu impune o regula unitara, dar face apel la statele membre sa procedeze cu foarte multa prudenta in aceasta chestiune", a mai adaugat prof. Stanomir.

Pe de alta parte, acesta crede ca USL nu va fi impresionat de eventualele critici ale Comisiei de la Venetia in cazul in care va cobori pragul la referendum.

"Cred ca actualulei guvernari nu prea ii mai pasa de criticile care vin din exterior. Cred ca actuala guvernare doreste sa isi treaca acest proiect politic si cand spun proiect politic ma refer la Constitutie si la eventuala suspendare din functie a lui Traian Basescu, care oricand poate fi posibila.

Ca atare, cred ca reactiile comunitatii internationale cad pe un plan secund in raport de propriile lor intentii politice", a conchis prof. univ. Ioan Stanomir.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ioan Stanomir revizuire Constitutie, #Stanomir cvorum referendum , #constitutie