Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Tiberiu Nitu, prima provocare majora pentru Pactul de Colaborare

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 20:14
3107 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Tiberiu Nitu, prima provocare majora pentru Pactul de Colaborare

Toti cei care au asistat la interviul procurorului Tiberiu Nitu si-au dat seama ca functia de procuror sef este o palarie prea mare pentru domnia sa.

Un sef de asemenea marime trebuie sa aiba o gandire coerenta si logica, sa aiba clare abilitati de comunicare, sa prezinte simplu si precis obiective, masuri, o etapizare a reformei parchetelor, daca are vreuna in vizor si viziune.

Nimic din toate acestea, doar jumatati de fraze, de argumente, fara cap si fara coada. La intrebarea ce masuri veti lua in cazul... raspunsul a fost: "cele mai bune". Oricine putea raspunde astfel. Cat despre chestiuni de nuanta, diferenta intre eficient si eficace, acestea s-au dovedit prea grele pentru candidat.

Tiberiu Nitu, audiat la CSM: Glumite, ezitari, balbaieli si fuga de responsabilitate

Tiberiu Nitu parea plamadit din aceeasi substanta intelectuala cu celebrul Soric, de la Piatra Neamt.

CSM nu-i poate da aviz, altul decat cel negativ, cum s-a intamplat si data trecuta. Fara riscul de a se decredibiliza total in fata specialistilor si oamenilor interesati din toata tara care au urmarit in direct interviul.

Pisica moarta va fi aruncata apoi in curtea Cotroceniului. Presedintele Basescu are o mare responsabilitate pentru modul cum va trata problema.

Are doua alternative: fie respinge numirea, fie o semneaza, in ciuda avizului negativ al CSM.

In primul caz, respingerea candidaturii

Suntem in plin proces de emancipare a justitiei, de eliberare de sub jugul, cizma politicului. S-au facut pasi importanti si normal ar fi ca magistratii insisi sa-si rezolva problemele, inclusiv numirea sefilor de parchete, fara amestecul politicului. Asta inseamna separatia puterilor in statul de drept.

Imprejurarea ca legislatia actuala nu spune asa nu este un argument pentru Presedinte sa treaca peste vointa CSM. Si nici faptul ca i-a numit pe Morar si Kovesi cu avizul negativ al CSM. Alta era situatia justitiei si a CSM acum 6-7 ani.

Intre timp, inclusiv in evenimentele din 2012, institutiile fundamentale ale statului, in particular cele din justitie, au demonstrat ca pot sta in picioare in fata atacului furibund al politicului. Este timpul sa le acordam incredere pana la capat. In litera, dar mai ales in spiritul legii.

Al doilea caz, acceptarea candidaturii

In ciuda respingerii ei de catre CSM. Victor Ponta la asta se si asteapta, cum a si declarat. Si asa prestatia negativa a lui Tiberiu Nitu se rasfrange implicit asupra premierului, care nu a gasit prin multimea de procurori unul care sa stie sa vorbeasca si sa aiba idei clare despre jobul la care se angajeaza.

In opinia mea presedintele Basescu ar gresi grav, din urmatoarele motive:

- Ar da o palma nemeritata, de neincredere in justitie, in CSM, acum cand a pornit pe drumul cel bun;

- Ar irita o tara intreaga care a urmarit la tv interviul lui Nitu, desconsiderandu-i opiniile si evaluarile;

- Ar da dovada ca, de fapt, e prizonierul lui Victor Ponta, impresie creata dupa acceptarea candidaturii lui Tiberiu Nitu;

- Toate evolutiile negative, ulterioare, din Parchete, i s-ar pune in carca, unele nemeritat;

- Ar pune sub semnul intrebarii in ochii partenerilor europeni eficienta si determinarea sa de a duce mai departe lupta anticoruptie.

Presedintele Basescu poate invoca, in cazul avizului negativ al CSM, independenta justitiei, separarea ei de politic si faptul ca, indiferent de contextul legislativ trebuie lasata de facto, cel putin, sa-si rezolve singura problemele.

Justificarea Ministrului Justitiei, ca Nitu s-a emotionat, este de tot rasul. Daca ar avea, Doamne fereste, de gestionat un act terorist de anvergura, atunci ce-ar face? Ar sta mai mult la toaleta? Sa fim seriosi, la un astfel de nivel nu vii cu scuze de scoala generala.

In cateva zile avem raspunsul la provocarea data de numirea Procurorului Sef al Parchetului General.

Va da Traian Basescu raspunsul corect la aceasta provocare? Vom vedea.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#audiere Tiberiu Nitu, #Nitu provocare pact coabitare, #Nitu procuror sef, #Tiberiu Nitu aviz CSM , #procurori sefi
Comentarii