Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Asistat social, caut tap ispasitor

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 11:15
4707 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Asistat social, caut tap ispasitor

Cam aceasta e conditia sociala, comportamentala, temperamentala a majoritatii romanilor. Din pacate.

"Statul sa aiba grija de noi, ca de aia e stat", gandesc la unison categorii largi de cetateni, indiferent de studii, de pozitie in societate, de resurse mostenite sau obtinute.

Gena aceasta colectiva s-a accentuat in timpul celor 45 de ani de comunism, iar apoi prin politica iresponsabila a clasei politice: votati-ne si noi avem grija de voi, va dam ajutoare cat cuprinde si de unde nu sunt. Sa traiti prost, dar toti la fel. Iar noi, politicienii, "cine-mparte, parte-si face"!

Chiar si fara comunism, cum ne arata Grecia, nocivitatea acestui comportament al elitei conducatoare poate duce la prabusirea unei natiuni.

E foarte comod si simplu de trait, cand altcineva iti decide viata, de la gradinita la pensie.

Globalizarea, mobilitatea, tehnologiile, Internetul, au tulburat aceasta filosofie, sortita, parea, a dura la infinit.

Am vazut ca se poate trai si mai bine, ca binefacerile civilizatiei sunt minunate la altii, ca exista si alta organizare sociala din care profita majoritatea populatiei.

Aceasta "trezire" si descoperire a altor lumi au stat la originea prabusirii regimurilor comuniste. Asistatii de ieri au vrut si ei masinile luxoase, vilele, calatoriile, vacantele exotice de care se bucurau ceilalti, din cealalta parte a lumii. Dar cu munca din comunism.

Aveau sa descopere repede ca este si un pret de platit. Mult mai multa munca, de calitate, nu fusareala, activitate creativa, inteligenta, creatoare de plus valoare, cu debuseu in piata.

Faptul ca trei milioane de romani au luat contact la fata locului cu acest pret a fost un avantaj. Dar inertia si obisnuinta, conservatorismul sunt determinante, cand vorbim de sisteme sociale.

Aici am inceput sa ne blocam. Dupa 10-15 ani de asteptari, generate de regimul Iliescu, Nastase, Tariceanu, a venit trezirea. Nu toti romanii beneficiaza de binefacerile capitalismului.

Doar cei care muncesc, mult si creativ, la patron sau pe picioare proprii, au parte de ele. Cei care au forta si imaginatia sa construiasca firme, companii, sa produca bunuri si servicii, cu valoare adaugata mare si vandabile.

Altii, majoritatea, spun: nu asa ne fuse vorba. Noi speram sa traim ca in capitalism, dar cu munca din socialism.

Ce se intampla azi la Oltchim e simptomatic pentru economia de stat. "Ne vrem drepturile si salariile noastre, nu ne intereseaza de unde", spun muncitorii, incapabili sa inteleaga ca fara o productie competitiva, vandabila, n-au de unde primi aceste salarii.

Clasa politica plateste acum pentru politica sinucigasa pe care a dus-o.

Trecem peste faptul ca ministrul delegat pentru dialog social nu face deosebirea intre creante si datorii, dar sa fii alergat de muncitori prin curtea combinatului este o rasplata binemeritata. Pentru o politica inepta. Si acesta e doar inceputul.

Erorile economice comise de statele asistentiale, Grecia, Spania, Italia, Portugalia, incep sa atarne greu in balanta economica mondiala. Plus cardasia dintre politicieni si bancheri, primii cumparandu-si voturile cu banii pusi la dispozitie de ceilalti, contra acces si frauda la bugete de stat. Cu o justitie care a inchis ochii, dedulcindu-se si ea din mierea adunata de albinele proletare.

Aici suntem acum. Regimurile socialiste, pe fata sau vopsite, dau din colt in colt pentru ca nu mai au de unde sa imprumute bani pentru ajutoare sociale, in locul muncii asidue, creative si producatoare de plus valoare.

Victor Ponta nu are curaj sa mearga la Oltchim sa explice, ce? Ca nu se mai poate trai din minciuna si iluzii? Bine, de mintit e usor, dar oamenii vor salariile neplatite, iar Florin Georgescu isi intoarce pe dos buzunarele goale.

Mare trebuie sa fie drama trezirii lui Victor Ponta, pentru ca a trebuit sa ajunga la guvernare pentru a se convinge de ceva ce se vedea de pe luna. A promis oamenilor si acum constata ca n-are de unde. Plus baronii care asteapta acum binefacerile guvernarii, dupa seceta de opt ani.

Plus DNA-ul si parchetele care stau cu ochii pe ei, ii aresteaza si ancheteaza cand le este lumea mai draga. Ca de asta vor sa schimbe mai repede sefii parchetelor. Sa aiba si puterea, nu doar guvernarea. Puterea, adica imunitate in fata legii. Asta inteleg prin putere.

Pana atunci, regimul Ponta-Antonescu a exploatat cealalta latura temperamentala a romanilor. Mereu altcineva este de vina pentru esecurile si neimplinirile personale. Niciodata persoana in cauza.

Cel mai la indemana este persoana publica aflata intr-o maxima pozitie si vizibilitate. Seful statului.

Nu conteaza ca nu are parghiile necesare pentru a dirija toata tara, ca in dictatura. Nu semneaza si nu ia decizii in actiunea guvernamentala, dar s-a substituit guvernului. N-a mediat intre institutiile statului, sa aduca bunastare populatiei, bani si joburi bine platite, eventual fara cine stie ce munca. Intr-un context economic in care nimeni nu-ti mai da bani cu imprumut, daca vede ca stai cu burta la soare, in loc sa muncesti. Si fara centura de siguranta pe care ti-ar fi dat-o zona euro.

A spus adevaruri crude, ca nu mai sunt bani, ca fiecare trebuie sa-si ia destinul in propriile maini. Ca nu mai suntem in comunismul asistential, iar in capitalism e altfel.

N-a invatat din experienta lui Iliescu care, intr-o piata a Craiovei, a avut proasta inspiratie sa spuna ca este nevoie de mai multa munca, la care un "huooo" sincer, din mii de piepturi, s-a ridicat peste multimea adunata.

Opozitia a exploatat imediat curajul presedintelui Basescu.

"Basescu e de vina ca v-a taiat salariile si pensiile". Iar romanii, in cautare de tap ispasitor, au inghitit imediat nada. 7,4 milioane, probabil mai putini cu un milion-doua, au votat sa plece Basescu. Si probabil vor vota cu USL in decembrie, fara sa inteleaga ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu poate da ajutoare sociale.

Bun, Basescu a ramas, dar tace din gura. Nu interfereaza cu guvernul si parlamentul, ii lasa sa "dea" romanilor praful de pe toba. Cand vor intelege romanii ca promisiunile cu "vom da" oamenilor, "vom ajuta oamenii" reprezinta o farsa sinistra, minciuna-parola pentru accesul la mierea bugetara, ii vor alunga si pe actualii conducatori. Ca se va intampla dupa alegeri, sau inainte, vom vedea.

Vina imensa a puterii actuale este ca nu stie, sau daca stie ascunde populatiei, faptul ca s-a ajuns la fundul sacului de pomeni. Si la noi si aiurea. Grecia este mai jos si ar trebui sa constituie un exemplu pentru toti aventurierii politici. Dar se pare ca nu.

Fugarirea ministrului Liviu Pop in curtea Oltchim-ului ar trebui, ar putea sa fie, un avertisment teribil pentru regimul Ponta-Antonescu. Sa le dea fiori reci.

Probabil nu le da. Plutesc inca in aburii paranoiei pe care ti-o da puterea, daca nu ai si componenta filosofica necesara.

Astazi la Oltchim, maine-n toata tara!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#asistat social, #masuri sociale Ponta , #presedinte