Minuscula suparare a MAE

Autor: Radu Portocala - scriitor
Duminica, 08 Februarie 2015, ora 08:42
3743 citiri

Aflandu-ma - fara nici o placere, de altfel - la originea agitatiei ce s-a produs imprejurul grotescului mod in care Ambasada Romaniei la Paris a emis invitatiile pentru receptia oferita (si nu "acordata" cum au scris diplomatii romani!) in onoarea presedintelui Klaus Iohannis, am urmarit, fireste, cele ce s-au scris in presa. Am descoperit, astfel, cu oarecare mirare, comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Amintesc ca invitatiile au fost trimise de Ambasada prin mail (de ce nu prin SMS, la urma urmei?) pe 27 ianuarie. Un al doilea mail, din 4 februarie, a fost expediat de catre ICR - Paris catorva zeci de persoane si includea in anexa un fisier redactat de un functionar al Ambasadei, fisier in care am gasit adnotari jignitoare privindu-i pe unii romani din Franta: "indezirabil" si "scarbos".

Gafa grosolana la Paris, inainte de vizita lui Iohannis: Invitati catalogati drept "scarbosi" sau "indezirabili"

In comunicatul MAE se scrie ca invitatiile erau "insotite, in mod eronat si regretabil, de un fisier de uz intern al Ambasadei". Mai departe, MAE precizeaza ca "adnotarile pe marginea documentului de uz intern nu reflecta opinia sau aprecierile Ambasadei Romaniei la Paris, ci au un caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabila a si fost sanctionata".

Sa ne intelegem bine: acest "document de uz intern" n-a fost vazut doar de cea/cel/cei care l-a (u) redactat si, atat timp cat a ramas "de uz intern", pare ca nu a tulburat pe nimeni. El a devenit stingheritor doar in momentul in care, printr-o eroare nu "regretabila", ci inadmisibila, a ajuns sub ochii mei si ai tuturor destinatarilor mail-ului cu pricina. Daca privim astfel lucrurile, formularea MAE devine lamentabila. In plus, se cuvine aici o intrebare: de ce Ambasada Romaniei inscrie pe o lista de invitati oameni pe care ii considera indezirabili si scarbosi? Doar ca sa-i poata insulta? E o incoerenta pe care nu reusesc s-o descifrez.

MAE mai informeaza ca "fata de persoana responsabila de comiterea faptei respective a fost deja aplicata masura sanctiunii cu avertisment". Pe vremea republicii socialiste se numea "vot de blam cu avertisment" si avea, in general, consecinte foarte neplacute. Dar acum? Ce se va intampla? Functionarului in cauza i se va da un singur biscuit la ceai in loc de doi?

Urmarile gafei grosolane de la Paris: Se cere si demiterea celor care au vazut emailul si au tacut

MAE continua: "De asemenea, a fost dispusa convocarea in Centrala pentru a da explicatii in fata Corpului de Control si Evaluare Diplomatica". Adica i se va oferi acestei persoane o calatorie Paris-Bucuresti-Paris pe banii contribuabilului roman, i se va face morala (eventual) si i se va spune sa bage de seama data viitoare. Caci, cum spunea adesea Cioran: "In Romania totul e posibil si nimic n-are consecinte."

In Franta, dar si in Romania, difuzarea unui fisier fara autorizatia celor mentionati constituie un delict grav. Oricare dintre cei aflati pe aceasta lista ar putea - si ar trebui! - sa seziseze autoritatile care se ocupa cu astfel de chestiuni. Si ar obtine castig de cauza. In cazul care ne intereseaza, Ambasada e vinovata de alcatuirea unei liste continand injurii, iar ICR - Paris e vinovat de raspandirea ei.

Atat Ambasada, cat si ICR-ul sunt institutii conduse de cate un sef, responsabil si de buna si de proasta lor functionare. Daca Romania ar fi o tara ca altele si daca MAE n-ar fi un minister al acoperirilor reciproce, pana acum doua persoane ar fi avut bagajele facute si ar fi asteptat primul zbor catre Bucuresti. Fara bilet de intoarcere.

Absurdul "avertisment" emis de MAE, care nu rezolva nimic si nu va duce la nimic, asaza vizita presedintelui Klaus Iohannis intr-un context cel putin neplacut. Caci ne putem inchipui de pe acum ca, in timpul faimoasei receptii, cei mai multi dintre invitati vor fi sacaiti de intrebarea: "Oare depre mine ce scria pe lista Ambasadei?"

Scriitor si jurnalist, Radu Portocala este un cunoscut opozant al regimului Ceausescu. Desi traieste la Paris din 1982, a publicat numeroase editoriale in presa din Romania, dar si carti, cele mai recente vazand lumina tiparului in aceasta toamna.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Radu Portocala mail ICR Paris, #Radu Portocala mail Iohannis Paris , #ambasador