Disputa între Primăria Capitalei și Guvern pe tema termoficării va fi tranșată la Palatul Victoria. Situația ELCEN, pe agenda discuțiilor SURSE

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 22:36
1745 citiri
Disputa între Primăria Capitalei și Guvern pe tema termoficării va fi tranșată la Palatul Victoria. Situația ELCEN, pe agenda discuțiilor SURSE
Ședință de Guvern condusă de Nicolae Ciucă FOTO Facebook / Guvernul României

Mai mulți miniștri și primarul Capitalei, Nicușor Dan, vor participa vineri, 3 decembrie, la o întâlnire de lucru cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. Printre subiectele abordate se vor afla costul termoficării şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN, au precizat surse din cadrul Municipalităţii pentru Agerpres.

Potrivit Biroului de presă al Executivului, la discuţii vor mai participa ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Energiei, Virgil-Daniel Popescu și primarul Constanţei, Vergil Chiţac.

Pe 27 noiembrie, Nicuşor Dan afirma că urmează să aibă o întâlnire la nivel de miniştri - Finanţe, Dezvoltare, Energie - pe tema preluării ELCEN de către Primăria Generală, declarându-se optimist că părţile implicate o să ajungă la o soluţie pe acest subiect.

"O să fie întâlnire săptămâna viitoare (...) la care o să fie ministrul Finanţelor, ministrul Dezvoltării şi ministrul Energiei, pentru a vedea care este soluţia. Eu sunt optimist că o să ajungem la o soluţie, pentru că este o aşteptare de 15 ani, ca sistemul de producţie, cu cel de transport şi distribuţie să fie unificate", a declarat Nicuşor Dan, la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, edilul arăta, într-o postare pe Facebook, că urgenţa Bucureştiului e legată de costul termoficării, în condiţiile în care au crescut preţurile în sectorul energetic şi că "e de dorit un efort comun" al Primăriei, Guvernului şi cetăţenilor pentru a acoperi aceste creşteri.

"Cu privire la subvenţia pentru termoficare, vom avea un răspuns în urma unei analize care se face atât pentru Bucureşti, cât şi pentru celelalte municipii care au cerut sprijin guvernamental. E o chestiune foarte importantă pentru Capitală - chiar critică, începând cu luna ianuarie. Şi, spun din nou, nu e problema singulară a Bucureştiului, ci e o problemă pe care o au şi celelalte mari municipii din România. Avem nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al Primăriei, pentru a reuşi să plătim lucrările curente, tranşele la vechile datorii reeşalonate şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri", preciza edilul general.

Nicușor Dan, acuzat de ministrul Finanțelor că nu a cerut subvenționarea gigacaloriei

”Raportarea la domnul primar mi se pare aşa... Îl aştept să depună la Ministerul Finanţelor orice hârtie, nu a depus şi nici măcar nu m-a sunat. Restul este o reinventare a domnului Nicuşor Dan, din punctul meu de vedere, în care la oră de iarnă, când ninge mâine-poimâine, deci putem să avem zăpadă oricând, dânsul face meciuri, ping-pong pe Facebook, cu ministrul Finanţelor. Îl aştept instituţional, să facem o discuţie. La Ministerul Finanţelor sunt toţi banii necesari, pentru orice”, a declarat Adrian Câciu la 30 noiembrie, la România TV, întrebat dacă primarul Capitalei a solicitat sprijin de la Ministerul Finanţelor pentru termoficare.

Întrebat, de asemenea, dacă bucureştenii vor plăti 900 de lei gigacaloria, Câciu a răspuns că el ca bucureştean va judeca la vot.

”Este problema dânsului (a primarului Nicuşor Dan - n.r.), dumneavoastră judecaţi, voi judeca şi eu ca bucureştean, la vot. Dar în principiu, domnul Nicuşor Dan solicită Ministerului dezvoltării bani pentru reechilibrare pentru subvenţia la gigacalorie. Nu pot să îl tratez pe primarul Capitalei diferit de alţi primari din România, din perspectiva finanţării. Ministerul Dezvoltării la fel, nu poate să trateze o singură primărie. Atunci se face o centralizare, se naşte un act normativ, finanţarea este asigurată pentru toată lumea”, a mai declarat Câciu.

Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#gigacalorie, #ELCEN, #NIcusor Dan, #adrian caciu, #Nicoae Ciuca, #Primaria Capitalei , #guvern