Initiativa cetateneasca privind "familia traditionala", adoptata pe articole dupa dezbateri aprinse

Luni, 27 Martie 2017, ora 23:31
6533 citiri
Initiativa cetateneasca privind "familia traditionala", adoptata pe articole dupa dezbateri aprinse
Foto: Ziare.com

Deputatii au adoptat, luni, pe articole, initiativa pentru revizuirea Constitutiei, in sensul stabilirii ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie.

Si discutiile nu au fost lipsite de momente tensionate. Gabriel Andronache (PNL) a spus ca daca aceasta initiativa devine lege, mamele care isi cresc singure copiii vor fi lipsite de protectia Constitutiei. Totusi PSD, ALDE, PMP si deputatii PNL Daniel Gheorghe si Ben-Oni Ardelean au declarat ca vor sustine la votul final initiativa cetateneasca pentru modificarea Constitutiei. Deputatii USR nu au luat cuvantul in dezbaterile din plen.

Vosganian cere reimprospatarea poporului roman, prin revizuirea Constitutiei

Deputaul ALDE Varujan Vosganian a sustinut ca "sansa de reimprospatare a poporului roman sta in familia care isi educa odraslele in spritul valorilor traditionale".

"As vrea sa convigem opinia publica de faptul ca aceasta optiune a noastra nu este indreptata impotriva nimanui. (...) Faptul ca eu cred ca sansa de reimprospatare a poporului roman sta in familia care procreeaza si care isi educa odraslele in spiritul valorilor traditionale si al nazuintelor face parte din destinul meu de roman si cred eu ca face parte din trainicia noastra ca natiune", a declarat deputatul ALDE Varujan Vosganian.

"Faptul ca noi omagiem spiritul duios al maternitatii si cel protector al paternitatii nu este indreptat impotriva nimanui", a continuat Varujan Vosganian afirmand ca, tinand cont de fundamentele poporului roman, familia trebuie definita in forma propusa de Comisia juridica.

Si PMP a declarat ca va sustine initiativa de revizuire, deputatul PMP Ionut Simionca, sustinand ca "familia este formata dintr-un barbat si o femeie, clar si raspicat".

"Eu personal cu toate ca am trait in SUA peste 10 ani, unde oamenii vad democratia altfel, cred ca trebuie sa ne pastram valorile crestin-ortodoxe si cred ca familia este formata dintr-un barbat si o femeie, clar si raspicat", a spus deputatul PMP Ionut Simionca.

Eugen Nicolicea cel care a prezentat plenului raportul Comisiei juridice privind initiativa cetateneasca, si-a felicitat colegii pentru "o atmosfera pro-revizuire", din plen.

Gabriel Andronache: Mama care isi creste copilul nu va mai fi protejata de o norma constitutionala

Deputatul PNL Gabriel Andronache a atras atentia ca modificarea propusa va lipsi de protectia unei norme constitutionale mama care isi creste copilul.

"Vom incalca drepturi fundamentale ale unor cetateni. Este evident ca excludeti filiatia din Constitutie. Este evident ca mama care isi creste copilul nu va mai fi protejata de o norma constitutionala prin modul in care incercati acum sa reglementati. De aceea cred ca textul asa cum este propus este o greseala", a spus Andronache, facand trimitere la Carta fundamentala a drepturilor omnului, in care dreptul la casatorie este distinct de dreptul la familie.

"A include notiunea de familie, in notiunea de casatorie este o greseala", a spus deputatul PNL.

Liberalul a sustinut ca modificarea Constitutiei in forma propus de Comisia juridica "este doar o prima incercare", scopul final fiind acela de a se ajunge la restrangerea drepturilor fundamentale ale femeii in Romania.

Andronache a propus plenului adoptarea amendamentului PNL, potrivit caruia "familia are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului prin masuri economice si sociale, inclusiv prin incheirea casatoriei. Casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, avand la baza egalitatea intre soti, drepturi si datoria parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Amendamentul a fost respins, in favoarea sa exprimandu-se 18 voturi, 96 "impotriva" si 8 abtineri.

Doi deputati PNL au votat diferit de restul partidului

Deputatii PNL Daniel Gheorghe si Ben-Oni Ardelean au pledat pentru modificarea Constitutiei in forma propusa de Coalitia pentru familie, indepartandu-se de pozitia PNL.

"Avem de a face cu o forma de expresie a principiului suveranitatii poporului, iar noi ca Parlament avem obligatia morala de a duce la indeplinire acest referendum, iar fiecare cetatean roman sa voteze in masura de ceea ce crede si ce ceea ce considera conform propriei sale constiinte. Nu se restrange absolut niciun drept (...) avem de a face cu o clarificare a legislatiei si cu o intarire a ceea ce reprezinta familia in Romania", a declarat deputatul PNL Daniel Gheorghe, in timpul dezbaterilor din plen.

Acesta a afirmat ca, in aceste vremuri, familia este atacata pe toate caile si trebuie aparata cu toate parghiile legislative.

"Acestea sunt valori care ne depasesc, sunt valori care tin de morala, de traditie, de cultura si de biserica si de fundamentele civilizatiei europene in care traim astazi. Disolutia familiei inseamna si disolutia noastra ca oameni, a comunitatii, a natiunii", a mai spus Daniel Gheorghe.

Initiativa legislativa a cetatenilor are ca obiect de reglementare revizuirea Constitutiei Romaniei, avandu-se in vedere modificarea articolului 48, alineatul 1, in sensul stabilirii la nivel constitutional ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie si nu pe casatoria liber consimtita intre soti asa cum se prevede, in prezent.

In fiecare Camera, initiativa de revizuire a Constitutiei se voteaza cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, iar daca textele celor doua camere sunt divergente se voteaza cu trei patrimi in plenul reunit.

Initiativa va fi supusa votului Camerei Deputatilor in sedinta de plen programata pentru marti.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#initiativa cetateneasca modificare Constitutie, #modificare Constitutie familie traditionala, #familie definita Constitutie , #constitutie