Incercam si modelul polonez? (Opinii)

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 20:19
3627 citiri
Incercam si modelul polonez? (Opinii)
Foto: manager.ro

Atunci cand democratia romaneasca isi constientizeaza limitele, dar mai cu seama cand limitele nu mai pot fi estompate, cum s-a intamplat de-atatea ori in ultimii ani, se reia in spatiul public romanesc discutia despre modelul care ar trebui urmat de catre elita conducatoare.

De remarcat ca nu este primul, probabil, nici ultimul model imbratisat de politicieni si comentatori, deopotriva.

Modelul suedez

La inceput, FSN predica pe toate canalele de comunicare un alt model utopic pentru Romania, cel suedez. Ales nu din considerente de potrivire cu situatia romaneasca, ci datorita bunastarii create poporului scandinav: pe atunci suedezii avand cel mai mare venit pe cap de locuitor. Era tocmai mirajul de care populatia noastra, saracita si abrutizata in jumatate de secol de comunism, avea nevoie.

A fost pentru prima data cand s-a observat ca intre teoria politica promovata la cel mai inalt nivel si realitatea romaneasca nu e cine stie ce legatura. Un singur efect a fost de necontestat: modelul suedez a dat aripi social-democratiei romanesti, de aceea FDSN si-a imbracat haine social-democrate, poate ca sa marcheze ruptura de nomenclatura PCR, devenind PDSR. Cu aceste haine a castigat alegerile din 1992 si 2000.

Modele dupa modele

Dupa caderea in desuet cu modelul suedez, politicieni si jurnalisti ne-au inoculat o multime de alte modele, la fel de utopice: japonez, semn ca se visa foarte sus, sud-coreean, austriac, iar, cu voce mai scazuta, american, englez, francez, belgian... In cazul ultimelor doua, e bine de retinut, privirile au fost mai insistente, multe din prerogativele lor constitutionale fiind integrate in Constitutia iorgovana (1991).

Acum a venit randul modelului polonez, promovat cu asiduitate de prim-ministrul Victor Ponta, de presedintele Senatului Romaniei, Crin Antonescu, cu ocazia unei vizite recente la Varsovia, de o multime de alti politicieni, inalti dregatori si oameni de presa.

Este vorba in principal de trei aspecte: voievodatele poloneze, accesarea fondurilor europene si, mai nou, rezolvarea contenciosului politico-economic cu Federatia Rusa si aliatii acesteia.

Capitalism si libertate

Iar asta din pricina interminabilelor calcule politicianiste si negocieri intre partide asupra regionalizarii si a reformei administrative sau datorita spinoasei problematici legate de punerea in opera a programelor bazate pe fonduri europene. Faptul ca Polonia a trecut usor de recenta criza prin folosirea in integralitate a fondurilor UE si prin reluarea legaturilor comerciale cu fostii membri ai CAER, (Rusia, Ucraina, Belarus) nu a trecut nici el neobservat.

Punctul comun al tuturor modelelor suedez, japonez... polonez? Democratia, capitalismul performant, accesul la drepturi si libertati. In contrapondere este luat modelul chinez, cel ce a reusit apeland la a treia cale de dezvoltare, "capitalism fara libertate" (Andrei Cornea, Revista 22).

Capitalism fara libertate

Sintagma "capitalism fara libertate" ar putea surprinde in acest context deoarece nu lipsa libertatii a fost cauza ratarii tuturor modelelor propovaduite in Romania pana azi, inclusiv a celui polonez. Din contra, e vorba de excesul de libertati. Si, sa nu ne ascundem dupa deget: modelul acelor diriguitori care au nesocotit odata cu legea si libertatea celorlalti a prins in societatea noastra de sus pana jos. De ce a prins este o alta poveste.

Priviti cu cata nonsalanta se incalca legile si Constitutia in Romania, asta daca ne luam numai dupa inventarierea sentintelor date de instantele judecatoresti, si comparati cu ce se intampla in democratiile dupa care tanjim: un ministru german demisioneaza doar fiindca si-a folosit telefonul de la serviciu in interes personal, un altul pentru ca a angajat fara forme legale o bona... sau a luat un credit ilegal de sub 1.000 euro.

Dupa regretatul Octavian Paler, ar mai trebui luata in discutie o componenta subsidiara libertatii, aceea a disciplinei. A se observa insa ca, in afara disciplinei cazone sau scolare si a disciplinei in constructii, in spatiul nostru public nu se vorbeste de alt fel de disciplina. Sa fie vorba de un alt sindrom national care ne opreste in mijlocul drumului?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#model polonez Romania, #Polonia model societate, #Polonia economie model , #democratie