Încăpățânarea președintelui

Autor:Dan Popa
Marti, 05 Octombrie 2021, ora 12:044795 citiri
Încăpățânarea președintelui

Mai sunt puține ore până la votarea moțiunii de cenzură. Dacă, între timp, Pământul nu va fi lovit de un asteroid de mărimea celui care a exterminat dinozaurii, guvernul Cîțu, foarte probabil, va cădea. Din nefericire, însă, necazurile nu se vor termina aici.

Citeste toate textele scrise de Dan Popa pentru Ziare.com

Guvernul Cîțu va continua să existe și să funcționeze în interimat, până în momentul în care Klaus Iohannis va numi un nou premier. Iar din chiar gura lui Florin Cîțu am aflat deja că va fi un interimat foarte foarte lung...
Asta ar putea însemna că președintele, înainte de orice, ar putea să tragă de timp, amânând, cât s-o putea, numirea unui nou prim ministru. Apoi, Iohannis ar putea să repete același tertip pe care l-a folosit după căderea guvernului Orban I, numind un premier de sacrificiu (atunci a fost chiar Florin Cîțu), care să-și dea demisia înainte de învestitură, pentru a ocoli, astfel, decizia CCR, care spune că președintele nu poate numi aceeași persoană care a condus un guvern ce a căzut în urma unei moțiuni de cenzură, pentru a forma un nou guvern.
Atunci, acest vicleșug lipsit de fair play - demn mai degrabă de PSD, decât de PNL - a funcționat, cu sprijinul PSD-ului. De data asta, însă, nu va mai funcționa, pentru că PSD, USR și AUR nu vor valida un nou guvern condus de Florin Cîțu. Asta se pare că nu înțelege Klaus Iohannis. Iar a insista pe această variantă nu înseamnă decât timp pierdut. Iar noi suntem deja în mare întârziere. Pur și simplu, Florin Cîțu nu este omul potrivit pentru a conduce un guvern de coaliție.

Putem înțelege voința președintelui de a avea “guvernul său”. Nici nu ar fi pentru prima dată, în istoria recentă a României, dacă ne gândim la cuplul Băsescu-Boc. Ceea ce nu înțelege nimeni, însă, este de ce Iohannis insistă la nesfârșit cu acest personaj dubios. Ce anume îl împinge pe primul golfist al națiunii să arunce țara în criză, în momentul cel mai nepotrivit cu putință? Deja România se află în plin haos, urmare a politicilor dezastruoase post decembriste, începând cu ceea ce privește siguranța cetățeanului pe stradă (aproape nici un polițist nu a reușit să treacă testele teoretice și practice), continuând cu siguranța pacienților în spitale, cu zecile de mii de blocuri de locuințe cu bulină roșie pe ele, cu școli în care copiii se îneacă în buda din fundul curții sau le cade tavanul în cap, cu birocrația sufocantă pentru mediul de afaceri, dar și pentru oamenii de rând, cu diluarea autorității statului la cote alarmante și lista problemelor grave poate continua la nesfârșit.

La toate acestea, se mai adaugă și problemele sanitare și economice generate de pandemie. Președintele Klaus Iohannis este conștient de toate acestea? Se pare că da, din moment ce a declarat recent, în Germania, că statul român a eșuat în misiunea de a-și proteja cetățenii. Dacă e conștient, atunci îi pasă măcar un pic? Pentru că încăpățânarea de neînțeles a lui Klaus Iohannis nu o vor plăti politicienii, ci oamenii de rând. Unii dintre ei, chiar cu viața.