Sebastian Ghita si Tudor Chiuariu raman achitati in dosarele in care Sectia Speciala a retras apelurile. Curtea Suprema a respins revizuirea ceruta de procurori

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 10:35
5448 citiri
Sebastian Ghita si Tudor Chiuariu raman achitati in dosarele in care Sectia Speciala a retras apelurile. Curtea Suprema a respins revizuirea ceruta de procurori
Sebastian Ghita si Tudor Chiuariu au fost achitati definitiv

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat sentintele finale in dosarele in care Sebastian Ghita si Tudor Ciuariu au fost achitati si in care Parchetul general a formulat cerere de revizuire dupa ce fostul sef al Sectiei Speciale Giani Stan a retras apelurile.

In luna iunie a anului 2019, Sectia Speciala, condusa inca de Gheorghe Stan care, ulterior, cu sustinerea PSD, avea sa ajunga la CCR, anunta retragerea apelului in unul din cele doua dosare in care fostul deputat PSD, Sebastian Ghita, la acea data fugit din tara, era inculpat pentru mai multe fapte de coruptie.

Astfel, Sebastian Ghita avea sa ramana cu decizia de achitare primita in prima instanta. Decizia de retragere a apelului venea la mai putin de o luna dupa ce aceeasi Sectie Speciala decisese retragerea apelului in mega dosarul Romsilva, un dosar cu un prejudiciu de circa 300 de milioane de euro in care erau judecati fostii deputati PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.

Ambele actiuni ale SIIJ au fost facute in baza unui controversat articol de lege ce fusese introdus prin OUG 7/2019 in luna februarie a aceluiasi an prin care era stipulat ca procurorul sef al Sectiei Speciale nu se subordoneaza in aceasta procedura procurorului general.

Abia in iulie 2020 Curtea Constitutionala avea sa decida ca aceasta prevedere este neconstitutionala.

Luni, 5 aprilie 2021, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins definitiv cererile de revizuire formulate de Parchetul General.

Hotararea ICCJ din dosarul lui Sebastian Ghita:

Respinge, ca inadmisibila, cererea de revizuire formulata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Judiciara impotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2525/1/2018. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate cu cererea de revizuire formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Judiciara raman in sarcina statului.

In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariilor cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Ghita Sebastian Aurelian, Dosaru Viorel, Ispas Constantin, Mihaila Aurelian Constantin si Tudose Liviu Mihail, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 160 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 5 aprilie 2021.

Opinie separata, Constata imposibilitatea verificarii admisibilitatii cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Judiciara impotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2525/1/2018, pana la solutionarea, de catre Curtea Constitutionala, a exceptiei de neconstitu?ionalitate a dispozitiilor art. 453 alin. (3) si art. 457 alin. (1) din Codul de procedura penala, ambele cu privire la cazul de revizuire prevazut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala.

Hotararea ICCJ din dosarul Romsilva:

Respinge, ca inadmisibila, cererea de revizuire formulata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Judiciara impotriva incheierii din data de 12 iunie 2019, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2862/1/2018.

In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate cu cererea de revizuire formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Judiciara raman in sarcina statului.

In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariilor cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fosta Adam) Anca Roxana, Durlan Iulian, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Matasel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturdza (fosta Zaharia) Gabriela Rodica, Sturdza Paltin Gheorghe, Calugar Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Craciunescu Adam si Varga Ioan Gheorghe, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 160 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 5 aprilie 2021.

Opinie separata, Constata imposibilitatea verificarii admisibilitatii cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Judiciara impotriva incheierii din data de 12 iunie 2019, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2862/1/2018, pana la solutionarea, de catre Curtea Constitutionala, a exceptiei de neconstitu?ionalitate a dispozitiilor art. 453 alin. (3) si art. 457 alin. (1) din Codul de procedura penala, ambele cu privire la cazul de revizuire prevazut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Sebastian Ghita, #Sectia Speciala, #Tudor Ciuhodaru, #achitare , #Sectia Speciala