In plin examen de Bacalaureat, mii de profesori intra in greva

Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:13
9042 citiri
In plin examen de Bacalaureat, mii de profesori intra in greva
Foto: Arhiva Ziare.com

In plina desfasurare a examenului de Bacalaureat, mii de profesori intra in greva generala, dar ministrul Educatiei sustine ca probele nu vor fi afectate.

Astfel, profesorii din sectorul sase din Bucuresti intra in greva chiar de luni, cand este programata proba competentelor digitale de la Bacalaureat.

"De maine dimineata (luni - n.red.), de la ora 08:00, peste 1.000 de cadre didactice din Sectorul 6 vor inceta activitatea. Unii vor ramane in cancelarie, altii vor sta in clasa cu elevii fara a preda, asculta si a pune note. Nu se va incheia nicio medie, iar examenul de Bacalaureat, acolo unde membrii nostri sunt in comisie, cel mai probabil nu se va putea desfasura. Este vorba de probele de competente. Este o situatie foarte dificila, nu vrem sa facem rau nici elevilor, nici parintilor, dar am ajuns bataia de joc a acestui Guvern, sau mai bine-zis a acestui partid (PSD - n.red.).

Salarizarea din Educatie, conform grilei propuse de Guvern, pe o scala de la 1 la 10 este 1,5 - 2,0. Nu mai putem accepta bataia asta de joc. Au promis 20% crestere in luna iulie si 30% in ianuarie anul viitor, iar acum s-au razgandit. Noi nu mai acceptam minciuni, de aceea am decis sa declansam greva. Asta a ramas singura noastra masura prin care putem sa cerem sa fim respectati si sa ne cerem drepturile", a declarat, pentru Mediafax, Radu Pisica, lider sindicat Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant Sector 6.

La nivelul intregului sindicat FSLI se va anunta luni dimineata decizia referitoare la greva generala, dar presedintele FSLI, Simion Hancescu, a spus, duminica, ca e posibil ca unii profesori sa protesteze sub aceasta forma, pentru ca fiecare sindicat poate decide singur ce urmeaza sa faca.

Chiar daca profesorii intra in greva, proba de la Bacalaureat nu va fi in pericol, sustin reprezentantii inspectoratelor scolare si ministrul Educatiei. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a transmis, duminica, ca proba competentelor digitale de la Bacalaureat nu va fi afectata de greva profesorilor din sectorul 6 si ca vor fi inlocuiti profesorii care erau in comisii.

Dupa ce mai multi parinti din sectorului 6 au transmis ca au primit SMS-uri de la profesori care ii anuntau ca intra in greva generala si ca elevii pot sa mearga la scoala, dar nu se vor tine ore, ministrul Educatiei ii sfatuieste pe parinti sa isi trimita copiii la scoala.

"Eu ii rog pe toti parintii sa-si trimita copiii la scoala, rog toate cadrele didactice care sunt implicate in activitatile didactice sa-si desfasoare aceste activitati didactice, iar examenul de Bacalaureat, proba de competente digitale, de asemenea, se va desfasura in conditii normale", a spus Pavel Nastase, ministrul Educatiei, conform Digi 24.

Este sigur si ca 3.000 de profesori din Cluj vor intra in greva luni, dupa cum a anuntat liderul Sindicatului Liber al Invatamantului Preuniversitar din Cluj, Lucia Cojocaru.

Este posibil ca si cei din Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" sa intre in greva, dar abia luni se va incheia referendumul realizat la nivel intern pentru a stabili daca vor protesta si sub ce forma, dupa cum a declarat liderul sindical Marius Nistor pentru Ziare.com.

Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, care are aproximativ 8.500 de membri, a anuntat, duminica, intr-un comunicat de presa, ca profesorii vor intra marti in greva de avertisment timp de doua ore, anunta News.ro.

"Marti, intre orele 11.00 si 13.00, va fi declansata greva de avertisment, prin intreruperea lucrului in toate unitatile afiliate", se arata intr-un comunicat al USLIP Iasi.

Marti va fi tot o zi cu proba pentru examentul de Bacalaureat, tot pentru evaluarea competentelor digitale.

Nemultumirea profesorilor este legata de Legea salarizarii unitare, care a fost votata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor si care merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#profesori greva zi bac, #profesori greva bac, #profesori greva legea salarizarii , #legea salarizarii