Imposibila frauda si perdeaua de fum a PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 31 Mai 2017, ora 06:48
14685 citiri
Imposibila frauda si perdeaua de fum a PSD

Pana saptamana trecuta eram convinsa ca PSD nu cauta adevarul in privinta alegerilor din 2009 pentru ca, si sa fi fost scoasa la iveala o frauda, oricum nu mai era nimic de facut avand in vedere ca al doilea mandat al lui Traian Basescu, cu toate implicatiile lui juridice imense, nu mai poate fi inalturat.

De saptamana trecuta insa, am certitudinea ca PSD nu numai ca nu cauta adevarul, dar il stie cat se poate de bine si acest adevar este ca alegerile nu au fost fraudate, pentru simplul, motiv ca din 2005 incoace procedurile legale nu mai permit o frauda electorala decat daca partidele insele consimt si comploteaza la ea.

Si cel care m-a convins de aceste lucruri a fost Adrian Moraru, directorul adjunct al IPP, un om care de ani de zile se ocupa de problematica alegerilor, care a fost observator al alegerilor in Romania si in strainatate, care a contribuit la imbunatatirea legislatiei electorale.

Ce mi-a explicat Adrian Moraru in interviul pe care il recomand oricui vrea sa inteleaga exact cum sta treaba cu alegerile si frauda?

Esenta este ca in fiecare sectie de votare, ca e ea la Potarlagele, ca e la Paris sau in buricul Bucurestiului, fiecare partid politic are reprezentant, asa cum are in Biroul electoral de circumscriptie, asa cum are in BEC.

Pe tot parcursul zilei alegerilor, reprezentantul acela poate sa tipe oricand i se pare ceva in neregula. La Paris, spre exemplu, daca reprezentantul PSD sau al PNL, care erau atunci aliate, vedeau ca se voteaza cu trei maini, ar fi putut sa reclame, sa ceara oprirea procesului de vot. Ceea ce nu s-a intamplat.

Iar dupa ce urnele se deschid, buletinele sunt numarate si rezultatele se consemneaza intr-un proces verbal semnat de TOTI membrii, deci de reprezentantii fiecarui partid. Si fiecare dintre ei primeste un exemplar al procesului verbal semnat de el si de toti ceilalti.

Presedintele sectiei pleaca cu procesul verbal si cu sacii de buletine la biroul de circumscriptie, iar ceilalti se duc fiecare la partidul lui pentru numaratoarea paralela.

Asa se face misterioasa numaratoare paralela, fiecare partid introduce, cu viteza mai mica sau mai mare, intr-un soft, mai mult sau mai putin sprinten, toate datele transmise de reprezentantii lor din fiecare sectie si asa se face rezultatul.

Pocesele verbale sunt acum scanate si publicate on-line in timp real. In 2009 nu erau on-line, dar nimeni nu impiedica partidul sa verifice toate datele cu reprezentantul lor in biroul de circumscriptie: "Gigele, in procesul nostru verbal la Potarlagele avem 600 de voturi, in softul oficial cate avem?" Si imediat se vede daca sunt mai putine.

Si in final nimeni nu impiedica un partid sa compare numarul total de voturi pe care le-a obtinut, conform proceselor verbale detinute de reprezentantii lor si centralizate de numaratoarea paralela, cu numarul de voturi din numaratoarea oficiala finala a BEC. Mama softurilor si tata fraudelor nu pot trece de acest test simplu care se poate face si pe calculatorul telefonului cu butoane.

Tot aud acuzatii ca ar fi fost folosite telefoane STS pentru transmiterea datelor la PDL. Desi nimeni nu a adus vreo dovada, sa zicem ca au fost folosite. Indiferent de telefonul folosit, cumparat de la magazinul din colt, primit de la STS sau de la NASA, sau daca le trimiti cu porumbei calatori, datele trebuie sa fie aceleasi si daca nu sunt aceleasi ne intoarcem la ce explicam mai sus, nu iese la scoteala.

A zis PSD in 2009 ca datele din procesele verbale detinute si semnate de proprii reprezentanti nu sunt identice cu datele finale? Spune PSD acum ca aceste date nu sunt identice cu cifre pe doua coloane?

Si daca tot au suspiciuni, de ce nu cheama la audieri oamenii lor de prin sectii? Cu cine sa vorbesti mai intai daca nu cu martorul la presupusul act criminal?

Asadar, cine a fost reprezentantul PSD in sectia de la Paris? Ion Popescu. Vino incoace, dom' Popescu, sa ne spui si noua cum se vota cu mainile, picioarele, nasul si urechile. Dom' Popescu ai sesizat vreo neregula? Ai refuzat sa semnezi procesul verbal? L-ai semnat cu observatii?

Aiurea. Martorul mult invocatei crime este nebagat in seama, pe nimeni nu intereseaza ce s-a intamplat prin sectii, adica la locul faptei, nimeni nu verifica numarul de voturi, adica arma crimei, ci ancheteaza marile conspiratii psihotronice de prin sufragerii.

Tot aud ca argument pentru aceasta ancheta imperativul ca nimeni niciodata sa nu mai fraudeze alegerile. Cum sa le fraudeze cand procesele verbale mai sunt acum si scanate si publicate on line, in timp real?

Daca eu, reprezentantul PSD din Adunatii Risipiti, vreau sa vad pe site-ul BEC procesul verbal semnat de mine dau un click si gata. Si orice ziarist poate sa le ia pe toate la mana cu calculatorul de pe telefon si sa vada daca ies la socoteala.

Nu, aceasta ancheta despre o frauda practic imposibila are loc in cu totul alte scopuri decat aflarea unui adevar pe care orice partid participant la alegeri il stie. Pe de-o parte, trebuie hartuite niste persoane in frunte cu Laura Codruta Kovesi, pe de alta parte e perdeaua de fum perfecta pentru a ascunde adevaratele probleme ale momentului, pietre de moara pentru PSD, de la Legea salarizarii care scoate oamenii in strada, la problemele de deficit, la tensiunile din coalitiei si din PSD unde se sta cu cutitele pe masa, la batalie pentru anihilarea justitiei si multe alte perle care aproape zilnic apar la suprafata.

Daca PSD nu reuseste sa ofere painea pe care a promis-o, ba chiar se pregateste sa taie masiv din veniturile celor mai multi dintre bugetari si sa creeze dezechilibre cu efecte incalculabile, macar livreaza circ la foc continuu, creeaza sau aplica false fobii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#comisie ancheta alegeri 2009, #fraudare alegeri , #comisie ancheta