Opinii: Hotia din Sanatate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 02 Decembrie 2010, ora 14:32
5630 citiri
Opinii: Hotia din Sanatate

Bugetul Sanatatii va fi si mai mic anul viitor. Adica oamenii aceia in halate albe, primii acuzati de coruptie, primii aratati cu degetul si calificati drept criminali la cea mai mica eroare, oamenii aceia care isi asuma o responsabilitate enorma la fiecare decizie, decizie care face adesea diferenta intre viata si moartea unui semen, oamenii aceia vor fi trimisi in prima linie a frontului cu si mai putine arme, si mai prost echipati, sa se descurce cum o da Dumnezeu si cum le-o dicta inspiratia, sub sabia lui Damocles a puscariei daca ceva nu iese cum trebuie si cu lefuri tot mai mici. Iar daca nu le convine, vorba presedintelui, sa nu facem o drama din plecarea lor.

In spitalele din Romania se lucreaza in conditii imposibile. Pacientii vin cu de toate de acasa, de la vata la truse de anestezie, iar daca ei nu-si permit, medicii si asistentele cumpara pe banii lor materialele necesare, de la spirt la comprese. Daca intr-un spital de elita cum este cel Universitar din Bucuresti, terapia intensiva a sectiei de obstetrica ginecologie primeste doua pachete de vata pentru 4 zile, cand cantiatea aceasta se consuma in cateva ore, oare ce se intampla in tara?

Asistentele dau adevarate probe de imaginatie in incercarea de a inlocui substante pe care nu le au, atunci cand, in plina noapte, familia pacientului nu are de unde sa le aduca. Da, accepta banii pusi de pacienti in buzunarele halatelor, dar cum sa poata trai altfel? Medicii mai au cabinete private sau colaborari cu acestea. Dar o asistenta care lucreaza in ture de 12 ore, cu garzi, cu nopti, cu sambete si duminici, cu Sarabatori legale, se duce acasa cu cel mult 1200-1300 de lei. Ce sa faca? Sa refuze banii?

Eu nu le pot condamna cand stiu ca pana si manusile chirurgicale trebuie sa si le aduca de acasa, cand stiu ca pot ajunge la puscarie si din cauza unei prize defecte, cand stiu ca una face munca pentru alte trei, printre care si sa stea la usa spitalului. Nu pot fi angajate alte prsoane caci un contabil de prin Palatul Victoria a stabilit procustian raportul ,,o angajare la 7 concedieri", indiferent de domeniu, indiferent de necesitati.

Dar exista si cei care pleaca acasa cu acesti bani fara a avea macar sansa de a incasa umilitoarea atentie salvatoare. Cam atat ia un medic tanar de la unitatea de primire urgente, acolo unde ajung cele mai grave cazuri. Acolo pacientii nu sunt in stare sa dea nimic. Daca scapa, ajung la alte sectii si nu se mai intorc la primii care i-au preluat intre viata si moarte, iar daca mor, familiile nu se mai obosesc sa-i recompenseze pe cei care au luptat pana in ultima clipa sa-i tina in viata. Noroc ca specialistii in urgente tineri sunt cei mai cautati in strainatate.

Probabil ca in aceste conditii vom ramane cu si mai putine cadre medicale. De acolo vor veni disponibilizarile vountare ca sa fie si mai multe locuri pentru aparatul clientelar al tuturor partidelor. Iar cei care vor ramane vor face fata tot mai greu, vor fi tot mai blazati si mai obositi, pe spinarea pacientilor evident.

Dar mai este o ticalosie in povestea bugetului sanatatii. Ticalosia hotului care dupa ce a luat toti banii din casa, se intoarce sa mai fure si maruntisul ramas intr-un borcan din bucatarie. Pana la guvernul Nastase, mai precis pana la ministrul Mihai Tanasescu, banii colectati pentru Sanatate ramaneau ai Sanatatii si de aceea bugetul Casei de Sanatate era excedentar. Iar pentru ca era excedentar a fost confiscat.

Asa ca banii colectati pentru Sanatate au ajuns sa fie varsati in bugetul cel mare al statului urmand ca de acolo Sanatatea sa primeasca atat cat considera guvernantii de cuviinta sa ii dea. Adica tot mai putin. Dar si ceea ce se da este cheltuit aiurea de multi directori numiti strict pe criterii clientelare, care fac contracte cu taxe incluse pentru partid si pentru propriul buzunar.

De ce medicii si asistentele, platiti de autonoma, nu-i asa, Casa de Sanatate sunt asimilati bugetarilor? Pentru ca autonoma Casa de Sanatate este atat de autonoma incat depinde pana la ultimul sfant de buget. Dar Sanatatea este prioritate nationala, nu-i asa? La fel ca educatia. La fel ca natalitatatea. Ei bine, prioritate nationala fara bani nu poate fi decat o uriasa minciuna.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#buget sanatate Romania, #spitale Romania medici bani, #bani medici buget sanatate , #guvern