Haos cu Legea salarizarii: Medicii si profesorii nu vor primi, de la 1 ianuarie, majorarile promise

Marti, 06 Iunie 2017, ora 12:41
33356 citiri
Haos cu Legea salarizarii: Medicii si profesorii nu vor primi, de la 1 ianuarie, majorarile promise
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, marti, ca medicii si profesorii nu vor primi majorarile salariale dupa calendarul discutat pana acum.

Practic, cresterile salariale de 100% din domeniul sanatatii nu se vor mai aplica de la 1 ianuarie 2018, ci etapizat.

Nici angajatii din Invatamant nu vor primi de la 1 ianuarie majorarea de 50% promisa, ci doar 25%.

"De la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut de 25%, de la 1 martie inca 25% pentru profesori, care adaugat la cresterea de 25%, inseamna de fapt o crestere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii si asistentii au cresteri de peste 100%, ajungand la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra in comisie.

Ar fi trebuit sa intram de la 1 ianuarie, dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat de la Senat si Camera Deputatilor. Insa sa nu uitam faptul ca luna aceasta am mai adaugat o crestere de 20% la OPC-uri, 20% la IMM, 20% la toate agentiile de mediu, 10% salariu de merit pentru politie care a fost devansat din august in mai, soldele de functie s-au dublat si acum pleaca de la nivelul salariului minim si alte sporuri pentru mai multe caterogii de bugetari.

Toate acestea calculate pe impact fata de varianta initiala a legii ne-au dus la situatia in care sa se mai amane pana la 1 martie cresteri la Educatie si Sanatate, dar si ei vor intra cu crestere de 25% de la 1 ianuarie ca toti ceilalti bugetari", a pus Vasilescu la Antena 3.

Vezi si Legea salarizarii, secretul mai bine pazit decat arhiva SIPA

Intrebata daca Ministerul de Finante a anuntat sustenabilitatea Legii Salarizarii, Vasilescu a raspuns ca intotdeauna cei de la ministerul respectiv vor spune ca nu sunt bani.

"Niciodata Finantele nu o sa spuna ca au bani. Asta e rolul ministrului de Finante: sa spuna ca nu sunt. Variata cu care vom intra in sedinta de comisie este aceasta. Viorel Stefan nu a stat la toata discutia, noi am stat cu secretarii de stat si am calculat in continuare impactul pe buget", a punctat ministrul Muncii.

Intr-o discutie cu reporterii, la Parlament, Vasilescu a precizat ca anvelopa salariala pentru anul acesta este de 68 de miliarde de lei, iar pentru anul viitor va fi de 75 de miliarde. Potrivit acesteia, recalcularea impactului a venit dupa ce i s-a transmis acest lucru de la Ministerul Finantelor.

"A trebuit sa regandim ca sa ne incadram in 75 de miliarde cat ne-au dat Finantele ca este posibil pentru anul viitor. Atunci am avut 4 variante pe care le-am discutat de dimineata. Varianta finala este cea in care ar urma sa facem majorari la toti bugetarii cu 25% incepand cu 1 ianuarie, dupa care cu 1 martie o majorare de inca 25% pentru Educatie", a spus ministrul Muncii.

Intrebata daca are ce sa ii reproseze premierului Sorin Grindeanu, Vasilescu a raspuns: "Nu am nimic de reprosat unui coleg. Inteleg unde bateti, dar nu e momentul. Suntem concentrati pe Legea Salarizarii".

Grindeanu spune ca nu exista neintelegeri in Guvern

Premierul Sorin Grindeanu a negat ca ar exista tensiunea intre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii pe tema Legii salarizarii.

"Doamna ministru a prezentat public punctul de vedere care este sustinut si de ministrul Finantelor. Nu este niciun fel de disensiune. Si ministrul Finantelor, si ministrul Muncii sustin acelasi punct de vedere pe care doamna ministru l-a anuntat si pe care il va detalia dupa ce se va discuta", a spus Grindeanu.

Intrebat de ce nu se mai respecta programul de guvernare, premierul nu a raspuns si a afisat un zambet crispat.

Ministrul Finantelor: De la 1 martie ne atingem targetul

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a explicat, marti, ca de la 1 martie 2018 Guvernul isi va atinge targetul promis.

"Concluzia (discutiei de marti diminea- n.red.) este cea pe care a facut-o public doamna ministru Vasilescu, de la 1 ianuarie 25% crestere pentru toata lumea, iar de la 1 martie ne atingem obiectivul de a asigura cresterea pentru sectorul sanitar si 50% pentru Invatamant. Targetul va fi acesta despre care am spus ca va fi atins conform programului de guvernare", a spus ministrul.

Citeste si Zona cu cele mai mari salarii din Romania si cat vor mai creste in urmatorii ani

Acesta a explicat ca anvelopa salariala de aproximativ 76 de miliarde de lei reprezinta 8,6 din PIB si ca ceea ce este pana in 9% este sustenabil.

"8,6% este tinta pe care am urmarit-o. Eu mi-as fi dorit sa fie mai inspre 8, dar intre 8 si 9 este sustenabila. Ne ducem la 76 de miliarde de lei pe impact brut si de aici este o suma consistnta care se intoarce prin taxe si venituri", a punctat ministrul Finantelor.

Amintim ca marti dimineata, deputatii din Comisia de Munca ar fi trebuit sa se intalneasca pentru a da raportul pe Legea salarizarii inainte ca aceasta sa intre in plen, dar sedinta a fost amanata. Astfel, sedinta de la ora 11:00 s-a amanat pentru ora 14:00.

Citeste mai multe informatii despre Legea salarizarii:

Salarii mai mari cu 20% pentru mai multe categorii de bugetari, dar fara burse in vacanta pentru studenti, au decis deputatii in comisii

Legea salarizarii: Angajatii muzeelor cer mai multi bani: Suntem condamnati la saracie, au fost si decese

Modificari in Legea salarizarii: Primarii vor primi in plus 25% din salariu daca au proiecte pe fonduri europene. Cum motiveaza Olguta Vasilescu

Legea salarizarii: A fost reintrodus sporul de 15% pentru persoanele cu handicap

Legea salarizarii: Salariile vor creste in universitati, dar doar la directori si secretarii sefi - amendament

Mariri de peste 100% pentru profesori pana in 2022. Cat primesc rezidentii sau politistii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#legea salarizarii , #legea salarizarii