Guvernul vrea sa schimbe legea accesului la informatii publice UPDATE: Ce spune ministrul Consultarii Publice

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 15:20
4110 citiri
Guvernul vrea sa schimbe legea accesului la informatii publice UPDATE: Ce spune ministrul Consultarii Publice
Foto: Arhiva Ziare.com

PressOne scrie vineri ca, la Guvern, are loc o consultare pe marginea Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii publice, ce vizeaza modificarea sa.

Mai mult, oficiali din Ministerul Sanatatii ar dori chiar abrogarea acestei legi.

Sursa citata a intrat in posesia unui raspuns pe care oficiali din Ministerul Sanatatii il dau unei adrese din 22 mai 2017 a Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social − initiatorul procesului de modificare a legii.

Un inspector principal si un farmacist primar din Ministerul Sanatatii, adica Adriana Carlan si, respectiv, Anisoara Dud, propun abrogarea Legii 544/2001, care permite oricarui petent sa solicite institutiilor statului date si informatii despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitatii, rapoarte si altele asemenea.

Cei doi sustin ca cetatenii abuzeaza de aceasta lege, iar informatiile publice sunt, oricum, disponibile pe site.

Un alt oficial din acelasi minister, consilierul Diana Stoica, propune ca legea sa fie modificata, astfel incat petentul sa explice in cererea sa si de ce solicita informatiile publice.

Un reprezentant al Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social a confirmat pentru PressOne ca exista o discutie despre modificarea Legii 544/2001, dar ca aceasta se afla in faza incipienta.

In aceasta faza, ministerele intocmesc documente de analiza privind implementarea acestei legi, precum si propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultarii Publice (MCPDS).

Dupa centralizarea si publicarea propunerilor, ar urma sa fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, sa fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

Reprezentantul MCPDS a declarat pentru sursa citata ca la minister nu a ajuns inca documentul cu propunerile de la Ministerul Sanatatii.

Potrivit unor surse din Ministerul Justitiei, la Guvern exista in lucru un proiect de modificare a Legii 544 cu prevederi care "sa impiedice ziaristii sa ceara informatii de genul listelor".

Functionarii publici se plang ca li se solicita crearea de informatie noua si nu furnizarea de informatie preexistenta.

UPDATE 15:15 Gabriel Petrea, ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, a recunoscut ca exista consultari privind oportunitatea modificarii legii accesului la informatiile de interes public, insa nu se doreste ingradirea informarii publice.

"Nu exista si nu a existat niciodata intentia de a modifica Legea nr. 544/2001 a accesului la informatii de interes public in sensul ingradirii accesului. Intentia MCPDS nu este de a restrange drepturi, ci pur si simplu de a simplifica atat munca cetatenilor care solicita informatii cu privire la activitatea si modul de cheltuire a banului public, cat si a functionarilor publici care sunt pusi sa raspunda pe acelasi subiect de mai multe ori", a scris pe Facebook Gabriel Petrea, mentionand ca mai multe institutii au semnalat deficiente ale legii.

"Dupa centralizarea tuturor raspunsurilor, vom comunica public daca este oportuna modificarea legii, precum si propunerile primite in acest sens", a mai spus Petrea.

Intr-un interviu acordat Agerpres, in mai, de Gabriel Petrea, ministrul Consultarii Publice, se arata ca initiativa de a modifica Legea 544 ar urmari mai ales activarea administratiilor locale, care nu ofera suficiente informatii publice din oficiu.

"Exista doua categorii de cetateni care solicita informatii. Sunt cei care au interese punctuale, personale, pe anumite subiecte si cei care fac cercetari, cum ar fi ONG-urile, despre anumite situatii care se intampla la nivelul administratiei publice locale.

Ei bine, aceste situatii necesita foarte multa munca din partea functionarilor publici din cadrul primariilor si, atunci, ne dorim ca un calup de informatii, pe care sa-l stabilim impreuna, sa fie publicat inainte ca el sa fie cerut. Si publicat de la sine, asa cum este bugetul local", declara atunci ministrul Gabriel Petrea.

Amintim ca in iunie 2016, normele de aplicare a Legii 544/2001 au fost modificate prin hotarare de guvern, astfel incat sa usureze accesul la informatiile de interes public. Concret atunci s-au produs cateva modificari esentiale:

- Termenele de transmitere a informatiei (5 zile pentru refuzul de a raspunde, 10 zile pentru informatii identificabile, 30 de zile pentru informatii elaborate) au fost clarificate, precizandu-se ca nu este vorba de zile lucratoare.

- In cazul solicitarilor transmise prin e-mail, institutiile publice sunt obligate sa transmita, din oficiu si din initiativa lor, numere de inregistrare pentru cereri. Regula se schimba la solicitarile primite in scris - acestea primesc raspuns in care li se comunica numarul de inregistrare doar daca emitentul specifica asta.

- Lipsa semnaturii olografe de pe solicitarea transmisa prin email nu poate constitui un motiv de nefurnizare a informatiilor solicitate - este unul dintre motivele cel mai des invocate de administratiile locale pentru a nu furniza raspunsuri solicitarilor de informatii publice.

Legea 544/2001 prevede, printre altele, ca fiecare institutie publica sa organizeze conferinte de presa, cel putin o data pe luna, pentru informarea publicului cu privire la activitatea derulata. Insa aceasta prevedere care ar asigura transparenta este adesea uitata de o parte dintre institutii.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#modificare lege 544 acces informatii publice, #abrogare lege 544 acces informatii publice, #lege 544 pe 2001 prevederi , #Guvernul Sorin Grindeanu