Guvernul a ratat puciul

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 08:04
42608 citiri

Dupa toate aparentele, Guvernul pregatise un puci de toata frumusetea.

De data asta, nu era vorba despre suspendarea presedintelui, ca in 2007 sau 2012. Planul pesedistilor a fost altul. Si anume sa ierte, prin ordonanta de urgenta, vaste categorii de infractori. Mai precis: ucigasi, pedofili, politicieni corupti. Printre cei din urma: Dragnea, Piedone, Oprea sau Voiculescu.

Tehnic vorbind, s-ar fi recurs la amnistie, gratiere sau dezincriminarea unor delicte. Totul, prin ordonanta de urgenta. Asa cum s-a petrecut si-n urma cu cinci ani, cand acest instrument a fost folosit pentru a bloca functionarea CCR.

Atmosfera publica a semanat, de altfel, cu cea de la puciurile anterioare. Principalul punct comun: denigrarea DNA si apararea condamnatilor sau a suspectilor. O anumita imprejurare a creat si ea impresia ca e reluat un scenariu.

Intr-adevar, daca in "martea neagra" din decembrie 2013, Ponta mergea la inmormantarea lui Mandela, pentru o poza cu Obama, acum, Dragnea a luat avionul ca sa se fotografieze cu Trump.

Absenta din tara a premierului de facto nu a pacalit prea multa lume. De scris, textul gratierii a fost scris la cabinetul lui Dragnea.

A fost, totusi, ceva nou acum. Si anume sefia Executivului e asigurata de un om foarte slab. Prin definitie, o marioneta nu se misca singura.

Asa ca presedintele a descins la Guvern. Iohannis a oprit masinatiunea. Explicand ca o modificare a Codului Penal impune discutii publice. Grindeanu a ratat lovitura. Asa ca a negat. Iertareanu-i pe agenda. Nu e amnistie. Nici gratiere. Politicienii nu sunt vizati. Bla, bla, bla.

A venit, apoi, reactia strazii. Care a parut iar mai puternica decat partidele de opozitie. Mii de oameni au protestat. Aparatorii lui Grindeanu au diminuat importanta mobilizarii. Unii, activisti precum Mungiu-Pippidi sau Ciuvica, au mers pana la a sugera ca iesirea in strada e suspecta.

Un vicepresedinte ALDE a zis ca e "manifestatie nazista". Seful lui de partid, Tariceanu, l-a atacat pe presedinte, spunand ca vizita la Palatul Victoria "excede cadrul constitutional". Adrian Nastase a reformulat: a fost "violare de domiciliu"! Cand un puci esueaza, se spun multe prostii...

"Dar cum se poate ca un guvern sa dea un puci?", veti intreba. Adevarul e ca in orice dictionar se spune ca Guvernul poate fi victima, nu autorul unei asemenea lovituri. Ei bine, la noi, de cate ori avem guverne social-democrate, e invers.

Stanga clatina cu buna stiinta ordinea de drept. In iunie 1990 sau septembrie 1991, folosea minerii. Nastase a lovit, apoi, in domnia legii cu alta bata: coruptia. In vremea unui Ponta sau Dragnea, Guvernul e mobilizat pentru a albi caziere.

Dupa mintea PSD, autoritatea nu apara cetateanul onest, ci e complice cu varii categorii de pungasi.

Peste tot in Europa, stanga cauta sa se redefineasca. In unele locuri, ea vrea reforme, in altele e tentata de revolutie. La noi, nu-i nici reformista, nici revolutionara. E pucista.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Guvern ordonante Justitie, #Iohannis puci Guvern OUG , #Guvernul Sorin Grindeanu