Gravidele primesc imbracaminte si produse de ingrijre daca vin la controale - proiect de lege

Duminica, 22 Aprilie 2018, ora 09:45
2157 citiri
Gravidele primesc imbracaminte si produse de ingrijre daca vin la controale - proiect de lege
Foto: Pixabay

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a inregistrat la Senat pentru dezbatere o propunere legislativa cu privire la stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale, precizand ca acestea ar putea beneficia de un sprijin social ce ar consta in produse de imbracaminte si ingrijire.

"Motivatia introducerii unei astfel de masuri de preventie este legata de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectata de indicatori precum mortalitatea materna, avorturi spontane, prematuritate, malformatii congenitale si mortalitatea infantila. Mai precis, doar o gravida din trei se prezinta la consultatiile prenatale in perioada sarcinii.

Doua din trei gravide nu se prezinta niciodata la medic, desi sunt specialisti ce recomanda minim opt controale ginecologice", se arata in expunerea de motive.

Conform argumentelor aduse de Ciuhodaru in expunerea de motive, o femeie din 2.600 moare in timpul sarcinii, aceleasi valori fiind raportate si in Iran. Ca o paralela, media europeana este de un deces la 8.900 de sarcini. Deputatul PSD a indentificat si sursele de finantare pentru un asemenea proiect.

"Fondurile pentru acordarea sprijinului material precum si cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigura de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, ce va fi suplimentat cu sumele necesare", se mai arata in expunerea de motive.

Deputatul PSD spune ca sprijinul material se va acorda in functie de nivelul indicatorului social de referinta.

"Prezenta legislatie are ca obiect de reglementare stimularea prezentarii gravidelor la consultatiile prenatale prin conditionarea acordarii gratuite, pentru fiecare nou-nascut viu, a unui sprijin material care consta in produse de imbracaminte si ingrijire la nivelul indicatorului social de referinta", se arata in proiectul legislativ depus de Tudor Ciuhodaru.

Acest proiect a fost elaborat dupa modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material inca din 1938, pentru a combate mortalitatea infantile in familiile sarace, pentru ca in 1949 sa il generalizeze.

Proiectul legislastiv depus de Tudor Ciuhodaru are 44 de co-initiatori si va fi dezbatut in Senat.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#proiect lege Ciuhodaru gravide, #gravide imbracaminte ingrijire gratuite, #proiect lege imbracaminte gravide , #lege