Gradinitele, obligate sa aiba camere de supaveghere - proiect

Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 14:43
2421 citiri
Gradinitele, obligate sa aiba camere de supaveghere - proiect
Foto: Ziare.com

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi va depune un pachet legislativ privind combaterea agresiunilor indreptate copiilor in gradinite ce prevede obligativitatea instalarii camerelor de supraveghere, efectuarea de controale periodice si proceduri mai stricte de autorizare.

Ovidiu Raetchi a lansat in dezbatere publica trei proiecte de lege prin care sunt modificate acte normative aflate in vigoare astfel incat sa fie preintampinate cazuri precum cele de la gradinitia Flipper, unde mai multi copii au fost agresati fizic de directoare.

Copii batuti la o gradinita ilegala dintr-un cartier de lux din Bucuresti

Primul proiect vizeaza modificarea Legii educatiei nationale. "Toate unitatile in care se ofera servicii de educatie timpurie si functioneaza in regim de cresa, unitate anteprescolara si prescolara din mediul privat sau de stat, denumite in continuare unitati educationale, au obligatia dotarii incintei si salilor de clasa cu camere de supraveghere video si audio", prevede articolul pe care Raetchi vrea sa-l introduca in lege. Obligatia va fi valabila pentru toate cresele sau gradinitele care au cel putin sapte copii inscrisi.

Raetchi considera ca instalarea camerelor ar preveni eventualul comportament agresiv al personalului fata de copii, iar masura este asteptata si de parinti. Proiectul sau contine si prevederi referitoare la securizarea inregistrarilor camerelor de supraveghere astfel incat la acestea sa nu aiba acces decat parintii si autoritatile, in cazul in care se fac cercetari in legatura cu unele inregistrari.

Al doilea proiect consta in amendarea Legii 272/2004 privind protectia drepturilor copilului. Astfel, ar urma sa se instituie asupra creselor si gradinitelor un nou tip de control, pe langa cele pe care sunt obligate sa le faca ISU si directiile de sanatate publica. "Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului sunt obligate, conform prezentei legi, sa dispuna controale regulate, odata la sase luni, in unitatile de invatamant prescolar private care au fost infiintate in cadrul unei societati comerciale sau a unei fundatii sau asociatii non-profit", explic Raetchi in expunerea de motive a proiectului.

A treia modificare legislativa se refera la OUG 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei si instituie reguli mai stricte de autorizare pentru gradinite. Astfel, orice gradinita va fi obligata sa solicite Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), in termen de 60 de zile de la deschidere, autorizarea provizorie, iar ARACIP trebuie sa dea raspunsul in alte 60 de zile.

"O alta prevedere importanta este aceea ca atat Ministerul Educatiei, cat si Primaria si DGASPC sa fie informate cu privire la rezultatele evaluarii efectuate de ARACIP - in acest fel vom avea o evidenta mult mai clara a pseudo-gradinitelor", a mai spus Ovidiu Raetchi, adaugand ca cele trei proiecte ale sale au primit si sustinerea copresedintelui PNL Alina Gorghiu.

Sectia 17 de Politie din Capitala a deschis o ancheta privind-o pe directoarea Gradinitei Flipper, Ioana Neagu, dupa ce aceasta a fost acuzata de parinti ca a batut trei copii pe care ii avea in grija, unul de sase ani si doi frati in varsta de un an si 11 luni si, respectiv, de cinci ani, iar micutii au ajuns acasa cu vanatai.

Politistii au ridicat imaginile inregistrate de camerele de supraveghere din gradinita, pe care se vede cum femeia trage de par un copil si il loveste peste fata, in timp ce tipa la el. Mai mult, femeia il duce pe copil intr-un loc ferit, unde se repede asupra lui si il bruscheaza. Dupa minute in sir de tratament traumatizant, copilul urca scarile de-a busilea si se duce spre clasa.

In alte imagini, suprinse tot pe camerele de supraveghere, de aceasta data in dormitorul copiilor, se vede cum aceeasi femeie da navala in camera si ia, pur si simplu, pe sus, din patut, doi copii. Ii trage puternic de brat si ii da afara din camera. Alte imagini o arata pe femeie in timp ce cearta copiii si ii trage de haine.

Gradinita nu era acreditata, nici autorizata sa functioneze provizoriu, de Ministerul Educatiei.

Aberatia zilei: O gradinita de lux in care sunt batuti copiii nu poate fi desfiintata pentru ca... nu exista

Directoarea este acuzata in doua dosare penale - unul vizeaza infractiunea de rele tratamente aplicate minorilor si altul faptul ca a derulat fara drept o activitate economica, gradinita nefiind autorizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#copii batuti gradinita, #gradinita camere de supraveghere , #lege