Giurescu vede in regionalizare un pericol de dezmembrare economica a Romaniei

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 22:40
2836 citiri
Giurescu vede in regionalizare un pericol de dezmembrare economica a Romaniei
Foto: Q Magazine

Deputatul PC Dinu C. Giurescu considera ca regionalizarea va avea un avantaj administrativ, pe plan local, dar din punctul de vedere economic poate conduce la dezmembrarea statului.

"Vreau sa atrag atentia ca regionalizarea are doua componente: pe de o parte, descentralizarea - diverse operatiuni administrative care se pot face intr-adevar la un nivel regional, si nu la nivelul central al Guvernului si, pe de alta parte, are o componenta economica foarte serioasa si daca dau putere foarte mare unui conducator de regiune si acela incepe sa faca de capul lui ce vrea, atunci sigur vom asista la dezmembrarea economica a statului, a Romaniei.

(...) Asta este interpretarea unui istoric, dar componenta economica a regionalizarii nu trebuie trecuta cu vederea, pentru ca poate sa duca la spargerea unor state, inclusiv a Romaniei", a afirmat Giurescu miercuri, intr-o conferinta de presa.

El a atras atentia ca "impartirea in regiuni de dezvoltare nu a impiedicat criza economica sa se duca prin toata Europa, in state consolidate demult: Franta, Spania, Portugalia, Italia, Grecia".

"Eu nu am fobia strainului, dar stiu ca se desfasoara in Europa si in lume o concurenta furioasa pentru materii prime si pentru piete de desfacere. Vedeti ca au nevoie de gazele de sist de la Mangalia si de la Barlad. Concurenta este peste tot si semnele nu sunt in favoarea noastra pe plan economic decat daca ne tinem foarte bine.

Va fi plus pe linie administrativa si gospodareasca locala in masura in care gasesti oamenii care sunt dispusi sa gandeasca pentru interesele regiunii respective. Pe plan economic, ar fi o ocazie foarte buna sa sprijinim fortele locale, intreprinderile, cate exista, altminteri vine cate o corporatie mare si vrea sa te inghita", a subliniat decanul de varsta al deputatilor.

Dinu C. Giurescu a amintit ca regionalizarea este o tema veche, care dateaza din 2003, cand Consiliul Europei a decis "de la sine putere" ca statele membre ale UE sa-si imparta teritoriul in regiuni de dezvoltare.

Romania s-a conformat in 2004, cand au fost create opt regiuni de dezvoltare prin Legea 315/2004. Potrivit istoricului, in total, in UE exista 343 de regiuni de dezvoltare.

"La interpretarea mea de istoric, si nu de economist e mult mai usor sa supui o unitate mai mica de 7 milioane de locuitori unei presiuni economice, s-o integrezi intr-o multinationala, decat statul suveran, care are mai multe mijloace sa-si apere interesele", a explicat deputatul PC.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#Dinu Giurescu regionalizare Romania, #Giurescu componenta economica regionalizare, #Giurescu regionalizare spargere state , #reorganizare teritoriala Romania