Câte șanse are alianța de 70% PNL-PSD. Sociolog: „Mi-e teamă că asta o să explodeze la un moment dat şi de plătit o să plătim tot noi”

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 17:59
4340 citiri
Câte șanse are alianța de 70% PNL-PSD. Sociolog: „Mi-e teamă că asta o să explodeze la un moment dat şi de plătit o să plătim tot noi”
Imagine din momentul depunerii jurământului FOTO captură Youtube

Învestirea Guvernului Ciucă cu o largă majoritate reprezintă o "şansă istorică" pe care România o are, dacă nu îşi bate joc de ea, a declarat sociologul Gelu Duminică.

"Să fie bine, ca să nu fie rău! O şansă istorică pe care România o are, dacă nu îşi bate joc de ea. Teoretic, acest guvern poate să facă totul pentru ca România să beneficieze la maxim de toate resursele de dezvoltare pe care le are la dispoziţie: politici, programe, voinţă, tot. În momentul în care ai aproape 70% din Parlament nu mai ai nicio scuză, dacă nu faci", a spus sociologul, într-o declarație pentru Agerpres.

Duminică a atras însă atenţia că şansele teoretice sunt umbrite de "experienţa unor guvernări cu 60% - 70% care nu numai că nu au făcut mare lucru, ci, din contră, au adâncit clivajele care existau între noi şi restul".

"Aşa că aici este mai degrabă ca în povestea lui Niţă Mincinosul, chiar şi în momentul în care poate spune adevărul nimeni nu-i mai crede, pentru simplul motiv că au minţit prea mult până acum. E o problemă de credibilitate pe care politicianul român o are în faţa electorului, iar asta nu se îndreaptă printr-un guvern de 70%, ci prin acţiune.

În momentul de faţă trebuie doar să stăm, să avem răbdare, să vedem ce-o să se întâmple exact, ca în chestia aia pe care o auzim acasă 'Să ne rugăm pentru ce-i mai bine şi să ne pregătim pentru ce-i mai rău'", a arătat Duminică.

Gelu Duminică şi-a exprimat îndoiala că partidele aflate în coaliţia de guvernare "se vor înţelege".

"Personal am îndoieli date de experienţă şi de ceea ce 'scuipau' unul împotriva altuia acum câteva luni. Nu văd ce s-a schimbat în ultimele luni în percepţiile pe care le aveau unii faţă de ceilalţi. În 2019, PNL ne spunea că PSD este duşmanul poporului, în 2020 ne spunea acelaşi lucru. Nu văd ce s-a schimbat în decembrie 2021, faţă de iulie 2020. Chiar în septembrie 2021, PNL ne spunea că PSD e rău.(...).

Şi mi-e teamă că asta o să explodeze la un moment dat şi de plătit o să plătim tot noi, pentru că guvernarea se resimte în buzunarul fiecăruia dintre noi. Foarte probabil o să vedem mai mulţi milionari în următoarea perioadă din rândul politicienilor 'săraci şi cinstiţi' şi foarte multe companii de casă care înfloresc destul de mult. Ştiţi ce am învăţat din povestea asta? Să nu ne facem idoli din politicieni niciodată", a spus sociologul.

Ce se va întâmpla cu USR

El consideră că USR rămâne principalul partid de opoziţie, care poate fi "câştigător pe termen mediu şi lung, dacă ştie să facă opoziţie, dacă ştie să facă politică pentru cetăţeni mult mai credibilă".

"Pentru că, nu uitaţi, USR la guvernare a fost o dezamăgire totală în multe cazuri. Aici ei trebuie să înţeleagă că politica se face un pic altfel şi că e nevoie de un mod coerent de a face politică, e nevoie de cadre, e nevoie să-şi pregătească oameni.

Eu nu pot să râd de guvernul PNL-PSD, cu toate că am de râs mult, când îmi aduc aminte ce guvern a făcut şi USR. N-a propus nici USR un guvern de absolvenţi de Harvard, Cambridge, de oameni care au arătat prin tot ceea ce au făcut că sunt nişte performeri în domeniile pe care voiau să le guverneze", a susţinut Duminică.

Gelu Duminică a spus că, în următorii doi ani, AUR va face opoziţie "de gherilă", în timp ce opoziţia "politică, diplomatică" va fi reprezentată de USR.

"Cele două partide pot creşte, dar aceasta depinde foarte mult de performanţa coaliţiei actuale. Paradoxal, însă, cred că pentru bunăstarea României toţi trebuie să ne rugăm ca această coaliţie să funcţioneze.

Altfel, principalul câştigător va fi un partid extremist, care va putea să capitalizeze într-un mod în care USR nu este în stare şi nici nu e de dorit să o facă în acest fel. Însă noi avem experienţa perioadei interbelice, în care partidele cu un discurs similar cu al AUR au ajuns la guvernare într-o conjunctură, doar pentru că partidele tradiţionale au dezamăgit. Ferească Dumnezeu, reţeta e aceeaşi", a explicat sociologul.

Gelu Duminică a mai arătat că "e de urmărit cum o să se mişte şi Europa".

"De urmărit care va fi politica noului cancelar al Germaniei, ce se întâmplă în Franţa la următoarele alegeri. Sunt multe elemente pe care trebuie să le urmărim, însă cert este că România nu se simte bine, dar are are şanse să se însănătoşească, dacă politicienii vor înţelege misiunea pe care o au. Aici avem experienţe care ne fac să ne îndoim şi, repet pentru a nu ştiu câta oară, să ne pregătim pentru ceea ce e mai rău, făcând tot ceea ce ţine de noi ca să ne fie bine", a încheiat sociologul Gelu Duminică.

Plenul Parlamentului a acordat, joi, votul de încredere Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă. S-au înregistrat 318 voturi "pentru" şi 126 voturi "împotrivă".

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Gelu Duminica sociolog, #guvern, #ciuca , #stiri politice
Comentarii