Gabriel Petrea, apropiat al Ecaterinei Andronescu, e cel mai tanar ministru propus in Guvernul Grindeanu

Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 17:58
5821 citiri
Gabriel Petrea, apropiat al Ecaterinei Andronescu, e cel mai tanar ministru propus in Guvernul Grindeanu
Foto: Facebook/ TSD Romania

Liderul Organizatiei de Tineret a PSD, Gabriel Petrea, propus ministru al Consultarii Publice si Dialogului Social, are 32 de ani si este cel mai tanar ministru al Cabinetului Grindeanu.

Din pozitia de presedinte al Asociatiei Studentilor din Universitatea Politehnica, el a facut parte din echipa de campanie electorala a Ecaterinei Andronescu. Petrea spunea ca a intrat in PSD la invitatia lui Victor Ponta si a lui Nicolae Banicioiu, dupa ce a vazut ca "majoritatea lucrurilor se decid in politica".

De asemenea, intr-un interviu acordat Ziare.com, in campania electorala, Petrea spunea ca nu ar fi demisionat din functia de premier in locul lui Victor Ponta si a vorbit despre planurile sale pentru alt minister, cel al Tineretului si Sportului.

Fost viceprimar si apoi lider al TSD

Nascut la 30 octombrie 1984, Petrea este lider al Tineretului Social Democrat, el obtinand functia dupa ce a demisionat din postul de viceprimar al sectorului 6, pe care l-a ocupat din 2012 si pana la 16 noiembrie 2015.

Inainte de a ajunge viceprimar din partea USL, el a condus mai multe organizatii neguvernamentale si a avut mai multe functii in cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti si in Ministerul Educatiei.

Petrea a absolvit Colegiul National "Unirea" Focsani si Facultatea de Automatica si Calculatoare Bucuresti. In 2004 a fost ales presedinte al Ligii Studentilor din cadrul facultatii, iar in 2005, secretar general al Uniunii Studentilor din Romania (USR). Din 2006 a fost ales presedinte al Asociatiei Studentilor din Universitatea Politehnica, iar in 2007 a fost presedinte al Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR).

In campania electorala din 2008, Petrea a fost implicat intr-un scandal, presa relatand ca ar fi fost acceptat in echipa de campanie a Ecaterinei Andonescu in conditiile in care statutul UNSR nu-i permitea acest lucru. Tot in 2008, el a fost angajat ca inginer de sistem la Universitatea Politehnica, institutie al carei rector a fost Ecaterina Andronescu, pana in 2012.

In februarie 2009, dupa ce Andonescu a devenit ministru al Educatiei, Gabriel Petrea a fost patru luni in postul de consilier personal la biroul unui secretar de stat din minister, dupa cinci luni ajungand director la Unitatea de Management al Proiectelor Finantate din Fonduri Structurale din cadrul Ministerului Educatiei. El a ramas in functie doar cateva luni.

Tot in 2008, Petrea a intrat in PSD, dupa cum a spus si in interviul acordat Ziare.com: "In 2008, cand am terminat facultatea, am intrat in PSD, pentru ca aici ii cunosteam din timpul studentiei pe Nicu Banicioiu, pe Victor Ponta. Am cunoscut-o si pe dna Andronescu cu care am lucrat ulterior, pe viitorul ministru Costoiu".

La alegerile din 11 decembrie, Petrea a castigat un mandat de deputat, fiind primul pe lista Camerei Deputatilor din partea PSD.

Ce avere are Gabriel Petrea

Potrivit declaratiei sale de avere din iunie 2016, Gabriel Petrea detine trei terenuri intravilane si doua apartamente in Capitala, precum si un autoturism Ford fabricat in 2010. In declaratia de avere el a mentionat si "daruri de nunta si de botez" de 95.000, 320.000 de lei, 3.500 de dolari si 1.000 de lire sterline.

Gabriel Petrea are si doua credite bancare - unul de 64.260 de euro, contractat in 2010 si scadent in 2040 si celalalt in valoare de 100.000 de euro, contractat in 2014 si scadent in 2043.

La capitolul venituri, Petrea a obtinut 41.109 de lei din functia de viceprimar al Sectorului 6 si 5.162 de lei din functia de director general adjunct la Universitatea Politehnica Bucuresti.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Gabriel Petrea ministrul Dialogului Social, #Gabriel Petrea cel mai tanar ministru, #cel mai tanar ministru Guvern Grindeanu, #cine este Gabriel Petrea, #Gabriel Petrea lider TSD , #Guvernul Sorin Grindeanu