Frunda: Legea ANI, prost gandita, cu incompatibilitati inventate

Miercuri, 14 August 2013, ora 12:52
2809 citiri
Frunda: Legea ANI, prost gandita, cu incompatibilitati inventate

Consilierul premierului pe probleme juridice, Gyorgy Frunda, considera ca deciziile Agentiei Nationale de Integritate de a declara incompatibili o serie de alesi locali nu au nicio acoperire legala sau morala si ca ar trebui adoptat un cod de conduita morala din care alesii sa cunoasca toate incompatibilitatile.

El nu crede nici ca Uniunea Europeana va obiecta fata de o modificare a legii ANI.

"In legea ANI, asa cum am spus-o, sunt anumite disfunctionalitati, ele apar la suprafata acum, la cativa ani distanta.

Asa cum zicea fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, si cum zicea si doamna Pivniceru, trebuie adoptat un cod de conduita morala care sa cuprinda toate incompatibilitatile si pe baza caruia sa raspunda toti alesii, de la nivel local pana la nivel parlamentar", a spus fostul senator UDMR, pentru Ziare.com.

El spune ca multi dintre cei declarati incompatibili sunt de buna credinta si au intrat in consiliile de administratie ale societatilor de apa si canal pentru care au fost declarati incompatibili pentru bunul mers al comunitatii.

"Multi dintre ei sunt de buna credinta. Uitati-va la presedintii de consilii judetene care faceau parte din consiliile de administratie ale companiilor de apa. E normal ca acesti presedinti sa fie in consiliul de administratie pentru a stabili un orar pentru canalizari, pentru munci. Dupa parerea mea, nu e nicio incompatibilitate, nici morala, nici legala si totusi au fost declarati incompatibili.

Cred ca e prost gandita aceasta lege a Agentiei, care stabileste incompatibilitati absolut inventate de ministrul de atunci, Monica Macovei, si adoptata de majoritatea de atunci, care nu are ca scop o activitate mai curata a alesilor, ci poate fi folosita ca o arma politica impotriva lor", crede Frunda.

Intrebat daca nu exista pericolul ca Romania sa primeasca "bile negre" in raportul Comisiei Europene pe justitie, Frunda a raspuns: "Sunt povesti, asta e 'povestea cocosului rosu'. Am studiat incompatiblitatile din toate tarile, nu exista nicio tara care sa aiba atatea incompatibilitati sau declaratii de avere publice".

Scandalul incompatibililor

Scandalul alesilor locali incompatibili a izbucnit in ultimele saptamani, cand au aparut informatii despre o revolta a liderilor USL din teritoriu, acestia amenintand ca vor protesta la Guvern pe 20 august, conform site-ului Gandul.

Desi exista doar aproximativ 100 de primari, consilieri si presedinti de Consilii declarati incompatibili pentru ca au facut parte din consilii de administratie ale unor societati comerciale de stat, s-a vorbit chiar ca ar exista 1.200 de alesi in aceasta situatie.

Chiar si premierul Victor Ponta a vorbit despre "aproape jumatate dintre primarii si alesii locali Romaniei".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Frunda Lege ANI, #Frunda primari incompatibili , #incompatibil