Frunda, despre retrocedari: Vor mai fi speculanti. Sistemul cu puncte, stavilar pentru ei

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 20:00
2837 citiri
Frunda, despre retrocedari: Vor mai fi speculanti. Sistemul cu puncte, stavilar pentru ei

Consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, Gyorgy Frunda, considera ca noua lege a retrocedarilor imobilelor confiscate de comunisti, pe care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, aduce un pas important in rezolvarea problemei, respingand totodata criticile.

Frunda spune ca sistemul cu puncte, cate unul pentru fiecare leu pe care-l valoreaza un anumit imobil, e solutia cea mai buna si nu crede ca e un sistem inaccesibil omului simplu, asa cum acuza senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu.

Sorin Rosca Stanescu: Facem opozitie, putem conduce mai bine ca Ponta

"Nu cred. E simplu, tradus omului simplu - punctul e egal cu noul. E un joc economic, financiar, pentru ca daca vorbesc pe puncte, nu-l trec la deficitul bugetului national. Daca trec lei, potrivit reglementarilor nationale si europene, sunt nevoit sa-l trec la deficit pana il platesc. In rest, ii spun ca puncte sau lei e aceeasi treaba.

(...)Daca eu fac tranzactie, daca vand dreptul litigios, fac un contract si il vand pe o suma de bani. Daca va fi o vanzare de drepturi litigioase, se va impozita in plus. Daca eu voi opta pentru a primi puncte si banii la sfarsitul procesului, atunci se va face o evaluare pentru valoarea pe care o va stabili agentia si voi primi un anumit numar de puncte, care, in momentul in care se plateste, se va transforma in bani", a spus Frunda pentru Ziare.com.

El admite ca vor mai exista speculanti, dar ca ei vor avea probleme cu sistemul acesta de puncte.

"In mod cert vor exista speculanti care vor incerca sa le cumpere mai ieftin. Si pe actuala lege cumparau de la altii drepturile litigioase. Dar eu cred ca punctele, cand ajung acolo, vor fi o bariera, un stavilar. Se stabileste un termen la care va fi platit, nu va veni speculantul sa spuna "dau 20% sau 30% si o sa-ti primesti banii la Pastele cailor". Omul stie ca va primi banii pana in 2020 si nu-stiu-cat, chiar daca va fi primul pe lista", a mai comentat Frunda.

In opinia sa, inca nu se poate vorbi de rezolvarea problemei retrocedarilor, ci doar despre faptul ca s-a facut un pas important in directia buna.

"Se face un pas important spre rezolvarea problemei. Se reia procedura de retrocedare in natura, acolo unde exista posibilitatea, sunt si proprietati libere din domeniul statului, care pot satisface anumiti oameni, pentru despagubiri exista termene limita. In ce masura se va ajunge la procese, asta vom vedea pe parcursul aplicarii legii", a conchis Frunda.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Frunda legea retrocedarilor, #Frunda puncte speculanti , #legea retrocedarilor