Frunda, despre referendumuri non-obligatorii, audierea procurorilor, atributiile presedintelui - Interviu

Luni, 10 Iunie 2013, ora 23:59
4360 citiri
Frunda, despre referendumuri non-obligatorii, audierea procurorilor, atributiile presedintelui - Interviu

Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta pe chestiuni juridice si de minoritati, a comentat, intr-un interviu acordat Ziare.com, cateva dintre cele mai importante propuneri de revizuire a Constitutiei.

Frunda a reiterat ideea ca referendumurile, fie ele si validate, cum a fost cel din 2009 privind trecerea la un Parlament unicameral cu 300 de membri, nu sunt obligatorii, ci sunt doar propuneri pe care Legislativul le poate adopta sau nu.

"Constitutia in vigoare prevede ca aceste referendumuri, precum cel din 2009, nu sunt obligatorii, Parlamentul nu devine un notar care preia rezultatul referendumului national si il implementeaza in lege. Parlamentul e obligat sa discute solutia propusa de referendum, dar poate sa decida orice", ne-a declarat fostul senator.

El considera ca marea majoritate a oamenilor nici macar nu a stiut despre ce e vorba cand a votat trecerea la un Parlament unicameral.

Referitor la atributiile presedintelui, Frunda spune ca vor fi pastrate si doar clarificate mai bine. Seful statului va pastra inclusiv dreptul de a numi procurorii.

Intrebat despre amendamentul prin care procurorii si judecatorii ar putea fi audiati de Parlament, Frunda considera ca, pe interpretarea sa, acestia ar putea fi chemati si acum la audieri, pe actuala Constitutie, dar nu pe cauze referitoare la dosare.

"Nu as face un proces de intentie, sa spun ca se indreapta impotriva procurorilor", a mai comentat Frunda.

Citeste interviul acordat Ziare.com de Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului:

Cum credeti ca se modifica atributiile presedintelui in viitoarea Constitutie, din ce stim pana acum, din discutii si amendamentele adoptate?

Din ce stiu eu, atributiile presedintelui raman aceleasi. Prevederile noi fac univoca interpretarea Constitutiei.

Pe drept constitutional, si pana acum, era logic ca presedintele republicii sa desemneze primul ministru persoana propusa de partidul sau alianta care a castigat alegerile, nu neaparat cu majoritate absoluta, ci si cu majoritate simpla.

Prin acest amendament, presedintele va fi obligat sa desemneze candidatul la functia de premier persoana numita de partidul care a castigat alegerile. Daca in 10 zile nu se formeaza un guvern, presedintele va incredinta mandatul partidului de pe locul doi.

Daca nu se reuseste si atunci, fie se va merge pe o coalitie, fie se merge la alegeri anticipate. E o clarificare constitutionala.

Numirea procurorilor va ramane la presedinte?

Din cate stiu eu, ramane asa cum e, nu s-a modificat nimic cu procurorii.

Rezultatele referendumului din 2009 privind trecerea la un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari nu se vor aplica. Intrebarea care se pune in momentul asta e cum se mai poate vorbi de suveranitatea poporului, daca un referendum validat nu e respectat?

Ce spuneti dumneavoastra poate fi spusa de un jurnalist, dar nu de un jurist. Poporul e suveran, dar inseamna ca ar trebui sa merg cu orice lege sa intreb, spre exemplu, "sunteti de acord cu reintroducerea pedepsei cu moartea?".

Majoritatea cetatenilor Romaniei, ca si in alte tari, va cere reintroducerea pedepsei cu moartea. Asta nu inseamna ca eu si trebuie, politic, sa iau o asemenea decizie.

Inseamna doar ca sunt obligat sa o discut in Parlament si sa iau decizia cea mai buna, pentru ca poporul, suveranul, m-a imputernicit pe mine, deputat sau senator, ca pe baza pregatirii, pe baza ideologiei mele politice, a promisiunilor electorale, sa adopt cea mai buna solutie.

Constitutia in vigoare prevede ca aceste referendumuri, precum cel din 2009, nu sunt obligatorii, Parlamentul nu devine un notar care preia rezultatul referendumului national si il implementeaza in lege.

Parlamentul e obligat sa discute solutia propusa de referendum, dar poate sa decida orice. Comisia de modificare a Constitutiei a discutat propunerea - la Camera Deputatilor se va limita la 300 - iar in privinta bicameralismului cred ca e de esenta statului de drept sa existe 2 camere ale Parlamentului. E si un trend juridic modern, statele de marimea Romaniei au doua camere, dar tine si de traditia politica.

Nu se poate spune atunci ca Parlamentul decide el care e vointa poporului, chiar daca s-a exprimat?

Ba da, dar asa e si in Constitutie - e prevazut ca Parlamentul este unicul for legislativ al tarii. Asa e prevederea si e democratica. Faptul ca in presa apar anumite analize si interpretari, ele sunt departe de adevar sau de sistemul politic in care lucram. Suveranitatea poporului inseamna ca isi exprima opiniile.

Avem 18 milioane de oameni acum in tara. Daca ii intrebati, nu poti sa decantezi o vointa majoritara. La referendumul din 2009 au participat foarte putini, jumate din ei s-au exprimat intr-un sens. Nici nu s-a discutat despre referendum, s-a discutat despre alegerile prezidentiale. Poporul ar trebui sa fie informat.

Daca maine mergeti la Patarlagele si intrebati pe strada principala "vreti bicameralism sau monocameralism", credeti ca inteleg oamenii despre ce e vorba?

Cu toate astea, o mare majoritate a populatiei prezenta la referendum a votat monocameralism...

Tocmai asta e problema.

S-a introdus de catre comisia de modificare a Constitutiei un amendament conform caruia orice cetatean, chiar si procurorii si judecatorii, ar putea fi obligati sa apara in fara unei comisii parlamentare - ce parere aveti despre asta?

Pana acum, aveam in Constitutie ca toate institutiile statului trebuie sa raspunda in fata Parlamentului, s-a largit pana la persoane fizice. Nu as face un proces de intentie, sa spun ca se indreapta impotriva procurorilor.

Ca avocat si jurist, cred ca si pana acum procurorii, daca erau invitati de Parlament, trebuiau sa vina sa dea explicatii. Nu in cauze, in spete, pentru ca urmarirea penala e secreta, dar in legatura cu modificari legislative, spre exemplu.

Eu insumi cand am fost presedintele comisiei pentru Drepturile Omului si am dorit sa invit Procurorul General, in 2003-2004, ministrul Justitiei era Rodica Stanoiu, care s-a opus din rasputeri si a spus ca ea e ministrul si procurorii raspund doar in fata ei.

Pe aceasta interpretare, procurorii nu pot fi invitati.

Se mai elimina amendamentul cu averea care se prezuma a fi dobandita licit?

E o prevedere conforma Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care prevede dobandirea licita. Daca o elimini, cel care trebuie sa dovedeasca apoi caracterul licit e cetateanul, se poate ajunge la abuzuri.

Sunt pentru pastrarea caracterului licit al dobandirii averii. Singura exceptie - bunurile folosite la infractiuni sau care sunt parte a infractiunii pot fi confiscate.

Casatoria a fost definita in Constitutie ca o legatura intre femeie si barbat - e o ingradire a drepturilor?

Cred ca nu e de competenta Constitutiei, ar trebui reglementata prin legi organice. Nu sunt un sustinator al casatoriilor gay, din cauza finalitatii ei, ca pot ajunge sa infieze copii, ceea ce nu e acceptabil.

Intr-o societate normala, chiar existand drepturile homosexualilor, adoptiile facute de homosexuali nu reprezinta un pas pe care trebuie sa-l incurajam, copiii trebuie, de principiu, sa creasca alaturi de parintii lor naturali.

Mai e de actualitate ca minoritatile sa fie definite ca si factor constitutiv al statului, eventual adaugat la Articolul 1 din Constitutie, cel privind statul national?

E un amendament care nu trebuie discutat la Articolul 1, ci la Articolul 6, privind minoritatile nationale. Exista diferite variante - "comunitatile nationale, impreuna cu majoritatea romana", de exemplu.

Cred ca trebuie adoptat, pentru ca ridica la acelasi nivel comunitatile nationale cu majoritatea romana.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Frunda revizuire Constitutie, #Frunda procurori Constitutie, #Frunda referendum Constitutie , #constitutie
Comentarii
Poza Ionica cel adevarat
Ionica cel adevarat
rank 5
Legea nr.3/2000,la Art.6, prevede ca rezultatul referendumului este