Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Frankfurter Allgemeine Zeitung despre neregulile de la referendum

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 19:35
3341 citiri
Frankfurter Allgemeine Zeitung despre neregulile de la referendum
Foto: Buna Ziua Fagaras

Directorul DNA, Daniel Morar, a apreciat, duminica seara, ca au fost manipulate intre 5 si 15 procente din voturile inregistrate, pentru a simula o participare mai mare a alegatorilor, cvorumul prevazut fiind de 50%, iar partiicparea reala fiind de 46%.

In toate circumscriptiile de vot cercetate pana acum au fost gasite nereguli grave, a declarat Morar pentru postul de televiziune Realitatea TV, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Astfel, au votat alegatori morti si inexistenti, cu acte fictive. Soldatii stationati in Afganistan au fost inregistrati ca votanti in comunitatile de origine, la fel si detinutii.

Morar a specificat ca urmarirea penala se bazeaza pe numeroase investigatii intreprinse de DNA in randurile unor asociatii de cetateni, persoane private si partide politice. Acolo, a descoperit, printre altele, cazuri de vot multiplu si de "turism electoral".

Prim-ministrul Ponta si presedintele Senatului, national-liberalul Crin Antonescu, au acuzat procurorii ca, prin aceste investigatii, au incalcat secretul votului si au intimidat alegatorii din zonele rurale.

Inca de saptamana trecuta, a fost deschis un dosar penal pe numele lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, care a condus campania pentru Partidul Social-Democrat. El este acuzat ca a initiat si a condus o retea infractionala, in scopul de a influenta rezultatul referendumului pana la un cvorum de 60%.

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a creat un sistem informational complex, cu ajutorul caruia un grup mic de persoane putea fi informat in orice moment despre numarul de voturi acordate si despre comportamentul de vot.

Referendumul din 29 iulie, la care au fost exprimate 88% de voturi pentru demiterea lui Traian Basescu, a esuat din cauza unei participari prea reduse. Opozitia de dreapta facuse apel la boicotarea votului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Frankfurter Allgemeine Zeitung referendum, #FAZ Daniel morar referendum, #presa straina Liviu Dragnea , #referendum