Fostul sef al Securitatii: Cei care au beneficiat de putere dupa '89 au fost pusi de acord in prealabil

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 11:19
8944 citiri
Fostul sef al Securitatii: Cei care au beneficiat de putere dupa '89 au fost pusi de acord in prealabil
Foto: captura YouTube / Mioc Marius

Iulian Vlad, fostul sef al Securitatii in perioada regimului comunist, a participat joi la conferinta cu tema "1989 - Adevar si manipulare", organizata de Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu, ocazie cu care a facut primele declaratii publice despre evenimentele legate de inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu.

"Dupa 26 de ani de tacere impusa sau autoimpusa, iau pentru prima oara cuvantul in public, in afara depozitiilor pe care le-am facut in propriile mele procese, trei la numar, in urma carora m-am ales cu o condamnare de 25 de ani de inchisoare, din care am executat neintrerupt patru ani, cei mai multi la inchisoarea Jilava", a spus generalul in rezerva, in varsta de 84 de ani, citat de Adevarul.

Fostul sef al Securitatii a sustinut ca el nu a fost cooptat in Consiliul FSN pentru ca, alaturi de generalul Guse, nu faceau parte din noua grupare care a pus mana pe putere dupa Revolutie, grupare care a purtat diferite denumiri, printre care "Cupola" si "Conspiratie".

Dosarul Revolutiei a fost clasat (Video)

"Generalul Guse era sef al Marelui Stat Major, deci comandantul executiv al Armatei, iar eu eram ministru secretar de stat, sef al Departamentului Securitatii Statului, cealalta forta armata a statului pe care o avea tara atunci. Puterea armata era in mainile noastre. Cei care au fost, mai apoi, beneficiarii puterii nu puteau sa ne asocieze si pe noi, pentru ca nu faceam parte din acelasi grup. Noi ne-am indeplinit misiunile si indatoririle functiilor pe care le aveam.

Pe cale informativa se intrevazuse posibilitatea unor provocari, care ar fi determinat o varsare de sange fara precedent si, apoi, stiti ce s-a dat la posturile de radio si la televiziune. Trebuia sa tinem in frau aceasta forta de aparare a statului (...). Nu puteam sa fiu cooptat in diferitele organisme care au vrut sa statueze forma de putere care a luat fiinta atunci, pentru ca noi nu faceam parte din aceeasi grupare. Cei care au beneficiat de putere, de la primul si pana la ultimul, au fost, intr-o forma sau alta, pusi de acord in prealabil", a declarat public Iulian Vlad.

Acesta a mai sustinut ca ar fi existat planuri ca Armata sa se lupte cu Securitatea, caz in care varsarea de sange ar fi fost si mai mare.

"S-a intentionat si ar fi fost o crima fara precedent, cu urmari nebanuit de mari, cu varsare de sange ca niciodata, daca intre Armata si fortele Securitatii s-ar fi iscat un conflict, daca trageau unii impotriva altora.

Incercari s-au facut, iar unele au fost chiar reusite, cum ar fi cazul de la Otopeni, in care au murit zeci de copii, de tineri, abia incorporati, in luna noiembrie, in Armata. Au fost, pur si simplu, macelariti", a declarat acesta.

In context, Iulian Vlad a afirmat ca, in centrul Bucurestiului si al evenimentelor, se aflau aproximativ 2.000 de securisti foarte bine inarmati, care, la ordin, ar fi putut deschide focul impotriva manifestantilor, insa el a dat ordin trupelor sa se retraga in unitati, iar manifestantii au avut calea deschisa pana la Piata Palatului.

Revolutionarii ii cer lui Iohannis sa medieze in dosarul Revolutiei: Ce raspuns au primit

Macovei, despre clasarea dosarului Revolutiei: Faptele de omor sunt imprescriptibile

Iulian Vlad a mai dezvaluit faptul ca, inainte de a se urca in elicopter, sotii Ceausescu au tipat la ofiterii de Securitate sa traga impotriva populatiei.

"Fuga lui Ceausescu de la Comitetul Central a fost facilitata de Stanculescu, care, peste capul Directiei de Securitate si Garda, a chemat un elicopter in care s-a imbarcat Ceausescu si alti doi membri ai Comitetului Central. (...) Din fata liftului in care s-au urcat pentru a ajunge pe platforma de deasupra Comitetului Central, pentru a se imbarca in elicopter, cu o voce necontrolata, Elena si Nicolae Ceausescu au tipat catre ofiterii de garda care-i insoteau sa se traga si sa nu se permita patrunderea in sediul Comitetului Central (....)

In sediul Comitetului Central, la acea ora erau pana la aproape cateva sute de ofiteri ai Directiei de Securitate, inarmati cu cele mai bune arme din dotarea infanteriei, pistolete, automate, pusti mitralitere s.a.m.d., dar usile s-au deschis tot la ordinul pe care l-am dat. Ce trebuia sa facem in momentul acela?

Sa fi pus pusca pe multime aceea, atunci ar fi cazut cum cad palele de grau in fata seceratorilor. Nu era posibil. Asa ceva nu as fi facut niciodata si nu am facut niciodata. Sunt si astazi guri care spun ca generalul Vlad a tradat. Eu nu am tradat. Eu am jurat credinta poporului roman si patriei mele. Era cel mai simplu lucru sa dau un ordin din doua cuvinte, 'Ordon, trageti!', si ar fi cazut ca spicele de grau", a sustinut Iulian Vlad.

Parchetele Militare au decis saptamana trecuta sa claseze dosarul Revolutiei, insa Asociatia 21 Decembrie a anuntat ca va contesta in instanta aceasta decizie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Iulian Vlad revolutie Securitate, #dosar Revolutie clasat , #revolutia