Fostul sef al ICR Lilian Zamfiroiu, care si-a turnat profesorii la Securitate, numit ambasador in Luxemburg

Vineri, 05 August 2016, ora 17:56
12648 citiri
Fostul sef al ICR Lilian Zamfiroiu, care si-a turnat profesorii la Securitate, numit ambasador in Luxemburg
Foto: ICR

Diplomatul Lilian Zamfiroiu, fost presedinte al Institutului Cultural Roman la propunerea USL, este noul ambasador al Romaniei in Luxemburg.

Dupa numirea la sefia ICR, Zamfiroiu a recunoscut ca a avut relatii cu Securitatea, dar ca nu a semnat angajament.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele pentru acreditarea a 13 ambasadori, printre care si Lilian Zamfiroiu, care in 2015 a fost vehiculat drept ambasador la Vatican.

Lilian Zamfiroiu a fost numit la ICR in iunie 2013, la propunerea grupului PSD din Parlament, si a fost sustinut de catre USL. La scurt timp dupa preluarea functiei, intr-un interviu acordat Adevarul, Zamfiroiu a recunoscut ca a avut legaturi cu fosta Securitate, insa a precizat ca nu a semnat angajamente.

Inainte de 1989, Zamfiroiu a lucrat la ziarist la "Universitatea Comunista", fiind membru al PCR.

"Nu am avut in mine vreo pornire de disident. Nu aveam informatii. In destinul meu de pana atunci nu am avut de suferit din pricina regimului, ca sa ma revolt", spunea, in 2013, Lilian Zamfiroiu.

Fostul sef al ICR a povestit, pentru Adevarul, ca a fost abordat de Securitate pentru a da informatii despre profesori straini, dar ca nu a semnat niciun angajament.

"Ei spuneau ca 'uite, sunt in Universitate si profesori straini si vrem sa stim cum gandesc, daca sunt contra'. Aveam o lectorita venita din Ungaria si un lector din Italia. Cei din Securitate nu erau interesati de colegi. Pe mine m-au intrebat intotdeauna de profesori. Ma simteam jenat fiindca nu aveam ce sa le spun. Ce sa le spun? Ca italianul ne dadea sa fumam tigari scumpe? Probabil ca le-am spus si asta, nu mai tin minte. Discutiile erau cordiale, ca nu si-ar fi permis aia, in prezenta decanului, sa intre in amanunte. Dar nu am semnat niciun angajament", a explicat acesta.

Lilian Zamfiroiu a fost director al ICR intre iunie 2013 si aprilie 2015, cand a demisionat din functie. Surse parlamentare vorbeau la vremea respectiva despre o iminenta numire a lui Zamfiroiu ca ambasador al Romaniei in Vatican, insa aceasta nu s-a materializat.

Acum, fostul sef al ICR va merge ambasador la Luxemburg, in locul Roxanei Daniela Iftimie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Lilian Zamfiroiu ambasador Luxemburg, #Lilian Zamfiroiu turnat profesori Securitate , #ambasador
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Tara turnatorilor recompensati regeste...
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5