Fostul ambasador Mihnea Constantinescu a murit - reactii de la Ponta, Tariceanu, Nastase si Casa Regala

Duminica, 18 Noiembrie 2018, ora 13:56
9108 citiri
Fostul ambasador Mihnea Constantinescu a murit - reactii de la Ponta, Tariceanu, Nastase si Casa Regala
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fosti prim-ministri romani, dar si fosti ministri de Externe au trimis mesaje de condoleante, duminica, dupa decesul fostului ambasador Mihnea Constantinescu.

Fostul premier Victor Ponta a scris duminica, pe Facebook, ca fostul diplomat Mihnea Constantinescu a fost cel mai competent inalt functionar public pe care Romania l-a avut dupa 1989.

"Mihnea Constantinescu a fost cel mai competent, onest, dedicat si patriot inalt functionar public pe care Romania l-a avut dupa 1989 si alaturi de care am avut sansa sa lucrez / ii datoram toti sute de proiecte si solutii cu adevarat strategice si cu adevarat de interes national - un prieten si un caracter ireprosabil. Dumnezeu sa il odihneasca alaturi de cei mai buni!", a notat Victor Ponta.

Presedintele Senatului, fostul premier Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca Mihnea Constantinescu a avut nu doar o "calitate umana exceptionala", dar a fost si cel mai bun functionar public de rang inalt, acesta refuzand sa accepte functia de ministru de Externe.

"A fost seful meu de cabinet in cea mai mare perioada a mandatului de prim-ministru, timp in care, dincolo de relatia profesionala, am putut sa il apreciez si in plan uman. Pot sa spun despre Mihnea Constantinescu ca a fost cel mai bun 'public servant', pe romaneste functionar public de rang inalt. Cred ca a fost de departe cel mai bun functionar public de rang inalt si numai modestia lui l-a oprit sa acceada la posturi de responsabilitate mai inalta, precum secretar de stat sau chiar ministru", a spus Tariceanu, citat de Mediafax.

Acesta a adaugat ca, in ultimii ani, Constantinescu a fost probabil cel mai valoros expert roman in domeniul securitatii energetice si a mentionat si calitatea umana "exceptionala" a fostului diplomat.

Si fostul premier si ministru de Externe Adrian Nastase a avut cuvinte de lauda despre Mihnea Constantinescu, spunand ca "a fost un simbol" si "un om extrem de calm", precum si "un model de diplomat".

"Am avut o colaborare foarte buna, nu numai cand eram prim-ministru, ci si in perioadele anterioare. A fost un simbol, atat in ce priveste nevoia unui dialog pe plan intern, cat si pe plan extern, pentru realizarea unor obiective importante ale Romaniei, un om pe care nu l-am auzit niciodata ridicand vocea, un om extrem de calm.

A fost un model de diplomat pentru tot ceea ce a insemnat perioada de dupa incheierea Razboiului Rece. (...) Imi aduc aminte cu multa placere de calatoriile pe care le-am facut impreuna, in perioada in care eram la Guvern, in SUA la intalnirea cu presedintele Bush, in Rusia la intalnirea cu presedintele Putin. A fost un om absolut deosebit, cu o calitate de moderator, nu doar de negociator", a precizat Nastase, la Digi 24.

La randul sau, fostul prim-ministru Petre Roman a spus ca decesul fostului diplomat Mihnea Constantinescu este o uriasa pierdere pentru statul roman si ca acesta a fost "un om cu un devotament formidabil pentru binele public".

"Sunt foarte, foarte, foarte necajit de decesul lui Mihnea. Mi-a fost foarte apropiat inca de cand era student. Eu l-am adus la Guvern. A fost purtatorul de cuvant al Guvernului. A fost un colaborator extraordinar de important pentru mine. Trebuie sa spunem ca el a fost ceea ce numesc francezii foarte frumos 'un grand serviteur de l'etat', adica un mare om in serviciul statului.

Nu cred ca pot sa spun despre oricine altcineva cu aceeasi convingere sa spun aceesi apreciere. Un om cu un devotament formidabil pentru binele public si profesionist cum nu cred ca mai pot sa vorbesc despre altcineva decat despre Mihnea Constantinescu. E o uriasa pierdere", a afirmat Petre Roman, duminica, pentru Mediafax.

Fostul prim-ministru a adaugat ca Mihnea Constantinescu nu a urmarit niciodata "vreo ambitie personala de mariere, de functii".

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat, la un post de televiziune, ca moartea fostului ambasador este "o pierdere foarte grea". Potrivit sefului MAE, Constantinescu a fost un ambasador "de o mare calitate profesionala".

"Este o veste rea pentru corpul diplomatic romanesc. Mihnea Constantinescu a fost unul din cei mai respectati ambasadori, un om de o mare calitate profesionala, echilibru si interes deosebit de a promova interesele Romaniei indiferent de culoarea politica a partidelor care erau la guvernare. Pentru noi, pentru Ministerul de Externe, este o pierdere foarte grea. Vom lua toate masurile pentru repatrierea lui, ce putem sa facem este sa ne rugam pentru odihna lui vesnica si sa intelegem ca lucrurile astea se intampla si important este ce lasi in urma ta. A fost un ambasador care lasa un bagaj deosebit de important pentru noi", a declarat Melescanu.

Si fostul ministru al Apararii Nationale Mihnea Motoc a transmis un mesaj de condoleante.

"Lumea mea si a celor ce l-au cunoscut pe Mihnea Constantinescu e mai saraca de azi. O minte sclipitoare, un devotat al intereselor statului roman in cel mai nobil sens, dar si un om de o bunatate si finete cum aproape nu se mai intalnesc. Ambasadorul Mihnea Constantinescu s-a stins azi noapte, dupa o lunga lupta cu o boala nemiloasa. Daca ma aude, sa stie inca o data cat de mult a insemnat pentru cei care am inceput impreuna la Externe. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!", a afirmat Mihnea Motoc, intr-o postare pe pagina sa de socializare.

Despre rolul lui Mihnea Constantinescu in diplomatia romaneasca a scris si fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc.

"Astazi ne-a parasit unul dintre ultimii oameni de stat ai acestei tari! Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost unul dintre acei diplomati care intotdeauna gaseau o solutie, cu tact si intelepciune! Am pierdut nu doar un bun prieten, ci si un reper de echilibru pentru un aparat de stat cu tot mai putini oameni preocupati de binele general!", a declarat Cazanciuc, citat de Agerpres.

Profesionalismul lui Mihnea Constantinescu a fost evocat si de fostul ministru al Apararii Gabriel Oprea.

"Mihnea Constantinescu a fost un profesionist desavarsit, un mare diplomat si un om de o calitate umana exceptionala. Am colaborat foarte bine la guvern. Ca vicepremier pentru securitate nationala, dar si ca prim-ministru interimar, am beneficiat de expertiza lui Mihnea Constantinescu in materie de politica externa. Deplang trecerea sa in nefiinta, o mare pierdere pentru noi toti. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", se arata intr-un mesaj al lui Gabriel Oprea.

Si Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, a vorbit despre personalitatea fostului ambasador.

"Acest om a fost un domn, o personalitate de o mare inteligenta si delicatete, un diplomat care a lucrat, mereu discret, pentru ancorarea noastra in Occident. A fost unul dintre prietenii mei in MAE. Stia sa aprecieze cultura, si-ar fi dorit o Romanie in care meritul e recunoscut fara eforturi, o tara mai buna, condusa de oameni destepti si patrioti. Stiu ca a pretuit caldura prieteniei mele si m-am bucurat, de-a lungul anilor, de distinctia sa precisa, calma, plina de bun-simt. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a scris Baconschi pe Facebook.

Mihnea Constantinescu a fost "un diplomat inteligent, rafinat si profesionist, un om de un bun-simt fara egal", a transmis un alt fost ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

De asemenea, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane, a transmis un mesaj in care isi exprima regretul fata de moartea lui Mihnea Constantinescu, fost presedinte al Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, ambasador cu insarcinari speciale, si membru al Consiliului Regal creat de Regele Mihai I, statut pe care l-a detinut in perioada octombrie 2010 - decembrie 2015.

"Pentru douazeci de ani, el a fost un mare sfatuitor al Regelui Mihai si al meu, dar si un prieten de neinlocuit. A inceput, cu multi ani in urma, primele vizite NATO ale tatalui meu, alaturi de Jonathan Eyal, Simina Mezincescu, Mihnea Motoc si Constanta Iorga. A fost unul din cei mai constanti si mai solizi, mai discreti si mai profesionisti membri ai Casei mele", se arata in comunicatul Casei Regale, informeaza si News.ro.

Mihnea Constantinescu a murit, sambata noaptea, la 57 de ani, intr-un spital din Nisa, Franta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reactii moarte Mihnea Constantinescu, #condoleante Mihnea Constantinescu, #mesaje moarte Mihnea Constantinescu, #fost ambasador Mihnea Constantinescu murit , #ambasador