Fost ministru al Justitiei: Solutia pentru SS, recursul compensatoriu si alegerea primarilor in doua tururi este asumarea raspunderii Guvernului

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 10:10
7888 citiri
Fost ministru al Justitiei: Solutia pentru SS, recursul compensatoriu si alegerea primarilor in doua tururi este asumarea raspunderii Guvernului
Foto: site Guvern (arhiva)

Asumarea raspunderii guvernului pe un pachet de legi privind Sectia Speciala de investigare a magistratilor si recursul compensatoriu ar fi solutia cea mai buna, crede fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna, in opinia careia "a pretinde ca repararea raului facut poate fi facuta in Parlament este fie naivitate politica, fie mai curand complicitate politica", daca ne uitam la componenta actuala.

Declaratiile au fost facute in contextul in care ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (PNL), vrea noi consultari cu magistratii in legatura cu desfiintarea SSIJ, in timp ce acestia ii raspund ferm ca doresc gasirea unor solutii imediate, iar GRECO spune explicit ca "sectia Speciala trebuie abandonata!". Luni, ordonantele privind Legile Justitiei sunt discutate la Comisia juridica din Senat, condusa de Serban Nicolae (PSD).

"Solutia cea mai adecvata ar fi asumarea raspunderii guvernului. Amanarea luarii unei decizii dupa o consultare mai ampla la inceputului anului 2020 ignora asteptarile societatii romanesti, dar si recomandarile fara echivoc ale Comisiei Europene prin raportul MCV si ale Consiliului Europei prin GRECO si Comisia de la Venetia.

Asumarea raspunderii guvernului nu depinde insa exclusiv de ministrul Justitiei, ci de premier", a comentat, la solicitarea Ziare.com, Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei in Guvernul Ciolos.

Si pentru celalalt subiect fierbinte care preocupa societatea romaneasca solutia ar fi tot angajarea raspunderii Guvernului, conform Constitutiei.

"Este evident solutia si pentru modificarea sau eliminarea recursului compensatoriu. In acelasi timp insa, trebuie reflectat si la masurile de integrare postcondamnare, in absenta carora recidiva se va produce oricum, cu efecte directe asupra sigurantei cetateanului.

Trebuie constatat, chiar daca nu ne place, ca legea romana prevede fractii ale liberarii conditionate mai mari decat in majoritatea statelor membre si, cu toate acestea, recidiva in Romania este semnificativ mai mare. Deci cheia nu sta numai in conditii mai stricte privind liberarea conditionata (care in cazul recursului compensatoriu survine mai repede ca urmare a deducerii celor 6 zile la fiecare 30 executate in conditii neconforme), ci in abordarea responsabila privind strategia de reintegrare a persoanelor liberate", ne-a explicat fostul ministru al Justitiei in guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos.

Intrebata daca este adevarat ca Guvernul Orban nu ar mai putea rezolva aceste probleme prin ordonanta de urgenta din cauza referendumului convocat in luna mai de presedintele Klaus Iohannis, Raluca Pruna a punctat mai intai: "Este un loc comun ca referendumul pe justitie a avut intrebari nefericit formulate".

"Cu toate acestea, trebuie inteles rostul respingerii prin referendum a ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei - anume acela de a nu continua destructurarea justitiei. Adoptarea unei OUG pentru corectarea sau stoparea restauratiei in justitie nu cred ca este o ignorare a referendumului, dar in mod cert va genera un cor de lamentari din partea propagandei PSD.

In conditiile date, cu un parlament in care promotorii acestei destructurari au inca majoritatea, a pretinde ca repararea raului facut poate fi facuta in Parlament este fie naivitate politica, fie mai curand complicitate politica pentru a amana adoptarea imediata a masurilor necesare pentru a pune capat unor efecte dezastruoase ale recursului compensatoriu sau ale unor prevederi din legile justitiei (existenta SSIJ, pensionare ala 20 de ani, pregatirea initiala de 4 ani in cadrul INM)", ne-a raspuns aceasta.

Insa, pe de alta parte, sa nu uitam ca "riscul adoptarii unor OUG este modificarea sau respingerea lor in Parlament", a atentionat Raluca Pruna.

"Politic vorbind, Guvernul Orban ar trebui sa raspunda asteptarilor publice, mai curand decat promisiunilor catre ALDE care a devenit dintr-o data foarte legalist si vrea numai modificari in Parlament. Dupa ce ministrul Toader pe care ALDE l-a propus si sustinut s-a jucat cu multiple OUG.

A satisface ALDE este un calcul politic pe termen scurt si este statistic vorbind irelevant - ALDE fiind sub prag in orice calcul. A raspunde asteptarilor publice este insa o strategie pe termen mediu care reduce pentru PNL riscul decontarii la alegerile parlamentare din 2020", subliniaza Raluca Pruna.

In concluzie, fostul ministru al Justitiei spune ca "adoptarea unui astfel de pachet legislativ prin adoptarea raspunderii este biletul de mentinere a PNL pe valul anti-PSD".

"A nu livra imediat inseamna ca PNL sa inceapa sa deconteze si ar alimenta teoria nostalgiei USL in tabara PNL. PNL are acum ocazia sa arate ca s-a rupt de aceasta pagina rusinoasa din istoria sa recenta. Ramane de vazut asadar daca PNL isi doreste o justitie reformata sau alegeri in doua tururi de scrutin", a conchis Raluca Pruna.

Citeste mai multe despre Alegerea primarilor in doua tururi - cum se poate decide rapid si ce sanse sunt sa se aplice de anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#asumare raspundere guvern Orban justitie, #ordonante justitie referendum, #desfiintare sectie speciala, #alegere primari doua tururi , #lege