Fost director SIE: E un moment de tensiune maxima internationala, iar noi ne ocupam de jocuri penibile

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 07:57
10819 citiri
Fost director SIE: E un moment de tensiune maxima internationala, iar noi ne ocupam de jocuri penibile
Foto: Evenimentul Zilei

Nimic nu poate fi mai degradant si mai descalificant decat sa te bati pe structuri de informatii in cadrul unui stat din ziua de azi, membru UE si NATO, subliniaza generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe.

Comentariul a fost facut in conditiile in care, marti, Camera Deputatilor a votat un proiect de lege care prevede ca seful Directiei de Informatii a Armatei (DGIA) sa fie numit de catre premier. In prezent, acesta este numit la propunerea ministrului Apararii si cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), DGIA fiind, alaturi de SRI si SIE, unul dintre cele mai puternice servicii de informatii, care asigura, la nivelul MApN, securitatea informatiilor clasificate nationale, ale NATO si ale UE.

Decizia se inscrie pe o lista mai lunga de schimbari de acelasi gen facute de guvernarea Ponta. Astfel, imediat dupa ce a ajuns premier, Victor Ponta si-a trecut in subordine, prin ordonanta de urgenta, serviciul de informatii din Ministerul de Interne, iar recent Executivul a initiat un proiect de lege prin care pozitia de sef al Politiei Romane ar urma sa fie ocupata de un demnitar asumat politic, numit de premier si cu rang de secretar de stat - o premiera in Uniunea Europeana.

De asemenea, Guvernul vrea in subordine si Directia de inzestrare a Armatei, dar si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), precum si Serviciul de Protectie si Paza (SPP).

La toate acestea se adauga si surprinzatoarea decizie a premierului Ponta, anuntata duminica seara, de a-si muta biroul de la Palatul Victoria la Ministerul Apararii Nationale.

Intrebat de Ziare.com daca aceste masuri ar putea avea vreo legatura cu situatia extrem de tensionata din Ucraina, generalul Ioan Talpes a negat categoric.

"Nu are absolut nicio legatura cu Ucraina, ci are legatura doar cu mentalitatile specifice unei societati aflate, inca, intr-o stare de ratacire totala. Nu ne gasim pasii, cadenta si nici proiectul. Suntem in UE, suntem in NATO, dar noi nu intelegem despre ce este vorba si continuam sa ne manifestam ca si cum nu am face parte din aceste aliante internationale.

O situatie cvasi-similara a existat in perioada 2000-2004, cand pe fondul unor, sa zic, egocentrisme si tentatii de a controla, premierul de la data aceea, Adrian Nastase, a facut acelasi lucru - a preluat Directia de Informatii Militare, la fel ca si directia supranumita 'Doi si-un sfert' (fosta unitate de informatii a Internelor, UM 215 - n.red.). Dar atunci avea o anumita logica, pentru ca le-a ridicat la gradul de secretariate in cadrul ministerelor respective, iar sefii lor au devenit membri ai Guvernului", a declarat fostul director SIE pentru Ziare.com.

In opinia sa, aceste masuri au un caracter "aproape ilogic".

"Tot ce inseamna structuri de putere, de informatii, toate sunt subordonate unei structuri care porneste de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Ministerul de Interne (ca si Ministerul Apararii) are ca factor suprem de control pe presedintele Romaniei. Presedintele este cel insarcinat si cel delegat sa asigure problemele apararii nationale", a explicat generalul Talpes.

In aceste conditii, de ce promoveaza premierul Victor Ponta aceste schimbari?

"E pur si simplu o balaceala pe care mi-e greu sa o situez prin caracteristicile ei intr-o geografie politica mondiala. Nimic nu poate fi mai degradant si mai descalificant decat sa te bati pe structuri de informatii in cadrul unui stat din ziua de astazi, intr-o lume care se pretinde a fi in NATO si in UE", a comentat generalul.

Intrebat ce parere are despre decizia premierului Ponta de a-si muta biroul la Ministerul Apararii, acesta a spus ca, in opinia sa, el a vrut sa transmita "faptul ca SPP este direct subordonat presedintelui si ca SPP nu ii asigura niciuna dintre protectiile unui prim-ministru - tot ceea ce face premierul este adus la cunostinta presedintelui".

Cat despre modul in care Romania este privita din aceasta perspectiva de catre cancelariile occidentale, generalul Talpes a afirmat: "Indiferent cum ar privi, indiferent ce raspunsuri si-ar da, totul va fi incadrat in logica penibilului".

"Ne aflam acum intr-un moment de tensiune maxima internationala, iar noi ne ocupam de jocuri de un penibil feroce, de confruntari intre presedinte si prim-ministru - cei doi oameni care ar trebui sa fie exemplele fundamentale de percepere a unui stat. Din nefericire, poporul acesta este total discreditat prin comportamentul celor doi oameni care ar trebui sa ii reprezinte in lume", a conchis fostul director SIE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Talpes Ponta birou Ministerul Apararii, #Ponta sef informatii armata, #Ponta servicii , #guvern