Focul din jurul butoiului cu pulbere

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 10:18
6991 citiri
Focul din jurul butoiului cu pulbere

Una dintre putinele reforme reusite ale guvernului Boc, desfiintarea pensiilor speciale (cu exceptia celor ale magistratilor), a fost anulata. Nu numai ca toate au fost reinstaurate, dar apar noi asemenea pensii care incalca principiul contributivitatii. Astazi ar putea fi votate cele pentru alesii locali.

Sistemul de pensii din Romania este deja o bomba cu ceas, foarte asemanatoare cu aceea care a explodat deja in Grecia, fiind una dintre cele mai importante, daca nu principala cauza a crizei elene. Ei bine, daca grecii au cel mai nesustenabil sistem de pensii din UE, noi suntem pe locul al doilea.

Cifrele spun asa: deficitul la bugetul de pensii, in crestere constanta, mai mult sau mai putin abrupta, a ajuns la 3,2 miliarde de lei - suma prognozata in bugetul pe anul viitor. Suma care trebuie platita de la bugetul de pensii este cu mai bine de o treime mai mare decat suma contributiilor. In acest moment, 9% din PIB este inghitit de pensii.

Sanse de imbunatatire nu prea exista, cel putin pe termen scurt si mediu, in conditiile trendului demografic negativ si al migratiei fortei de munca. Cu o populatie tot mai imbatranita si mai reudusa numeric, estimarile arata ca in 25 de ani, pensia medie va ajunge la o treime din salariul mediu.

Singura masura corectiva incercata de stat, marirea varstei de pensionare, ar putea avea efecte inverse, dupa cum a atras atentia prof. univ. Bogdan Glavan intr-un interviu pentru Ziare.com. Situatia este grava: "Tanarul care intra pe piata muncii isi face un calcul: cati ani o sa cotizez? 40-50 de ani pentru cativa ani de pensie? Nu, multumesc!".

Cu atat mai mult, in conditiile unor asemenea dezechilibre, indepartarea de contributivitate se poate dovedi letala. Principiul acesta este cel care pastreaza o oarecare corelatie intre castigul unei persoane de-a lungul intregii cariere si suma pe care o va primi in baza acestui castig. Pentru ca trebuie sa existe o corelatie intre masura in care ai alimentat la vremea ta sistemul si aceea in care beneficiezi de el.

Este adevarat ca pensiile speciale nu sunt platite de la bugetul de pensii, ci de la cel de stat. Dar, pe de-o parte, existenta lor exclude din sistemul de pensii categorii tot mai largi, iar pe de alta parte, chiar si cu suma care merge spre pensii din bugetul statului, deficitul bugetului de pensii tot creste galopant.

Sigur ca exista anumite categorii in cazul carora pensiile speciale pot reprezenta o compensare necesara pentru activitati foarte periculoase sau privative de drepturi, cum este cazul militarilor sau magistratilor. Dar nu vad niciun motiv pentru care, de exemplu, functionarii Parlamentului ar trebui sa capete asemenea recompense.

Cred ca primarii ar trebui sa fie mai bine platiti, daca s-ar dovedi mai eficienti in slujba interesului public, dar nu vad de ce ar trebui sa beneficieze de pensii speciale.

Dupa cum este discutabil si cuantumul pensiei speciale. Spre exempu, in cazul militarilor, dl Oprea a avut grija sa faca un asemenea sistem de calcul incat pensia sa devina substantial mai mare decat salariul: "Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevazute la art. 3 lit. a) -c). La media obtinuta se adauga un spor de pana la 15% in conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale." (art 28 Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat).

Ca sa corecteze aberatia inainte de a intra in vigoare la 1 ianuarie guvernul a fost nevoit sa intervina prin inlocuirea veniturilor brute cu salariile brute si cu o plafonare de 85%. Chiar si asa la Interne si Aparare, bugetul acorda un miliard de euro in plus doar pentru pensii.

Una peste alta, in curand vom ajunge ca numai fraierii sa mai depinda de un sistem public care sa nu mai poata asigura decat pensii de mizerie, in timp ce tot felul de privilegiati sa beneficieze de pensii speciale generoase platite direct de la buget, deci din contributiile celor care maine vor deveni pensionari lipiti pamantului.

Inca un excelent argument pentru a prefera sa pui banii pentru batranete la ciorap si sa eviti cat poti orice fel de contributie. De aici o inevitabila slabire a sistemului de pensii.

Procedand asa, Parlamentul se joaca cu chibritul aprins in jurul unui butoi cu pulbere fara sa realizeze sau nepasandu-i ca in Grecia explozia deja s-a produs.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#pensii speciale, #deficit buget de pensii, #pensii speciale primari, #pensii speciale parlamentari , #stiri politice