Florin Citu intervine in disputa testarii in scoli: Testele non-invazive sunt folosite peste tot in lume, depinde de INSP sa le introduca

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 14:50
1876 citiri
Florin Citu intervine in disputa testarii in scoli: Testele non-invazive sunt folosite peste tot in lume, depinde de INSP sa le introduca
Problema testelor de saliva in scoli/Foto: Pixabay.com

Premierul Florin Citu a declarat luni ca el este cel care a propus ca la revenirea la scoala sa fie folosite testele cu saliva, noninvazive, dupa ce a discutat cu specialisti, dar a recunoscut ca ele nu sunt parte din metodologia Institului National de Sanatate Publica.

"Eu sunt cel care a propus revenirea la scoala dupa ce se face acest test, am facut aceasta propunere dupa ce am discutat cu mai multi specialisti care mi-au spus clar ca nu exista o diferenta (fata de testele rapide antigen - n.r.). Dar intr-adevar problema in Romania este ca nu sunt incluse in metodologia INSP, trebuie ca INSP sa le includa in procedura", a declarat premierul, intr-o conferinta de presa sustinuta luni, fiind intrebat despre aceste teste.

Declaratia vine dupa ce secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat ca testele din saliva nu sunt incluse in metodologia de lucru a INSP.

"Este un test care nu este in metodologia de lucru a INSP. In momentul in care testele acestea vor fi de o calitate superioara si corespunzatoare, bineinteles ca va fi un pas inainte pentru o testare mai placuta pentru populatie, dar deocamdata aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru ca nu sunt suficient de bune", a afirmat Moldovan.

Mai putin de 2 la suta din numarul total de teste antigen puse la dispozitia unitatilor de invatamant au fost folosite in 8 saptamani. Ministrul Educatie are doua explicatii pentru aceasta situatie: lipsa personalului medical sau faptul ca aceste teste sunt considerate de foarte multi parinti traumatizante pentru copii.

Iar solutia propusa este folosirea unora non-invazive. Ministrul Educatiei sustine ca testele antigen rapide ramase, adica peste 1 milion, ar putea fi folosite pentru adulti. Pe de alta parte, conducerea Ministerului Sanatatii spune ca unele teste non-invazive, cum ar fi cel cu saliva, pot da rezultate false.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a spus ca va propune redeschiderea scolilor, dupa vacanta de primavara, fara testare.

"Atunci cand am spus ca este nevoie de o testare in scoli, m-am baza pe recomandarile Ministerului Sanatatii. Daca Ministerul Sanatatii, care are deplina competenta pentru a se pronunta, spune ca aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atat mai bine! Noi ne bazam pe opiniile specialistilor din sanatate si vom propune, din partea Ministerului Educatiei, sa se respecte doar trei conditii pentru redeschiderea tuturor scolilor cu prezenta fizica.

Mai exact: respectarea regulilor (distanta, masca, masuri de igiena si aerisirea spatiilor); a doua conditie este vaccinarea personalului didactic si la acest moment avem aproape 150.000 de angajati vaccinati, aproape 50 la suta, e o conditie indeplinita si speram, facem tot posibilul sa promovam importanta vaccinarii in randul personalului din scoli; si a treia conditie ramane aceea a confirmarii ipotezelor epidemiologilor, conform carora, dupa un varf pe care il vom atinge cu privire la rata de infectare in aprilie, va urma un trend descendent", a spus ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Florin Citu premier, #scoli, #teste covid 19, #INSP, #sorin campeanu , #stiri politice