Premierul Florin Citu prezinta miercuri Planul National de Redresare si Rezilienta

Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 07:07
1770 citiri
Premierul Florin Citu prezinta miercuri Planul National de Redresare si Rezilienta
Florin Citu, premierul Romaniei FOTO Gov.ro

Premierul Florin Citu prezinta miercuri, incepand cu ora 16.00, Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), a anuntat Guvernul. Vor mai participa vicepremierii Dan Barna si Kelemen Hunor si ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene Cristian Ghinea.

Comisia Europeana a anuntat luni ca Romania a depus oficial PNRR, iar pana in prezent 22 de state au transmis documentul.

PE 30 mai, seful Executivului Florin Citu a precizat ca documentul oficial referitor la PNRR va fi evaluat de catre CE pentru a fi trasata forma finala.

Comisia va evalua planul Romaniei pe baza a 11 criterii.

CE a primit pana acum 22 de planuri de redresare si rezilienta din partea Belgiei, Danemarcei, Germaniei, Greciei, Irlandei, Spaniei, Frantei, Croatiei, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Ungariei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, Romaniei, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei si Suediei.

Facilitatea de Redresare si Rezilienta este elementul central al Instrumentului NextGenerationEU, cu imprumuturi si granturi in valoare de 672,5 miliarde de euro disponibile pentru sprijinirea reformelor si a investitiilor intreprinse de tarile UE.

Este vorba despre granturi in valoare de 312,5 miliarde de euro si de 360 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Facilitatea de Redresare si Rezilienta va juca un rol crucial in a ajuta Europa sa iasa mai puternica din criza si a asigura tranzitia verde si tranzitia digitala.

Prezentarea planului de catre Romania are loc in urma unui dialog intensiv intre comisie si autoritatile romane, in ultimele cateva luni.

Vineri, 26 mai presedintele Klaus Iohannis a spus despre PNRR ca este un proiect prin care Romania va atrage o suma uriasa de bani de la Comisia Europeana, 80 de miliarde de euro, iar de reusita acestui proiect depinde viitorul tarii. A facut apel la clasa politica sa-si uneasca fortele, sa dea dovada de responsabilitate si sa sustina acest efort naional.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Florin Citu premier, #PNRR, #stiri politica , #stiri politice