Cum lăuda Florin Cîțu campania de vaccinare, iar acum se leapădă de responsabilitate. Eșecul, transferat la USR PLUS-AUR

Joi, 09 Septembrie 2021, ora 11:23
2444 citiri
Cum lăuda Florin Cîțu campania de vaccinare, iar acum se leapădă de responsabilitate. Eșecul, transferat la USR PLUS-AUR
Florin Citu, prim-ministrul Romaniei FOTO Facebook/Florin Citu

În plină criză guvernamentală și pandemică, cu revenirea în forță a infectărilor cu coronavirus, premierul Florin Cîțu își schimbă strategia în legătură cu campania de vaccinare, pe care o coordonează în mod direct.

El plasează responsabilitatea la reprezentanții USR-PLUS, care ar fi făcut alianță cu partidul „antivaccinist AUR” să încetinească campania de imunizare.

„AUR este un partid antivaccinist. Eu nu ştiu ce se negociază în spate, nu ştiu ce a primit în schimb AUR. Păstrând secretarii de stat la Ministerul Sănătăţii, de exemplu, dacă cumva AUR a negociat ca această campanie de vaccinare să fie încetinită? Noi nu ştim ce a cedat USR celor de la AUR pentru a semna cu ei. Nu pot să îmi asum riscul ca AUR, prin USR, să îngreuneze campania de vaccinare”, a spu premierul Cîţu miercuri seara, într-o intervenţie la Digi24.

Campania de vaccinare și-a încetinit ritmul chiar din luna mai, odată cu anunțarea de către premier a ridicării restricțiilor începând cu data de 1 iunie, deși țintele stabilite chiar de el nu au fost atinse.

În 10 aprilie, premierul Cîțu anunța că restricţiile vor fi relaxate în două etape, iar după ce vor fi vaccinate 10 milioane de persoane, autorităţile ar putea decide relaxarea totală a restricţiilor.

„Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţine: până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane, iar până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane”, a explicat premierul.

Abia în luna august România a ajuns la imunizarea a 5 milioane de persoane, cu o întârziere de două luni, iar astăzi, 8 septembrie, numărul persoanelor vaccinate este de 5,3 milioane, estimându-se ca la 1 octombrie să fie 5,5 milioane de persoane imunizate, în loc de 10 milioane, cum și-au propus autoritățile.

Cu toate acestea, în luna iulie premierul Cîțu era foarte fericit de modul cum se desfășoară campania, făcând o declarație șocantă într-un context în care România a decis să vândă Danemarcei un milion de doze de vaccin Pfizer.

"Ținta a fost atinsă"

„Am atins cea mai mare ţină. Ştiţi că ieri în Bucureşti nu a fost niciun caz în 24 de ore. Ţinta era să eliminăm pandemia şi ţinta a fost atinsă”.

Și cu alte ocazii premierul Cîțu a lăudat modul cum decurge campania de vaccinare, deși România se află pe penultimul lor în Europa, după Bulgaria, în privința gradului cel mai mic de imunizare.

„E o campanie de vaccinare de succes. Nu mă gândesc să dau bani pentru vaccinarea oamenilor”, spunea Florin Cîțu pe 17 iunie, lucru pe care l-a reconsiderat în luna august.

Și coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, a făcut predicții hazardate în legătură cu campania de vaccinare.

Pe 18 mai, când România avea 20% din populație imunizată, acesta estima că la 1 august jumătate din populaţia României va fi vaccinată.

„Estimările noastre sunt că, undeva în august, la 1 august, vom ajunge la un prag de imunitate colectivă cumulat de circa 50%, ceea ce înseamnă vaccinare şi persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2. Ţinând cont de estimarea de evoluţie epidemiologică a numărului de cazuri, din fericire situaţia epidemiologică la nivel naţional este una bună, însă avem nevoie să consolidăm acest trend evolutiv favorabil şi să asigurăm acea predicţie pe termen lung, încât prin vaccinare, scăzând numărul persoanelor care sunt susceptibile la infecţie, să nu mai avem risc de recădere epidemiologică după ce relaxă etapizat şi progresiv toate aceste restricţii”, a explicat medicul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Florin Citu premier, #vaccinare covid, #imunizare colectiva , #stiri politice