"Fara penali" a trecut de CCR: Ce urmeaza si cum ar putea bloca PSD-ALDE initiativa semnata de 1 milion de romani

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 20:42
16345 citiri
"Fara penali" a trecut de CCR: Ce urmeaza si cum ar putea bloca PSD-ALDE initiativa semnata de 1 milion de romani
Foto: Facebook / Fara penali in functii publice

Initiativa cetaneasca "Fara penali in functii publice" a incheiat cu bine o prima etapa, fiind declarata constitutionala de CCR. Demersul civic, sustinut prin semnaturi de peste un milion de romani, ajunge in Parlament, putand fi blocat prin diverse strategii de catre partidele care nu doresc asanarea clasei politice.

Mihai Badea (USR), presedintele comitetului care a coordonat pasii pe care initiativa "Fara penali" i-a facut pana acum, spune ca s-a incheiat "ultima etapa care a depins de noi".

"In momentul de fata, mingea este in terenul Parlamentului, in special al majoritatii PSD-ALDE. Proiectul intra in circuitul parlamentar, ca orice proiect de lege, cu unica deosebire ca vorbim despre o lege constitutionala, nu despre una organica sau ordinara, si atunci ambele camere au aceeasi compententa - nu mai vorbim despre camera de reflectie si camera decizionala.

Ambele camere au aceleasi atributii si trebuie sa voteze cu o majoritate de 2/3 din parlamentarii in functie pe aceeasi varianta de text, pentru ca acesta sa ajunga in ultima etapa, care presupune un referendum national cu caracter conform, adica obligatoriu, nu consultativ.

Mai exact, parcursul este cumva asemanator celui obisnuit: Proiectul va ajunge la comisiile din Parlament, care vor emite aviz sau raport si care pot sa adopte proiectul in varianta propusa de noi sau pot sa opereze anumite modificari.

La fel, decizia se ia tot cu 2/3 dintre membrii comisiei", a declarat pentru Ziare.com Mihai Badea, adaugand ca legiuitorul constituant a impus acest numar mare de voturi pentru ca "Puterea sa dea mana cu Opozitia", adica sa existe un consens cu privire la modificarea legii fundamentale.

Intrebat care trebuie sa fie prima camera sesizata, Camera Deputatilor sau Senatul, Mihai Badea a precizat ca este "cea unde initiatorul a ales sa depuna textul, in speta de fata Camera Deputatilor".

Ce variante are partidul condus de Liviu Dragnea

Din acest moment, initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice" poate fi blocata in mai multe feluri, cel mai simplu fiind amanarea dezbaterilor pe termen nedefinit.

"Chiar daca Parlamentul nu are o obligatie juridica sa dea curs acestei initiative cetatenesti, are totusi o obligatie politica, pentru ca avem in spate 1 milion de semnatari.

Daca aceasta initiativa ar fi fost depusa pe cale parlamentara, caz in care am fi avut nevoie de sustinerea unei patrimi din fiecare camera (adica ori 82 de deputati, ori 34 de senatori), cu siguranta majoritatea PSD-ALDE ar fi respins-o fara niciun fel de discutie.

Avand in spate peste un milion de semnaturi ale unor cetateni cu drept de vot, exista o oarecare presiune politica in sensul adoptarii, ceea ce eu nu cred ca vor face. Nu cred, insa, nici ca o vor respinge, ci o vor tergiversa, pentru ca nu sunt constransi de vreun termen, lucru care s-a vazut si la initiativa Coalitiei pentru Familie, cand de la votul in Camera Deputatilor, care a fost in mai 2017, votul in Senat s-a dat abia in septembrie 2018, deci la mai mult de un an distanta", a adaugat acesta.

Desi mai multi liberali au avertizat ca exista riscul ca proiectul sa fie automat clasat daca nu e nici votat, si nici pus pe ordinea de zi pana in 2020, la finalul actualei legislaturi (conform art. 63 alin 5 din Constitutie), Mihai Badea sustine ca acest lucru "nu este adevarat".

"Toate proiectele de lege raman mostenire urmatorului legislativ. Nu exista, sa zicem, o institutie a perimarii. Un exemplu este si initiativa Coalitiei pentru Familie. Acel proiect a fost depus in Parlament in 2016, adica in vechiul legislativ, si votat de actualul. Nu exista un asemenea risc.

Dar noi nu ne asteptam ca acest Parlament sa adopte proiectul. Chiar mizam pe faptul ca vor tergiversa si urmatorul Parlament, speram noi, va da curs acestei propuneri. Daca l-ar respinge acum, ar pierde foarte multe voturi. Totusi, este un an electoral si urmeaza multe runde de alegeri. Insa ramane de vazut cum vor proceda", ne-a mai declarat Mihai Badea.

Initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice" urmareste introducerea in Constitutie a urmatorului paragraf: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".

Art. 151 din Constitutie prevede urmatoarea procedura:

(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

(2) Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.

(3) Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Fara penali Parlament procedura legislativa, #referendum fara penali , #fara penali