Fara condamnati la Cotroceni? Senatul a respins legea propusa de PNL

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 20:042364 citiri
Fara condamnati la Cotroceni? Senatul a respins legea propusa de PNL
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Senatului a respins luni, cu 60 voturi "impotriva" si 30 voturi "pentru", initiativa legislativa depusa de senatorul PNL Alina Gorghiu, potrivit careia persoanele condamnate definitiv sa nu poata candida la functia de presedinte al Romaniei.

Potrivit initiativei legislative depusa in luna mai la Parlament de Alina Gorghiu, "nu pot candida (la functia de presedinte al Romaniei - n.red.) persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnari definitive".

Un prim argument al senatorului PNL in favoarea demersului legislativ este decizia Curtii Constitutionale care interzice persoanelor condamnate penal sa detina calitatea de membri ai Guvernului.

"Tara noastra este unul din putinele state din Europa in care legislatia nu cuprinde o restrictie clara in acest sens. De altfel, nu numai tari de pe continentul european au restrictii legate de posibilitatea de a candida pentru orice tip de functie publica in urma unei condamnari definitive, ci si state precum Canada, Israel, Australia etc.

Lipsa de coerenta legislativa in stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective si general valabile pentru ocuparea functiilor apartinand celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale este evidenta, iar acest lucru poate aduce atingere principiului echilibrului puterilor in stat", mai arata Gorghiu in expunerea de motive a initiativei legislative.

Majoritatea PSD - ALDE - UDMR a adoptat, pe 30 octombrie, un raport de respingere a proiectului legislativ, in Comisia Juridica a Senatului

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

Amintim ca USR vrea sa schimbe Constitutia si sa adauge un articol care sa prevada ca niciun condamnat penal pentru fapte savarsite cu intentie sa mai poata accede la o functie publica. In acest sens, a inceput deja adunarea celor 500.000 de semnaturi.

Ziare.com a vrut sa afle daca romanii sunt de acord cu o astfel de initiativa, iar in urma votului, 91,32% (4.764) dintre cititori au raspuns afirmativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News