Europarlamentar roman: Turcia negociaza cu UE de 30 de ani. Va fi la fel cu R. Moldova?

Duminica, 23 Martie 2014, ora 19:39
2126 citiri
Europarlamentar roman: Turcia negociaza cu UE de 30 de ani. Va fi la fel cu R. Moldova?
Foto: Arhiva

Turcia a inceput negocierile de aderare la UE in urma cu peste 30 de ani, iar acest scenariu e posibil sa se repete si in cazul Republicii Moldova si Ucrainei, ceea ce ar duce la o crestere a euroscepticismului, Rusia putand specula acest lucru, a declarat, duminica, Sebastian Bodu.

"Integrarea Ucrainei va fi un proces de foarte lunga durata, probabil similar cu cel al Turciei. Daca integrarea Ucrainei nu va avea loc din motive de implementare a acquis-ului comunitar, care, stim cu totii, a durat mult in cazul nostru, oare cat o sa dureze in cadrul Ucrainei? Cred ca, daca Ucraina nu va vedea intr-un timp rezonabil o sansa reala de a se integra in UE - iar eu sunt sceptic in aceasta privinta - acest lucru va determina o crestere a sentimentului de euroscepticism in randul ucrainenilor, care e posibil sa fie speculat de Rusia", a declarat Sebastian Bodu.

In ceea ce priveste R. Moldova, "avand in vedere ca are o populatie de 40% rusofona si un scor electoral mare inca al Partidului Comunistilor, cred ca situatiile pot fi similare", a mai spus europarlamentarul roman.

El a mai atras atentia ca in Republica Moldova si in Ucraina se face o confuzie intre acordurile de asociere si aderarea propriu-zisa.

"Acordurile de asociere se vor semna, numai ca acestea nu inseamna integrare si poate ca atat in Ucraina cat si in R. Moldova se face o mare confuzie intre Acordul de Asociere si aderarea propriu-zisa. Turcia a inceput negocierile de aderare acum 30 si ceva de ani, si n-a aderat si nici nu sunt semne ca va adera prea curand. E posibil ca acelasi scenariu sa se repete in cazul Ucrainei si Republicii Moldova, numai ca Turcia nu are ca vecin Rusia", a mai spus Bodu.

Referitor la actuala situatie provocata de Rusia in urma anexarii Crimeei, europarlamentarul considera ca toata lumea va pierde din punct de vedere economic.

"Deja am inceput un razboi rece cu efecte economice din care pierdem cu totii. Este ultimul lucru pe care orice stat participant la niste relatii economice bazate pe integrare bancara, comerciala si-l doreste. Retragerile de capitaluri, inghetarile de conturi, retragerile de investitii au efecte perdante pentru toata lumea", a subliniat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Republica Moldova aderare UE, #negocieri Moldova Uniunea Europeana , #politica externa