Euronews: Romanii sunt furiosi pe europeni pentru dublul standard de aderare la Schengen

Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 13:564518 citiri
Euronews: Romanii sunt furiosi pe europeni pentru dublul standard de aderare la Schengen

La punctul de frontiera de la Albita, dintre Romania si Republica Moldova, politistii folosesc caini dresati, dar si tehnologie de ultima ora pentru a-si securiza granitele, se mentioneaza intr-un reportaj Euronews.

Desi a cheltuit un miliard de euro pentru a indeplini crieriile de aderare la spatiul Schengen - care ar permite cetatenilor sai sa calatoreasca liber in Uniunea Europeana, unele state considera ca Romania nu este inca pregatita sa adere, se mentioneaza in materialul referitor la supararea romanilor pe "dublul standard" al europenilor privind conditiile de accedere in zona Schengen.

Potrivit jurnalistilor straini, multi romani isi arata frustrarea dupa amanarea pentru a doua oara in acest an a aderarii tarii la Schengen pe motiv ca Romania nu a facut suficiente progrese in lupta impotriva coruptiei, desi a indeplinit toate conditiile impuse initial.

"Pentru prima data, coruptia a fost adaugata la restul conditiilor pentru aderarea la Schengen. Aceasta este o premiera pentru orice stat candidat care doreste sa adere. Niciun stat dintre cele care au aderat inainte nu a fost rugat sa se conformeze cu aceasta conditie. Problema coruptiei nu a fost ridicata nici atunci cand Romania a aderat la UE. Trebuia sa indeplinim doar conditiile tehnice. Ar fi mai corect sa se respecte regulile de la inceputul jocului si nu sa se faca altele pe parcurs", a precizat Janica Ariton Tiganasu, directorul general al DGA.

Pe de alta parte, Victor Alistar, presedintele Transparency International Romania, considera ca europenii nu au judecat aderarea tarii noastre la Schengen dupa alte standarde.

"Nu este vorba despre dublu standard, ci de o abordare referitoare la securitatea partenerilor nostri europeni prin intermediul mecanismului Schengen. Aici este de fapt problema si autoritatile romane nu vor sa inteleaga. Daca vor continua sa spuna ca s-a aplicat un standard dublu si vor plange invocand mandria nationala, atunci problema nu se va rezolva", a declarat Alistar.

In materialul Euronews se aduce aminte si de actiunile de la sfarsitul anului trecut-inceputul lui 2011 din vamile romanesti cu Ucraina si Republica Moldova care s-au soldat cu peste 240 de arestari in randul lucratorilor vamali.

Desi nimeni nu a fost condamnat pana in prezent, autoritatile de la Bucuresti au prezentat actiunile ca pe dovezi reale de lupta impotriva coruptiei din vami, mai concrete decat ceea ce au facut, spre exemplu, grecii.

Dar nu toti romanii considera ca prin actiunile din vami s-a dus cu adevarat o lupta impotriva coruptiei.

"Ceea ce am vazut la televizor a fost mai degraba un spectacol media, eu nu spun ca nu exista coruptie in cadrul punctelor de trecere a frontierei, dar ei s-au axat pe traficul la scara mica, ceea ce reprezinta foarte putin in lupta impotriva coruptiei in Romania. Au lovit numai baza piramidei, fara a merge pana la capat", sustine liderul sindical Vasile Lincu citat de aceeasi sursa.